Marktplein liep vol voor TAPTOE 123

Copyright foto Els Deleu

De TAPTOE 123 van Beweging.net i.s.m. de stad Harelbeke op zaterdagavond 27 mei in Harelbeke was een groot succes.

Het Marktplein liep vol met toeschouwers die heel enthousiast waren over de muziek- en showkorpsen die aantraden. Er wordt geschat dat minstens 1.500 mensen naar het Marktplein van Harelbeke afzakten.

De parade startte met een delegatie van de drie Harelbeekse muziekkorpsen die samen aantraden.

Dan volgden optredens van DrumSpirit Entertainment Dadizele,

Kunst en Vermaak Zedelgem met band én een majorettenkorps,

Calypso performance Ensemble uit Zwevegem met ook vlaggenzwaaiers,

Massed Pipe Band met Highland Dancers

en Rijnmondband Schiedam uit Nederland, die met de gedisciplineerde uitvoeringen en het marcheerwerk een staande ovatie kreeg.

Als apotheose kwamen de meer dan 200 muzikanten samen op het Marktplein.

De dirigenten van de verschillende korpsen kregen door de burgemeester Alain Top, schepenen Francis Pattyn en Lynn Callewaert, de voorzitter van de gemeenteraad Rita Beyaert en gemeenteraadslid Rosanne Mestdagh een medaille van Peter Benoit.

De drie Harelbeekse muziekverenigingen brachten nog een nummer onder leiding van Martin Van Walleghem van Sint-Cecilia.

Tenslotte zorgde het werk Highland Cathedral dat ingeleid werd door de Pipers en tenslotte gebracht werd door alle muziekkorpsen voor een echt kippenvelmoment. Lynn Callewaert uit Hulste – die ook schepen is in Harelbeke – nam voor de gelegenheid het dirigeerstokje in de hand.

Na het slotmoment traden de korpsen elk met nog een nummer één voor één af van het Marktplein.

Na het afsluiten van de Taptoe kwamen de Nederlanders van Rijnmondband Schiedam nog eens informeel op het Marktplein om er nog wat nummertjes te brengen, tot groot jolijt van de mensen die nog aan het napraten waren bij een natje en een droogje.

Regisseur Geert Vanmaeckelberghe formuleerde nog eens zijn ervaringen na de TAPTOE 123:

Taptoe 123 Harelbeke

Zaterdag 27 mei 2023. Zomerse temperaturen en stralen vol zonlicht overstemmen het marktplein van Harelbeke. Organisator Beweging.net (met de hulp van de vrijwillige brandweer) heeft een zeer mooi omkaderd taptoe terrein neer gezet. De hoofdtribune staat niet pal in het midden maar verder ziet alles er netjes en gezellig uit. Wat heeft Stad Harelbeke een prachtig stadsplein, ik doop het bij aankomst plechtig om in “Evenementenplein”. Niets staat hier in de weg om diverse en klassevolle evenementen uit te bouwen. De historische gevel van de kerk vormt het decor. Druppelsgewijs parkeren vrachtwagens met volle ladingen en autocars (sommige dubbeldeks) op het Paretteplein. Er word gesjouwd en gesleurd met instrumenten en uniformen. Hier staat iets te gebeuren, zoveel is zeker.

DIVERSITEIT

Om 18:45 wordt een generale repetitie gehouden waarbij de werken die tijdens de Grote Finale worden gespeeld ingeoefend worden. Het mag gezegd, het samenspel klinkt nu al goed. De taptoe laat zich kenmerken door een brede waaier aan korpsen die verschillen in stijl en bezetting. Bovendien komt het aspect dans ook ruim aan bod. Highland Dancers, majorette peloton en ook het begrip color guard zien we straks aan het werk. Deze twee laatste dansdisciplines waaiden in de jaren zeventig over vanuit de VS. Het publiek wordt met een dergelijke affiche écht verwend.

GESCHIEDENIS

We zegge en schrijve vandaag geschiedenis. Drie Harelbeekse muziekkorpsen verschillend van zuil, vormen samen één samengesteld korps. Dit was vijftig, honderd jaar geleden ondenkbaar. Gastheer H3 (KM Eendracht & Vrijheid, Kon. Harmonieorkest Vooruit en KF Sint-Cecilia), opent de taptoe met het treffende Intrada Festivo. De kop is er af, dit kan niet meer mis gaan.

SHOWOPTREDENS

DrumSpirit Entertainment geeft een flitsende show. Dit percussie-ensemble (zonder blazers) beheerst uitstekend speltechniek en loopt op een tarp (een grote mat die wordt uitgerold). Het publiek maakt kennis met het begrip “indoor percussion”. De Kon. Harmonie Kunst en Vermaak uit Zedelgem imponeert wanneer zij het veld opmarcheren. Groot in getale met het drieluik drumband, harmonie en majorettes, nemen zij hun startpositie in. Bij de overgang van harmonie naar stilstaand drumbandwerk duurt het opbrengen van partituren en standaards iets te lang. Laat dit vlot gebeuren zodat we een continue proces krijgen. De majorettes zijn keurig en in een zeer geslaagde en kleurige outfit geüniformeerd, uiterst verzorgde haartooi en maquillage, dikke pluim! Er is een verschil in discipline tussen het peloton en de band, dit zou een zeer mooie uitdaging kunnen zijn. Dit optreden, deze verschijning (in dankbaar rood), de souplesse en muzikaliteit was een meerwaarde tijdens de taptoe!

CALYPSO Performance Ensemble (wat is er toch mis met de naam showband) serveerde een veelzijdige show inclusief decor elementen. Haar color guard (dansers met vlag en andere accessoires) is kwalitatief, synchroon en mooi. Dit korps bewees dat je ook met een kleine bezetting kan performen en het publiek entertainen. Respect, goed gedaan!

Maar hoorde je de reactie van het publiek toen de massed pipe band opmarcheerde? De pipes klonken samen en luid en vulden het open luchttheater. De bassdrummer sloeg de beat van het hart en de tenorspelers zwaaiden sierlijk met hun sticks. De kilten zwierden heen en weer. Hoewel een pipe band eerder een statisch gegeven is valt er heus veel te zien en te beleven. De For Freedom pipes & drums samen met de Ypres Surrey pipes en drums and Highland Dancers hadden een smart programma samen gesteld. Dans en gekende melodieën maakten dit tot een toegankelijk product. Bovendien gaf hun optreden de taptoe een twist, een positieve draai.

NOORDERBUREN

Hekkensluiter Show- & Marchingband Rijnmondband bracht haar show Capture the Flag.  Een concept dat een hoge score behaalde tijdens het voorbije Wereld Muziek Concours (WMC) te Kerkrade (NL). Geen moeilijke en ingewikkelde visuals of verhaallijn, neen deze show is door iedereen leesbaar, absorbeerbaar en te genieten. Twee groepen strijden een verbeten strijd maar op het eind komt alles goed.

GROTE FINALE

Geert Ollevier (voorzitter van Beweging.net), Burgemeester Alain Top, Cultuur Schepen Francis Pattyn, Schepen Lynn Callewaert en andere genodigden overhandigden aan ieder korps een herinneringsmedaille. (Zelden eigenlijk nooit, zag ik tijdens een taptoe zo’n prachtige plaquette, voorwaar een kunstwerk).

H3 (samengesteld korps van de drie Harelbeekse muziekmaatschappijen) swingde tijdens het werk “Rock Opening” als een bigband. Maar het muziekstuk Highland Cathedral, gedirigeerd door Lynn Callewaert en  gebracht door méér dan 200 muzikanten was effenaf kicken. Het werk (dat begint met een solo snaredrummer en solo Piper) wordt over de hele wereld gespeeld en eindigt in één grote apotheose.

Maar het meest pakkende en ontroerende moment van de avond moest nog komen. In schemerlicht en feeëriek spotlicht sloot solist Naomi de Ridder met het blazen van het taptoe signaal, de internationale taptoe af op traditionele wijze. Kippenvel!

TOT SLOT

Deze eerste editie bleek meer dan één Schot in de roos. Het publiek was talrijk en bleef tot op het einde op post. Het vuur is aangestoken en mits een goede evaluatie kan dit event verder rijpen en door groeien. Niemand weet of er een volgende editie komt maar de vraag wordt nu reeds luidop gesteld. Oarelbeke Weireldstad (Harelbeke wereldstad) blijkt alvast getriggerd.

Dank aan allen die dit hebben mogelijk gemaakt.
Dank aan de vele vrijwilligers.
Dank aan Stad Harelbeke
Dank aan Brouwerij De Brabandere.
Dank aan Beweging.net

Tekst : Geert Vanmaeckelberghe

error: De inhoud is beschermd! U kan foto\'s en teksten bestellen