Search

Markse wijnbouwer was al vijf keer Belgisch kampioen

Philip Degezelle (copyright foto Els Deleu)

We gingen langs bij Marks wijnbouwer Philip Degezelle (62). Op Kerst…ding van zaterdag 21 december in het centrum van Marke wil hij de Markenaren laten proeven van zijn zelfgemaakte wijnen, waar hij al meerdere prijzen mee won. “Wijn bouwen is puur een hobby voor mij”, zegt Philip, “ik wil de Markenaren nu eens laten proeven tijdens de Kerstmarkt.”

Philip begon in 1985 met wijnen maken. “Het is een uit de hand gelopen hobby”, stelt hij. Philips wijnen worden gedronken tijdens huisproeverijen met familie en vrienden en tijdens vergaderingen van de Vlaamse Wijnmakersgilde, waar Philip voorzitter is.

Hoe het begon

Philip woonde in de jaren tachtig in Gullegem. “We hadden nogal wat ruimte buiten en ik was begonnen met het aanplanten van klein fruit.” Philip was altijd al gefascineerd door een grote tuin. “Ik had enorm veel fruit. Je kan er houden om van te eten, je kan confituur maken en ook wat fruitsap, maar de fruitoogst werd zodanig groot dat ik op zoek gegaan ben naar iets anders”, begint Philip.

Hij ontdekte dat er in Diest een basiscursus gegeven werd om van klein fruit wijn te maken. “Ik heb dat een jaar gevolgd en reed hiervoor telkens op en af naar Diest. Ik had mijn fruit en begon te experimenteren.”

Van het maken van fruitwijntjes ging Philip over naar druivenwijn. “Ik begon druivelaars aan te planten in Gullegem. Ik heb veel verschillende rassen uitgeprobeerd die in België mogelijk waren om te telen. Na vijf à zes jaar experimenteren had ik de juiste druivensoorten gevonden om te starten met wijn maken.”

Ondertussen verhuisde Philip zo’n 40 jaar geleden naar Marke maar hij blijft druiven telen in Gullegem. “Ik verbouw hoofdzakelijk druiven. Ik heb nog wel wat klein fruit, maar niet meer om er wijn van te maken. Ik heb voldoende werk met de druiven.”

In een werkhuis in Marke produceert Philip zijn wijnen, momenteel een 9-tal soorten, zowel witte, rosé- als rode wijn.

Philip helpt ook wijngaarden onderhouden in de ruime omgeving. “Soms hebben de mensen teveel druiven, en dan kan ik er ook van meebrengen. Dat zorgt voor andere smaken, want de druivensoorten, de ligging van de wijngaarden en de verschillende hellingen zorgen voor totaal verschillende wijnen.”

Al altijd bleef het wijn maken een pure hobby. Philip werkte 13 jaar in het onderwijs, 13 jaar in het bankwezen en stapte dan over naar de boekhouding in de auto- en ook wat in de textielsector. De laatste 17 jaar doet hij de boekhouding in een autogarage. Binnen vier maanden gaat hij met pensioen.

Belgische wijnen

“Het wordt beter en beter om in België druiven te telen. In Frankrijk, Spanje en Italië is het soms té warm aan het worden. De wijnen komen er te hoog in alcoholgehalte. De druiventeelt is zich aan het verplaatsen naar het noorden.”

“De laatste twee jaren waren echter niet goed betreffende het weer. Dit jaar was één groot rampjaar voor de volledige wijnbouw. We weten natuurlijk dat je in België niet elk jaar mag verwachten dat het een top-wijnjaar zal zijn, maar met de weersomstandigheden van de laatste decennia loont het toch al meer moeite om in België te kweken.”

Wedstrijden

Philip werd al heel snel voorzitter van de Wijnmakersgilde in Lauwe, een functie die hij al 37 jaar vervult. Hij gaf er al tal van basiscursussen. “We konden die gilde groot maken met momenteel al meer dan 100 leden. Met de jaren belandde een grotere druiventeelt in België, startend in het Heuvelland.”

Wie informatie wenst over de Wijnmakersgilde of wenst lid te worden kan een mailtje sturen naar philipde@skynet.be of zaterdag langskomen op Kerst…ding. “Maandelijks komen we samen in ’t Applauws in Lauwe. We geven lessen over het kweken van druiven, het wijnbouwen, en tal van andere onderwerpen.”

“Er begonnen hier naast de wedstrijden voor professionelen ook wedstrijden voor amateurwijnmakers te ontstaan, aangezien er meer en meer amateurs kwamen.”

“Voor die wedstrijden kunnen we onze Belgische wijnen indienen om te laten keuren en we krijgen er punten voor. Op die wedstrijden kan je goud, zilver en brons winnen. Per wijn krijg je een rapport. Dan wordt alles nog eens samengeteld en er wordt een kampioen aangeduid die het best presteert met de wijnen.”

In de laatste tien jaar is Philip al vijf keer Belgisch kampioen geworden. Ook dit jaar nam Philip deel aan het kampioenschap dat dit jaar in Zottegem plaats vond en waar er meer dan 400 deelnamen. Voor 16 van de 20 wijnen waarmee hij deelnam haalde Philip een diploma. Hij haalde telkens tussen 75 en 95 % en werd ook dit jaar weer Belgisch kampioen.

“Mijn Cabernet, de rode wijn waarmee ik goud haalde en de meeste inspanningen voor deed, is mijn pareltje!”

Kerstmarkt

Op zaterdag 21 december staat hij op de Kerstmarkt ‘Kerst…ding’ die om 16 uur start in het centrum van Marke. Hij stond in het voorjaar ook al op de Tuinmarkt in Marke.

“Ik wil dat de mensen de kans krijgen om mijn wijnen te proeven en zien wat er ook in onze streek kan”, zegt Philip. Geld verdienen doet Philip niet met zijn wijnen. “In tegendeel, zoals elke hobby kost ook deze hobby geld. Maar ik wil bewijzen dat het goede producten zijn en heb voldoening aan mijn werk.”

error: De inhoud is beschermd! U kan foto\'s en teksten bestellen. Foto's downloaden of afdrukken is strafbaar.