Meisjesvoetbaltornooi wekt veel interesse

Groepsfoto SK Roeselare-Daisel, KSV Rumbeke en FC Gullegem (Copyright foto Els Deleu)

Onlangs werd een meisjesvoetbaltornooi voor de U11 georganiseerd bij FC Gullegem. Het betrof een regionale samenwerking tussen FC Gullegem, SK Roeselare-Daisel en KSV Rumbeke met ondersteuning van Voetbal Vlaanderen. Op 4 mei trekken dezelfde ploegen naar KSV Rumbeke en  op 18 mei naar SK Roeselare-Daisel.

Deze meisjes konden trainen maar voor hen is er momenteel geen competitie. Het is voor hen vooral leuk. Ze spelen voor de fun en leren elkaar beter kennen. Als ze doorgroeien komen ze elkaar dan tegen in de competities.

Een aantal clubs zetten hun meisjesteams in bij de jongenscompetitie, en daar kunnen ze uiteraard de onderverdeling per jaar volgen en in andere clubs spelen meisjes bij de jongensploegen, maar dat kan pas tot een bepaalde leeftijd.

Futbalista

Meisjesvoetbal zit al langer in de lift en veel clubs engageren zich hiervoor. Om de toeleiding van meisjes naar het voetbal wat meer te stroomlijnen zette Voetbal Vlaanderen enkele jaren geleden een Futbalista-project op om trainingen en demo-dagen te organiseren en het spelersaantal te zien groeien.

Binnen de meisjescompetitie is er echter geen onderverdeling van U7, U8, U9, enz. Er is slechts een opdeling van U13 en U16 en Dames. “Veel kinderen stoppen omdat ze in de U13 een groot leeftijdsverschil zit en meisjes ouder dan 16 stoppen omdat ze met de dames moeten meespelen. Dit zorgde dus weer voor een uitval en beperkte de instroom.”

Na een regionale bevraging vanuit Voetbal Vlaanderen bleek dat verschillende clubs een U-11 competitie wel zouden zien zitten. “Het bleek ook dat veel clubs intern wel met meisjeswerking bezig waren, maar dat er nooit echt wedstrijden van kwamen. Zo ontstond een spontaan tornooi waar KSV Rumbeke, SK Roeselare-Daisel en FC Gullegem uit de regio aan deelnemen.” Op het tornooi was ook Evie Beyers, clubondersteuner van Voetbal Vlaanderen aanwezig.

FC Gullegem

“Met FC Gullegem waren we een beetje de trekker in het organiseren van een meisjestornooi voor de U11 in onze regio”, vertelt Veronique.

“Vorig jaar organiseerden we een Futballista met paasmaandag. Daar kwamen meisjes uit die echt wilden voetballen.”

In Gullegem ging men alvast van start met een U11-meisjesploeg zonder dat er een competitie was. “We hebben vanuit FC Gullegem de visie dat groeien begint bij de basis en we investeren dus ook in de jongsten.” In de U11 van FC Gullegem zijn er momenteel meisjes van Gullegem, Moorsele, Wevelgem, Kuurne en Kortrijk.

“Volgend seizoen starten we ook met een U20-ploeg. Blijkbaar zijn er nog clubs die hier interesse voor hebben. Er zal een competitie zijn voor deze ploegen, de provinciegrenzen overschrijdend. Dan zal Gullegem een U11, U13, U16 en een U20-ploeg hebben voor meisjes.”

Veronique beseft wel dat de meisjeswerking moet gedragen zijn binnen het bestuur. “Het vergt middelen en inzet!”

error: De inhoud is beschermd!