Mark Tijsmans op bezoek in Bissegem

Copyright foto Els Deleu
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Jeugdauteur Mark Tijsmans kwam op maandagvoormiddag 15 mei naar OC De Troubadour in Bissegem om er bij de kinderen van het vijfde en zesde leerjaar van VLS De Tandem te vertellen over zijn boeken en er ook uit voor te lezen.

 “Aangezien we tijdens de jeugdboekenweek nog niet veel konden organiseren omwille van de coronamaatregelen, nodigden we vandaag Mark Tijsmans uit”, aldus directeur Stefanie Moenens.

Project rond leesmotivatie

“We werkten twee jaar samen met Hogeschool VIVES ‘Onderwijsmotivatie’ rond leesmotivatie”, vertelt Stefanie. “Dat project loopt op het einde van het schooljaar af.

Het is de bedoeling de leerlingen meer plezier te laten beleven aan het lezen en hen uiteraard meer te laten lezen. Binnen de verschillende projecten kregen we al diverse  nieuwe boeken van VIVES. Er wordt nu op het einde van het project nog een meting gedaan om na te gaan of er meer gelezen wordt.”

Vorige week werkten de kinderen van het vijfde en het zesde leerjaar in hoekenwerk rond de boeken van Mark Tijsmans. “Hij doet boekpromoties voor scholen, en we vonden het fijn om eens een schrijver uit te nodigen die de kinderen nog niet zo goed kennen. Ze kenden Mark Tijsmans vooral van televisie maar nog niet zo goed als auteur.”

Hoekenwerk

Vorige week konden de kinderen van het vijfde en zesde leerjaar al kennismaken met de boeken van Mark Tijsmans en konden ze er al in lezen. Ze werkten er ook rond tijdens het hoekenwerk.

De auteur las maandag stukjes voor uit zijn verschillende boeken, hij vertelde er heel vlot over en deed met de kinderen een quiz over zaken die in de boeken voorkomen.

“Ik voelde wel dat er al verschillende kinderen waren die al boeken van mij gelezen hadden”, stelde de schrijver. Dat was natuurlijk aangenaam.

Voor VLS De Tandem was het al een tijdje geleden dat er weer eens een schrijver op bezoek kon komen. “We zetten sterk in op leesmotivatie en doen elk jaar iets met de voorleesweek, organiseerden al eens ‘The Masked Reader’ met poëzie, deden een poëzieroute met een wedstrijd waar twee kindjes een gedichtenbundel wonnen en maakten een knutselwerkje rond ons favoriete boek. We gebruiken ook vaak onze ‘leeskorf’ die ingericht werd door de ouderraad.”