Search

Met fietsen en verkoop van bierpakketten de strijd tegen kanker steunen

Met het Hemelvaartweekend rijden de Portemannekes weer de 1.000 km tegen kanker. We gingen langs bij initiatiefnemer Piet Porteman (62) uit Kuurne.

“Mijn drie jaar jongere broer Jo die in Antwerpen woonde kreeg in 2015 kanker”, begint Piet. “Hij maakte deel uit van een bestuur van een atletiekvereniging. Op de piste van Beveren werd Levensloop georganiseerd door de Stichting tegen Kanker. We stonden er samen met familieleden, vrienden en sympathisanten met een standje waar we Ricard verkochten en droegen truitjes met het Ricard-logo. We zamelden bijna 5.000 euro in en stonden hierdoor op de zesde plaats van de meer dan honderd deelnemende ploegen.”

In 2016 is Piets broer dan overleden. “Als herinnering aan onze Jo deden we nog vier jaar verder mee met Levensloop. We zamelden met gemak 10.000 euro in.”

“We mochten wel geen Ricard meer verkopen omdat dit onder de sterke dranken viel. Door connecties met Sint-Bernardus aan ons kraam – de brouwer Hans Depypere is een oorspronkelijke Kuurnenaar – konden we Sint-Bernardusbier verkopen.”

“We namen al die jaren deel in Antwerpen, maar de meesten kwamen uit het Kuurnse en al het materiaal kwam ook van bij ons. We hebben heel wat fietsers in onze familie en kwamen met het idee om eens de 1.000 km tegen Kanker te fietsen in de plaats.”

Er werd een ploeg onder de naam ‘De Portemannekes ingeschreven. “We waren voorzichtig want per ploeg moet je 5.500 euro inzamelen. We probeerden het met één ploeg maar zamelden 10.500 euro in. Dat was bijna genoeg voor twee ploegen. Dat was in het coronajaar en de 1.000 km kon niet in zijn gewone vorm plaatsvinden. We reden dan maar de alternatieve toer met onze acht voorziene fietsers. Twee fietsers uit onze ploeg reden de volledige afstand en de anderen kwamen er bij tot we op het einde voltallig waren. We stortten het inschrijvingsgeld van 5.500 euro.”

Er was nog ruim voldoende geld over, zodat De Portemannekes het jaar erop onmiddellijk met drie ploegen inschreven, goed voor een totaal inschrijvingsbedrag van 16.500 euro.

De 1.000 km

Ook dit jaar fietsen De Portemannekes de 1.000 km tegen kanker. “We lieten nu zelfs kledij maken. Er staat veel publiciteit op. Iedere deelnemer betaalt zelf zijn kleren en wat we krijgen van de publiciteit gaat naar de opbrengst voor Kom op Tegen Kanker.”

Op Kuurne-Brussel-Kuurne zullen de fietsers van De Portemannekes rondlopen met hun tenue.

De ritten uit Mechelen gaan dit jaar naar Glabbeek, Aalst, Pelt en de zondag is Oostkamp de West-Vlaamse gaststad.

“Onze ploegen bestaan uit vooral Kuurnenaars, maar ook fietsers uit Antwerpen, Torhout, Beitem, Izegem, Harelbeke, Sint-Eloois-Vijve, Hulste, Beveren-Roeselare en Roeselare. We hebben 24 fietsers, dus 8 fietsers per ploeg zodat iedereen één rit voor zijn rekening neemt. De drie fietsers van de Portemannekes die voor hun ploeg rijden, zullen telkens samen rijden.”

De Portemannekes verkopen nog altijd bier. Hun assortiment is ondertussen uitgebreid met – naast de Sint-Bernarduspakketten ook pakketten van de Kuurnse brouwer Dirk De Meester.

Daarnaast komen er opbrengsten uit een standje van een krachtbalclub op een  nieuwjaarsreceptie in Beitem en er wordt door de Portemannekes ook een etentje georganiseerd op de dag van de Ronde van Vlaanderen, waar er een tombola is met als prijs een ballonvaart van Ballonvaarten Nick Vermeulen uit Kuurne.

Eerbetoon

“De deelname aan de 1.000 km tegen kanker blijft nog altijd een eerbetoon aan mijn broer en anderen die het gevecht tegen de ziekte verloren hebben en aan mensen die tegen kanker vechten. Er rijden ook mensen mee die in behandeling zijn. We kunnen met onze deelname ook onderzoeken helpen financieren en hopen dat zo kanker uit de wereld kan geholpen worden.”

Om wat te trainen fietsen verschillende fietsers uit de ploegen jaar in jaar uit op zondagmorgen samen. “We fietsen nu afstanden van zo’n 60 à 70 km. In aanloop naar de wedstrijd waar er 125 km-ritten gereden worden, organiseren we een rit voor de hele bende, zo leren we elkaar ook beter kennen.”

Goede doelen

De 1.000 km tegen kanker is niet de enige sportieve prestatie die Piet levert voor het goede doel. Om de twee jaar rijdt hij van Keulen naar Zingem voor de Mucovereniging. “We rijden hier met twee van onze fietsers in mee.”

https://www.facebook.com/deportemannekes

Wie een bierpakket wenst aan te kopen, kan dit nog doen voor de leveringen in maart op
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfkZ9zT_SOfVYyCyP3-qtx_03BpEOc0LXbeEJe-VBXi45j3Vg/viewform

Je kan De Portemannekes ook steunen via
https://www.komoptegenkanker.be/de-1000km/steun-een-team/fc0d0150-8811-4e10-97fc-95836d3dca46

error: De inhoud is beschermd! U kan foto\'s en teksten bestellen. Foto's downloaden of afdrukken is strafbaar.