Search

Maekel’s Rallyteam stelt wagen voor

Links op de foto zien we Cédric en rechts Patrick (copyright foto Els Deleu)

Vrijdagavond was er een bedanking voor de sponsors en stelden Patrick Vanmaekelbergh (53) uit Zuienkerke en Cédric Lamerand (bijna 39) uit Marke/Wevelgem hun wagen voor bij Herberg Sint-Jan in Marke, één van de sponsors. Patrick en Cédric vormen samen Maekel’s Rallyteam.

Patrick

Patrick is afkomstig uit Brugge en woont in Zuienkerke. Hij is vader van een dochter en werkt als zelfstandig loodgieter.

“Sleutelen en rijden zijn mijn passies”, zegt Patrick die eerst sleutelt en dan geniet.

Vroeger koerste hij nog met de fiets bij de profs. “Ik heb nog bij Michel Pollentier gereden”, zegt hij.

“In het jaar 2000 ben ik begonnen met rally’s rijden. In 2007 ben ik dan gestopt om met moto’s op circuit te rijden. Na vier jaar ben ik bij de motorraces overgestapt op 2 takt.”
Patrick haalde mooie resultaten met de motorraces. Hij won in Chimay en Hengelo en werd derde in Assen. Hij werd drie keer Belgisch Kampioen bij de pré-1950 en het lap-record in Chimay staat al sinds 2018 op zijn naam. Dat lap-record gaat over de snelste ronde ooit gereden.

Na 17 jaar niet meer in een autorally te hebben gereden, stond Patrick vorig jaar weer aan de start van de Zes uren van Kortrijk met zijn Volkswagen Golf.

Nu legt hij zich weer toe op het rally rijden. “Misschien rijd ik in Chimay en Gédinne nog wel eens met de moto. Dat zijn twee straatcircuits.”

Hij doet zoveel mogelijk zelf. “Hoe meer je sleutelt, hoe beter de wagen wordt, maar alleen kan je dat niet,” beseft hij. “We hebben sowieso ook servicemannen nodig. Je moet ook mensen inschakelen die nog meer op de hoogte zijn. Zo heeft Danny Hauspie goed aan de motor van de wagen gewerkt.”

Patricks dochter Ellen (24) is zijn grootste trouwe supporter. “Ook bij mijn racen op circuit kwam ze naar haar papa kijken. Ze houdt net als haar papa van alles wat snel rijdt. Haar vriend doet karting. De appel valt dus niet ver van de boom!”

Cédric

Cédric groeide op in Marke en woont samen met Stephanie Deprez en hun kinderen Leon (8) en Rémi (3) in Wevelgem. Zijn vrijetijdsbeleving speelt zich nog altijd hoofdzakelijk in Marke af.

“Van aan mijn vijf jaar ging ik al met mijn vader mee naar de rally. Ik ben dus altijd al fan geweest. Drie keer per jaar gingen we er naar toe en dat was superfijn! Het bleef me altijd passioneren en ik ben er blijven naar toe gaan.”

Toen Cédric 18 jaar was ging hij mee met vrienden die wel aan 15 tot 18 rally’s in België en Nederland deelnamen. “Ik ben zo’n 15 jaar cameraman geweest en ik maakte filmpjes. Op de duur leer je mensen kennen en plots kreeg ik telefoon van Claude Debue van DCC Rallyteam dat zijn co-piloot, een vriend van mij, zou stoppen. Hij vroeg of ik het niet zag zitten om ook één van de co-piloten van dat team te worden, aangezien ik ook zo’n freak was. Natuurlijk zag ik dat zitten!”

Cédric begon in 2019 met de Montebergrally bij DCC Rallyteam. “Het klikte goed!”

Cédric werkt als vrachtwagenchauffeur en het kaartlezen interesseert hem. “Ik ben een wandelend kompas”, lacht hij. “Mijn moeder zei me vroeger al dat ik als een duif was: je zette me gelijk waar af en ik keerde terug naar huis.”

“Als co-piloot moet je je goed kunnen oriënteren en weten waar je bent. Je bent een planner die zorgt dat de piloot kan rijden.”

Cédric is ook nog altijd één van de co-piloten van DCC Rallyteam, maar vorig jaar had dat team met een ongeval te maken, en kon het de Zes uren van Kortrijk – net de thuisrally van Cédric – niet meerijden.

“Ik had ondertussen ook Patrick leren kennen en wou eigenlijk echt mijn thuisrally doen. Ik kon met Patrick meerijden om eens te proberen en het klikte ook onmiddellijk. Dit seizoen rijden we al de Rally van de Monteberg op 5 mei en op 18 mei de seizoensrally in Bocholt samen. Dan zien we nog wat het geeft. Sowieso rijd ik nog de rally van Koekelare en van Kortrijk natuurlijk ook. En ik wil ook nog een rally in Frankrijk en in Nederland rijden. Het hangt er nog van af met wie ik deze zal rijden. In DCC Rallyteam zijn er verschillende co-piloten en ik ben dus in de twee teams co-piloot.”

DCC Rallyteam rijdt met een Opel Ascona A van 1972 en Maekel’s Rallyteam met een Volkswagen Golf 1 (het eerste model van Golf van 1982).

Een droom van Cédric is om zelf ooit eens de Rally van Kortrijk te kunnen rijden als piloot. “Al is het maar één keer”, mijmert hij. “Nu leer ik veel bij en leer ik de juiste mensen kennen. Het is wel een immens dure sport, waarmee je geen geldprijzen kan winnen, enkel een beker en de roem.”

Cédric is zijn vriendin dankbaar dat zij hem altijd steunt en hem loslaat in zijn passie!

error: De inhoud is beschermd! U kan foto\'s en teksten bestellen. Foto's downloaden of afdrukken is strafbaar.