Mady wint gouden medaille in Frankrijk

Mady Herman (copyright foto Els Deleu)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Glaskunstenares Mady Herman (67) uit Heule won onlangs een gouden medaille met haar glassculptuur ‘Brillance du soleil’ bij een kunstwedstrijd die uitgeschreven werd door de Academie van Arras.

“De wedstrijd liep over heel Frankrijk en werd uitgeschreven door de Academie van Arras over alle academies samen van wetenschappen, letteren en kunst”, vertelt Mady Herman.

Er werden ter plaatse maar twee gouden medailles uitgereikt, nl. één aan Mady voor haar glassculptuur en één aan een fotografe. De andere medailles werden enkel vernoemd. Binnen de schilderkunst werd dit jaar geen enkele medaille toegekend.

Iedereen mag deelnemen aan de wedstrijd maar de kwaliteit moet hoog zijn. Mady nam deel op aanraden van iemand. “Het voordeel van deelnemen aan buitenlandse wedstrijden is dat ze je niet kennen en geen vooroordelen hebben.”

Onder de 140 mensen die deelnamen was Mady de enige Belg. 80 werken werden geselecteerd voor de tentoonstelling in Hôtel de Guînes die 8 dagen liep. Mady was heel tevreden over de professionele opstelling van de tentoonstelling.

De werken die de tentoonstelling haalden maakten kans op een medaille. De jury bestond uit 20 academici die elk een formulier invulden. “Niemand weet vooraf wie er in de jury zal zetelen. Dit wordt pas op het moment zelf bekend gemaakt.”

Er wordt goud, vermeille (dat is zilver dat in vuur verguld is), zilver en brons toegekend, maar enkel de gouden medaille wordt echt uitgereikt.

Mady kreeg 16 op 20 voor haar glassculptuur en won een gouden medaille. Ze mag de volgende jaren nog deelnemen aan de wedstrijd om te kunnen tentoonstellen, maar ze kan in de eerst vijf jaar geen gouden medaille meer krijgen. “Ik kan wel een ‘rappel’ krijgen van de gouden medaille.”

Frankrijk

Mady verbleef enkele weken in Frankrijk. Ze combineerde de tentoonstelling in Arras met een stage in Sars-Poteries. “Tijdens de stage werd de tentoonstelling in Arras opgezet.”

Mady interesseert zich in alles wat je met glas kan doen en wil er altijd over bijleren. Ze werd toegelaten voor een achtdaagse cursus in een glasmuseum in Sars-Poteries en was ook daar de enige Belg. “De artieste die de stage gaf werkt met ruitenglas, float genoemd. We maakten gedurende de hele week vier stukken, en ze lukten allemaal. Er zat ook een stuk in Bullseye glas in.”

Mady maakte geen grote stukken. “Mijn bedoeling is om de techniek te vatten om met andere soorten glas te kunnen werken.”

De stage was wel intensief. “Elke dag werkten we van 8.30 uur tot 17.30 uur. We stopten enkel een uur om te eten.”