Search

Mario en Els gaan hun Franse droom achterna

Els en Mario (copyright foto Els Deleu)

Op zondag 12 februari is het zover… Dan trekken Mario Viane (54) en Els Lapauw (49) naar Frankrijk om er op bijna 460 km van hun thuisbasis Bissegem een nieuw leven op te bouwen. Ze starten eind april een Chambres d’Hôtes in Herry, in de Loirestreek.

Mario, die in Rekkem opgroeide en Els die van Gullegem afkomstig is, wonen nog een kleine twee weken in Bissegem. Els runde er tot in 2001 een kruidenierswinkeltje in de Meensesteenweg . De laatste 8 jaar werkte ze in Okay in Bissegem. Mario werkt nog tot 31 januari als chauffeur voor de wasserij in Bissegem. Hij zal er bijna 18 jaar gewerkt hebben. In bijberoep werkte Mario ook als zelfstandig fietshersteller.

Mario en Els hebben een zoon van 25 en een dochter van 23 jaar. “Zij wonen in Wevelgem en zullen daar blijven wonen”, luidt het. “Ons huis in Bissegem staat te koop.”

“Het is eigenlijk al jaren dat we er over spreken om naar het buitenland te verhuizen, maar we hebben nooit echt gedacht het ooit te kunnen doen”, vertelt Els.

“Mijn ouders kochten 12 jaar geleden een vakantiewoning in de Loirestreek, en we gingen daar altijd graag naar toe op weekend, voor een midweek of op vakantie”, gaat ze verder. “Ook mijn ouders trekken vaak naar hun vakantiewoning.”

Mario en Els waren al zo’n 8 jaar op het gemak aan het rondkijken naar huizen in Frankrijk, waar ze een Chambres d’hôtes met drie gastenkamers konden van maken.

“Om de stap naar een verhuis naar Frankrijk te zetten, hadden we onszelf tijd gegeven tot ik 50 zou worden” stelt Els. “Ik zei altijd dat ik mijn 50ste verjaardag wou vieren in onze Chambres d’hôtes. Dat zal dus in december 2023 kunnen gebeuren!”

Chambres d’hôtes

in augustus 2021 konden Mario en Els weer naar een huis gaan kijken. “We wilden niet wachten, want hadden al eens voorgehad dat een huis verkocht was tegen dat we naar Frankrijk konden, maar het leek eigenlijk wel een beetje gek om enkel 1 huis te gaan bezichtigen. We vonden online nog een huis in Herry dat we zouden kunnen gaan bekijken. Het huis waarvoor we eigenlijk naar Frankrijk trokken, was totaal niet wat we wilden, maar het huis in Herry was een verrassing voor ons. Het was al omgebouwd tot Chambres d’hôtes met naast een eigen kamer en badkamer ook 5 kamers, elk met een eigen badkamer. Natuurlijk moest het huis wel opgefrist worden. De uitbaatster was met pensioen gegaan en het huis stond wel al 3 à 4 jaar te koop. Het staat op een domein van 6.600 vierkante meter, dus er is veel tuin bij. Deze tuin die volledig verwilderd was hebben we ook meteen aangepakt.” De tuin waar af en toe hertjes en eekhoorntjes gespot worden eindigt aan het canal latéral à la Loire. “Dat vormt een idyllisch en rustgevend beeld”, aldus Mario. “Je ziet er de plezierboten varen.”

Mario en Els hebben een eigen slaap- en badkamer en een privé salonnetje met televisie. “Onze living delen we met de gasten. Daar zullen we het ontbijt serveren en daar staat ook een televisie voor de gasten. Er zijn geen televisies op de kamers maar we zorgen voor goede Wifi.”

Voorlopig starten Mario en Els met kamers met een uitgebreid ontbijt met brood van de plaatselijke bakker, beleg, zelfgemaakte confituur, een eitje, …

“Als het goed loopt en we voelen dat er ruimte voor is, kunnen we eventueel in de toekomst ook enkele dagen per week tables d’hôtes aanbieden, maar zeker nog niet onmiddellijk. Er zijn immers in de omgeving verschillende goede en goedkope restaurantjes met heel wat keuze.”

Beneden in het huis van Mario en Els zal een koelkast met dranken staan. “De gasten die er verblijven mogen we altijd wijn, bier en frisdrank aanbieden. We werken met het principe van een honesty-bar  Er staat in de living ook een koffiemachine. Koffie is dus altijd verkrijgbaar. Omwille van hygiënische redenen zetten we geen koffiemachines op de kamers. Daar zijn om dezelfde reden ook geen huisdieren toegelaten.”

Herry ligt op zo’n 450 km van Bissegem in de wijnstreek van de Loire. Het ligt in het departement Cher en maakt deel uit van het arrondissement Bourges. “Het ligt op zo’n 15 km van Sancerre, en zo’n 7 km van Pouilly en ook van het mooie La Charité-sur-Loire, op ruim 30 km van Nevers en 50 km van Bourges. Eén van de Compostellaroutes loopt ook door ons dorpje”, zegt Mario. “Het is echt een mooie streek om te bezoeken. Je kan er wandelen en fietsen door deze mooie wijnstreek.” Op https://autourdesvignes.fr/nl/toerisme/ geven Mario en Els verschillende toeristische tips in de regio.

Aangezien de Chambres d’hôtes op het platteland in de streek van de wijngaarden ligt, kozen Mario en Els voor ‘Autour des vignes’ als naam van hun Chambres d’hôtes.

“Het fietsgebeuren komt sterk op in Frankrijk met onder meer het traject ‘la Loire à vélo’, en we zullen ook fietsverhuur aanbieden.” Mario’s kennis als fietshersteller zal er zeker van pas komen. “Op minder dan 45 km van ons huis hebben wij er nog geen fietshersteller gevonden. Ik zal in Frankrijk in mindere mate dan ik hier deed nog fietsen herstellen. Ik heb mijn werk als fietshersteller met hart en ziel gedaan, en stoppen met die fietsherstelling was het moeilijkste om te beslissen.”

Verhuis

“Op 6 januari was het huis al een jaar van ons.” Tijdens al hun vakantieperiodes en vrije weekends trokken Mario en Els naar Frankrijk om er te werken in en rondom hun huis. “Het ligt immers maar op 5 uur rijden van uit Bissegem. We gebruikten de tijd vanaf Pasen vooral voor de buitenwerken en begonnen in de herfst met de werken binnen zoals plafonds hangen en parket leggen, schilderen… We zijn onze vele vrienden die al kwamen helpen zeer dankbaar”, luidt het.

Op 12 februari verhuizen Mario en Els. “Er is al 1 kamer volledig klaar voor verhuur, en de tweede is bijna klaar. In de derde en vierde kamer moeten we nog schilderen en behangen. Aan de vijfde kamer is er nog het meeste werk, maar eind april zullen we al kunnen starten met zeker 4 kamers.”

www.autourdesvignes.fr

Autour des vignes is ook op Facebook te vinden: https://www.facebook.com/profile.php?id=100088595976196

Reserveren kan via https://autourdesvignes.fr/nl/contact-3/

error: De inhoud is beschermd! U kan foto\'s en teksten bestellen. Foto's downloaden of afdrukken is strafbaar.