Met de fiets naar kunst gaan kijken in Bellegem en Kooigem

v.l.n.r. zien we Jozefa Seynaeve, Lut Lambrecht, Jorgé Vandeplasse (Voja E Art) en Griet Dierick (copyright foto Els Deleu)

Het laatste weekend van augustus en het eerste van september kan je kunst bekijken in OC De Wervel in Bellegem en in de Sint-Laurentiuskerk in Kooigem in het kader van Kunstzomer. De tentoonstellingen zijn gratis toegankelijk en er is een fietsroute beschikbaar op de expo.

Kunstzomer loopt op zaterdag 27 en zondag 28 augustus en op zaterdag 3 en zondag 4 september, telkens van 14 tot 18 uur.

We hadden een babbel met de kunstenaars die er tentoonstellen. Hieronder stellen we de kunstenaars van OC De Wervel in Bellegem voor. Ze zijn van Bellegem en Sint-Eloois-Vijve.

Voja E Art

Jorgé Vandeplassche (41) groeide op in Marke en Lauwe. Hij is de papa van drie kinderen en woont in Bellegem. Jorgé genoot een opleiding tot timmerman en werkt als karweiman bij familiehulp. In zijn vrije tijd speelt hij rolhockey bij vzw Hannes in Rollegem en Heule. Hij houdt ook van lekker eten.

Jorgé geeft energetische massages en healings.

In bijberoep is Jorgé kunstenaar. Hij werkt onder de naam Voja E Art. Jorgé genoot geen kunstopleiding en is dus een autodidact. “Het kunstgevoel zit in de familie. Mijn vader was schilder-decorateur in de Kortrijkse Schouwburg. Hij heeft ook altijd schilderwerken gemaakt. Ook mijn overgrootvader schilderde en mijn oom Guy Vandeplassche is een groot restaurateur.”

Vroeger tekende Jorgé veel. “Dat lag lange tijd stil, maar sinds mijn dertigste ben ik hier weer volledig ingevlogen. Ik wil de mensen kennis laten maken met de energie die in kunst zit.”

Jorgé maakt op houten panelen energetische kunstwerken die spreken op de ziel van de mensen en zo een fantasie naar hun verbeelding brengen. “Ik wil dat mensen naar mijn werken kunnen staren en verdwalen in hun gedachten en hun fantasie.” Je kan vaak graveringen in Jorgés schilderijen vinden, of hij belegt ze met bladgoud.

Naast het schilderen maakt Jorgé ook installaties. “Ik doe dat graag in een donkere ruimte met een volgspot op het werk dat ronddraait en muziek die je 20 minuten meeneemt in het werk.”

Jorgé komt ook naar buiten met ontwerpen voor tatoeages. “Het zijn zieletatoeages, ik werk op maat van de ziel. Ik stem me na een gesprek af op de mens die de tatoeage wil en ontwerp het dan.”

Jorgé doet regelmatig exposities. De tentoonstelling in Bellegem voor Kunstzomer is de eerste sedert corona.

http://vojaeart.com/

Griet Dierick

Griet Dierick (62) woont in Bellegem. Ze is getrouwd en heeft drie kinderen en vier kleinkinderen. Ze studeerde voor binnenhuisarchitecte in Sint-Lucas en tekende nog interieurs en etalages.

Onder invloed van haar pa begon Griet met klei te werken. Haar vader kapte in hout en begon dan ook met klei. Hij maakte het beeld van Germain Derycke dat op Bellegemplaats staat. “Mijn vader had een grote oven gekocht en ik ben bij hem begonnen met het maken van kleine en grotere doosjes en sierkistjes.” Griet genoot niet echt een kunstopleiding maar volgde wel wat losse cursussen, zoals een kleurcursus. Ze is eigenlijk ook een autodidact. De doosjes die ze maakt zijn echt haar ding. “Ik ben echter ook niet gestopt met beelden maken. Als je een oven hebt, doe je verder. Ik heb de oven van mijn vader die 14 jaar geleden overleden is.”

Het creatieve zit ook bij Griet in de familie. “Naast mijn vader die beelden maakte, tekent mijn oudste broer cartoons, schreef mijn moeder gedichten, en ik denk dat als mijn jongste dochter tijd vindt, dat ze ook met iets creatiefs zal beginnen.”

Griet doet niet zoveel exposities. Ze deed vorig jaar mee aan Kunstzomer in Harelbeke en doet het tweede weekend van september mee aan KNOFLOOK in Heule.

Naast met kunst bezig zijn naait Griet ook veel kleertjes voor de kindjes. Ze houdt ook van koken en van yoga.

https://www.facebook.com/griet.dierick.keramiek

Lut Lambrecht

Lut Lambrecht (82) woont in Sint-Eloois-Vijve. Ze is een weduwe met drie kinderen, zes kleinkinderen en twee achterkleinkinderen. Naast haar kunst gaat ze ook graag wandelen en zwemmen.

Lut was altijd meewerkende echtgenote bij haar man die een zelfstandig aannemer van bouwwerken was. Haar man was ook een kunstenaar die met oud ijzer werkte. “We stelden soms samen tentoon”.

Lut had van jongs af al zin om zich creatief uit te leven. “In mijn tijd was het echter niet zo evident om naar de academie te gaan. Toen mijn man een bouwwerk moest uitvoeren voor een kunstenaar uit Zulte, kwam die man bij ons thuis. Hij raadde me aan om naar de academie te gaan in Waregem. Hij gaf daar les. Ik ben begonnen met les volgen  – ik was een dertiger – en ben niet meer gestopt. Ik volgde ook nog tekenen bij Rik Vermeersch aan de academie van Kortrijk. Ik volgde er heel de richting Grafiek. Dat brengt iets mee aan de schilderkunst.” Lut leerde ook nog iconen schilderen. Nu volgt ze al 12 jaar Glaskunst in Waregem. “Ik stel niet veel tentoon met mijn glaskunst. Het is zo fragiel.” Lut schildert ook met olieverf en soms werkt ze met stukken glas op haar schilderijen. “Door bezig te blijven, blijf je jong”, zegt Lut. In de zomer is de wijde natuur haar atelier. “Ik ga graag op stap langs de Leie met mijn schetsboek en wat kleurtjes”, zegt ze.

In 2020 stond Lut in het André Demedtshuis en ze nam ook deel aan Cabine Art, waar er rond het thema ‘Paul Delvaux’ geschilderd werd op cabines. De hele zomer stelde ze tentoon in de kerk van Lissewege. Lut is lid van Kunstkring Evariste Carpentier.

Met Kunstzomer stelt ze glaskunst voor in OC De Wervel in Bellegem. Je kan ook schilderijen met glaskunst van haar bewonderen in de Sint-Laurentiuskerk in Kooigem.

www.lutlambrecht.be

Jozefa Seynaeve

Jozefa Seynaeve (78) is afkomstig uit Oostrozebeke en woont ook in Sint-Eloois-Vijve. Ze is getrouwd. Haar zoon is overleden en ze heeft nog een dochter en twee kleinkinderen. Jozefa kon haar werk als verzorgende niet doen. “Mijn man was zelfstandig vertegenwoordiger voor Willy Naessens Zwembaden en ik moest thuis zijn voor de telefoon en het maken van afspraken. Door thuis te zijn smeet Jozefa zich in de kunst. Ook yoga, fietsen, wandelen en zwemmen doet ze graag.

Jozefa is heel veelzijdig, ze maakt schilderijen in acrylverf, doet ook beetje keramiek en maakt bloemen in een soort papier maché. “Ik probeer graag nieuwe dingen uit”, zegt ze.

Al 45 jaar is Jozefa bezig met kunst. “Al van in de lagere klas was ik bezig met tekenen en schilderen. Ik wou naar de kunstschool maar dat mocht niet van mijn ouders. In die tijd kon je daar je beroep niet van maken.” Na haar huwelijk volgde Jozefa drie jaar tekenen en schilderen in Zwevegem. Ze volgde ook drie jaar keramiek. In de academie van Tielt werkte ze dan met een levend model. Ze volgde ook verschillende korte cursussen om nieuwe disciplines bij te leren. Zo leerde ze nog iconen schilderen en stelde ze daarmee tentoon in het kerkje van Vichte. Haar strandmeisjes staan in een galerij in Sint-Idesbald.

Met Kunstzomer toont Jozefa schilderijen en strandmeisjes gemaakt in klei die droogt aan de lucht, met een hele constructie vanbinnen.

https://www.jozefaseynaeve.be/

Meer over de Kunstroute in Kooigem vind je hier:

error: De inhoud is beschermd!