Marcel viert zijn 100ste verjaardag

Marcel De Coninck (copyright foto Els Deleu)

Marcel De Coninck vierde op vrijdag 13 januari zijn 100ste verjaardag. Hij kreeg het bezoek van schepen Stephanie Demeyer. Marcel was tot voor kort nog altijd met kunst bezig.

Marcel werd geboren en groeide op in Moeskroen als zoon van Pierre-Joseph De Coninck die in een wolkammerij in Tourcoing werkte en stikster Marie-Madeleine Ottelé. Marcel was de oudste van twee kinderen. Zijn broer André was vijf jaar jonger.

Marcel ging naar de gemeenteschool in Moeskroen. Hij leerde zijn vrouw Denise Casier kennen op het werk. Zij was er bediende. Het koppel trouwde in 1951 in Zwevegem.

Het koppel bleef kinderloos maar werd altijd nauw betrokken in het leven van de tweeling van zijn broer André. Marcel en Denise waren ook altijd bij feestjes van de familie.

Sinds 1994 is hij weduwnaar.

Na een jaar in de pannenfabriek in Aalbeke te werken, ging Marcel aan de slag in de electriciteitscentrale in Zwevegem en later in die van Ruien. Daar werd hij benoemd als diensthoofd van de administratieve dienst.

Marcel woonde nog in Zwevegem, Berchem (bij Oudenaarde) en Harelbeke.

Na een val is Marcel naar een assistentiewoning op de Reepkaai in Kortrijk verhuisd.

Al van jongs af was Marcel in zijn vrije tijd bezig met fotografie. “Het begon met een fotobox die ik van mijn ouders kreeg en beetje bij beetje kocht ik betere toestellen”, vertelde hij ons ruim twee jaar geleden.

Marcel ontwikkelde zijn foto’s zelf in een pan. Hij was nog lid van de Koninklijke Kortrijkse Fotoclub en won verschillende prijzen, waaronder de 3de wereldprijs in Hong Kong in 1962. Hij stopte met fotografie toen er gestart werd met digitale foto’s. “Er werd daar teveel mee getruckeerd”, vertelt hij.

Vanaf dat moment begon Marcel zich op het schilderen te focussen. Hij was ook nog lid van de Kortrijkse Sint-Lucasgilde.

In zijn jeugd had hij nog aquarelwerken gemaakt maar toen hij op latere leeftijd weer begon met schilderen deed hij dat met olieverf.

Eind 2019  – toen hij tentoonstelde in het woonzorgcentrum De Pottelberg – stond de teller van het aantal schilderijen dat Marcel gemaakt had op 160. Tot voor kort maakte hij nog altijd kleine schilderijtjes in zijn kamer in het woonzorgcentrum.

error: De inhoud is beschermd!