Search

Meester Gerard overleed op zijn 101° verjaardag

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Op woensdag 20 april is Gerard Ryckebosch op zijn 101° verjaardag rustig ingeslapen in het woonzorgcentrum Sint-Carolus in Kortrijk. De afscheidsdienst zal plaatsvinden in intieme kring.

Gerard werd op 20 april 1921 geboren in Moorslede. Hij was de oudste broer van Maria, Godelieve, Anna, François en Elza. Het gezin woonde in Wevelgem en verhuisde toen nog in Gerards kindertijd naar de Roterijstraat in Kortrijk. Dan ging Gerard naar school in Sint-Jozef.

Gerard studeerde dan voor onderwijzer in de normaalschool in Torhout. In die tijd heeft hij met veel geduld een kerststal in hout met de figuurzaag uitgezaagd. Deze kerststal bestaat nog en elk jaar was Gerard fier om hem uitgestald te zien.

Toen Gerard afgestudeerd was deed hij enkele interims in het onderwijs en ging hij voor het derde leerjaar, en later ook het derde en vierde leerjaar samen staan in de Sint-Pietersschool in Kuurne. ‘Meester Ryckebosch’ ging in 1976 op zijn 55ste met pensioen.

Gerard was de weduwnaar van Rachel Delaere. Het koppel woonde in de Brugsesteenweg in Kuurne, niet ver van de Sint-Pietersschool. Later verhuisde het gezin naar de Gouden Rivierlaan. Dat was toen gelegen op grondgebied Kuurne maar is nu Kortrijk. Sinds 2013 verbleef Gerard in afdeling ‘Akkerwinde’ van het woonzorgcentrum Sint-Carolus in Kortrijk.

De kinderen zijn Eddy (wed. van Mia Labeeuw, Kuurne), Carine (met Jan Vanhulle, Bissegem), Geert (met Caty Boury, Bissegem), Hans (met Caroline Baert, Rollegem) en Ann (met Joris Verhellen, Harelbeke). Er zijn 11 kleinkinderen en verschillende achterkleinkinderen.

Gerard hield van uitstapjes naar de Calvados, waar familie woonde. Het hoogtepunt in zijn leven was een reis naar Amerika. Hij hield van klassieke muziek.
Toen hij met pensioen was was er altijd werk in de tuin. Gerard ging ook graag fietsen naar Izegem om er te bollen in de bolletra. Hij zorgde ook twee jaar voor zijn vrouw nadat ze een trombose gekregen had.

error: De inhoud is beschermd! U kan foto\'s en teksten bestellen. Foto's downloaden of afdrukken is strafbaar.