Marke koerst in een nieuw kleedje

We zien een gedeelte van het bestuur van Wielerclub Marke met v.l.n.r. Erwin Vandendriessche, Daniël Faillie, Kurt Hoorens, Bruno Anckaert en Luc Sockeel (copyright foto Els Deleu)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Wielerclub Marke stapt af van de koers in Marke in augustus. Onder meer wegens een tekort aan seingevers en beseffende dat een nieuwe datum alleen maar voordelen met zich meebrengt, vindt er nu een criterium plaats op zaterdag 11 juni 2022.

“We kiezen voor een andere datum maar ook voor een ander systeem van koers”, luidt het bij de bestuursleden van Wielerclub Marke. “Al drie jaar kampen we met een gebrek aan seingevers. We hadden voor onze omloop 66 seingevers nodig, en moeten toch op minstens vijf reserven kunnen rekenen. Door seingevers die op het laatste moment afbelden, moesten we bijna onze koers afgelasten vorig jaar. Verschillende seingevers haken af omwille van hun leeftijd, en seingevers – eigenlijk vrijwilligers in het algemeen – zijn altijd maar moeilijker te vinden.”

Criterium

Door voor een nieuwe datum te kiezen blijkt dat 11 juni interessanter is om sponsors aan te trekken, doordat activiteiten niet allemaal in dezelfde periode plaatsvinden.

Er werd ook gekozen om kleinschaliger te werken en een criterium te organiseren, maar wel voor dezelfde doelgroep als de vroegere omloop, nl. voor eliten zonder contract en U23 of beloften.

“Met een criterium is de spektakelwaarde ook veel groter. We willen immers beweging in het dorp met Marke Koerst. Er worden 33 rondes van 2,1 km gereden op een gesloten parcours. Dat betekent dat de renners praktisch om de minuut passeren, maar ook dat het parcours minder lang afgesloten wordt.” Het criterium zal pas starten om 17 uur. “Hiermee kunnen we overlast nog meer beperken. De banen zullen slechts afgesloten worden van 16.30 tot rond 18.30 uur na de laatste doortocht. De bewoners die langs het parcours wonen zullen per brief verwittigd worden. Een ander voordeel is dat we slechts 30 seingevers nodig hebben.”

Een laatste verandering is dat vertrek en aankomst zich nu in de Markekerkstraat zal bevinden. “De wielrenners komen wel nog in het centrum: ze komen van uit de Van Belleghemdreef en draaien in het centrum de Markekerkstraat in.” De wielerclub voorziet na de koers nog een feestje met een DJ in de Markekerkstraat.

Parcours

Het parcours start in de Markekerkstraat en gaat door de Hector Casteleinstraat, Mgr Callewaertstraat, Pastoor Slossestraat, Poortersstraat, Lieven Bauwensplein, Preshoekstraat, Broeder Vandaelestraat, Van Belleghemdreef en terug naar de Markekerkstraat.

Warme oproep

Wielerclub Marke doet nog een oproep naar mensen met een hart voor de wielersport die zich willen engageren. “Wie wil meewerken als seingever en voor dit criterium een tweetal uren beschikbaar is, mag een mail sturen naar markekoerst@gmail.com.