Griets klas wint appels voor de hele school

de klas van Griet in De Levensboom (copyright foto Els Deleu)

De kleuterklas van begeleidster Griet Messeeuw in de Levensboom in Marke won met de WAP-actie van Inagro appels voor de hele school, nadat ze met haar kleuters naar ‘t Goed Ter Heule in Lauwe trok.

Inagro

Inagro is het West-Vlaams onderzoeks- en adviescentrum voor de agrarische sector. “Met de WAP-actie willen we de band van de schoolgaande jeugd met hun voedsel versterken, zeker in de Week van de Smaak willen we aantonen dat het belangrijk is dat de leerlingen weten waar voedsel vandaan komt”, luidt het bij Inagro. “Om WAP (Worst, Appelmoes en Patatjes – het favoriete gerecht van veel kinderen) voor de hele klas te winnen, moesten de klassen een bezoek aan een boerderij uit het netwerk ‘Met de klas de boer op’ boeken in het schooljaar 2022-2023. De winnende klas krijgt ook de kostprijs van het boerderijbezoek terugbetaald.

Winnende klassen

Het vierde leerjaar van juf Mieke De Grande van de Vrije Basisschool Sint-Andreasinstituut in Brugge won de wedstrijd door het bezoek aan ’t Kakelend Kippenmuseum in Keiem. De tweede plaats ging naar de kleuterklas van het tweede en derde kleuter van begeleidster Griet Messeeuw van de Levensboom in Marke. Op donderdag 24 november kwam Muriël Derycke (adviseur landbouweducatie bij Inagro) naar de Levensboom om er appels uit te delen voor de hele school.

Van waar komt ons voedsel?

Al 20 jaar krijgen landbouwers die klassen laten kennismaken met het leven op de boerderij ondersteuning van de Provincie West-Vlaanderen en het West-Vlaamse onderzoeks- en adviescentrum. “Een levensechte kennismaking is meer dan een les in de klas over de boerderij”, aldus Muriël Derycke.

Daar is begeleidster Griet Messeeuw uit Kaster helemaal mee akkoord.

Ze groeide op ‘op de buiten’ in Kerkhove (bij Avelgem). “We woonden superdicht bij een boer en ik herinner me nog zijn melkmachine. Nu denken sommige kinderen dat melk gewoon uit de winkel komt. Het is vooral belangrijk dat kinderen weten waar de dingen vandaan komen.”

Boerderijklassen

“Kinderen zijn ‘grondkinderen’”, gaat Griet verder. “Je moet dat natuurlijk aanwakkeren. Een hele dag buiten zijn is vermoeiend, maar je ziet er wel de kinderen openbloeien en je leert hen op een andere manier kennen.”

“Om de twee jaar gaan we op boerderijklassen. Het andere jaar trekken we op zeeklassen. Daarin zit telkens één overnachting. We gingen vorig schooljaar naar Maelstede in Lo-Reninge. Dat was een superervaring. Op zo’n momenten zie je ook de ‘werkers’ in de kinderen naar voor komen. Dat zie je niet altijd in de klas. De kinderen worden op zo’n momenten ook kennis bijgebracht. We kiezen er ook voor om niet om de twee jaar in hetzelfde seizoen naar een boerderij te gaan.”

Met de klas de boer op

In oktober trokken enkele kleuterklassen van De Levensboom naar ’t Goed Ter Heule in Lauwe. “Ik begrijp niet dat niet elke school boerderijbezoeken doet met ‘Met de klas de boer op’. Je wordt je bezoek terugbetaald, dus voor het geld hoef je het niet te laten, en de kinderen worden zoveel dingen bijgebracht!”

In ’t Goed Ter Heule ging de klas van Griet in de voormiddag de natuur en de vijvers bezichtigen. “We konden het thema ‘herfst’ helemaal voelen.” ’s Namiddags gingen we met de boer op pad. We kregen zagen hoe boerenkool, rode kool en pompoenen van het land kwamen, de groenten werden benoemd en we kregen er mee. De dagen erop hebben we er mee gekookt in de klas en konden de kinderen ook de smaken leren kennen. De kinderen konden zelf met kruiwagentjes rondrijden. Tomaten en postelein mochten ze ter plaatse proeven en ze konden bij de kippen gaan zoeken naar eieren. Ze mochten echt veel doen! We konden ook bij de parelhoenen en de schapen en er werd op een kindvriendelijke manier uitgelegd dat de boer schapen houdt voor het vlees. Ze moeten ook weten waar het vlees op hun bord vandaan komt.”

Doerak

De kleuters van De Levensboom doen nog meer. Ze gaan ook om de twee weken naar Doerak waar ze telkens andere dingen doen. “We stappen er naar toe, want dat ligt hier niet ver vandaan. De peuters worden er met wagens naar toe gebracht.”

De ouder met tienuurtjesdienst zorgt voor de dagen in Doerak voor warme soep. “Ik kocht hier thermossen voor en die nemen we ’s morgens mee. Om 10 uur kunnen we in Doerak genieten van een soepje. Dat is keigezellig!”

error: De inhoud is beschermd! U kan foto\'s en teksten bestellen. Foto's downloaden of afdrukken is strafbaar.