Lut vierde haar 100ste verjaardag

copyright foto Els Deleu

Lutgarde Van Hee die in het woonzorgcentrum Het Gulle Heem in Gullegem woont werd op 9 augustus 100 jaar. Op vrijdag 25 augustus was er een feest met familie en de bewoners in het woonzorgcentrum. Er kwam ook een delegatie van het schepencollege en van de Provincie West-Vlaanderen langs voor haar verjaardag.

Lut werd geboren in Moorsele op 9 augustus 1923. Daar groeide ze ook op samen met vier zussen en drie broers. Van de tien kinderen in het gezin overleden er twee op jonge leeftijd.

Op 6 juni 1946 trouwde Lut met Maurice Desimpelaere en het koppel ging in Moorslede wonen, waar ze samen café ’t Blauw Voetje openden. Maurice was een gekend wielrenner uit Slypskapelle. Hij won in 1946 Gent-Wevelgem en werd het jaar erop tweede. Hij won onder meer ook nog Paris-Roubaix en Paris-Nivers-St.Etienne.

In 1950 kwam het koppel in Wevelgem wonen. Ze openden er café Den Alfa in de Kortrijkstraat. Het werd een goed draaiend café met een grote feestzaal. De plaatselijke biljartclub, het muziek en de voetbal hadden er hun lokaal. Maurice en Lut installeerden er in de jaren vijftig de eerste jukeboxen en verschillende caféspelen.

In 1958 stopte Lut met het café om voor haar gezin te zorgen en ze richtte samen met Maurice de firma Desimpelaere op, hun eigen bedrijf op waar ze caféspelen en juke-boxen installeerden en herstelden. De zaak werd gerund tot 1980. Tot 20 personeelsleden werkten er.

In 1967 was het gezin ook verhuisd naar de Lauwestraat in Wevelgem.

Familie

Maurice en Lut kregen vier kinderen, nl. Eddie, Lorie, Clem en Jan. Eén zoon overleed echter op zijn 20ste.

Er zijn ondertussen ook al twee kleinkinderen en vier achterkleinkinderen.

Jaarlijks genoten Maurice en Lut van november tot maart op hun vakantiebestemming op de Canarische eilanden. Tijdens de feestdagen kwamen de kinderen en hun gezin dan af om samen het eindejaar te vieren.

Maurice overleed in 2005. Lut bleef zo lang mogelijk thuis wonen in de Lauwestraat, dit met de nodige hulp.

Ze genoot er van de koffiemomenten nadat haar vriendinnen haar op woensdag de boodschappen van de markt kwamen brengen.
Luts kinderen kwamen op zondag langs om er van een lekkere maaltijd te genieten.

Na bijna 73 jaar in Wevelgem te hebben gewoond, verhuisde Lut in december 2022 naar het woonzorgcentrum Het Gulle Heem in Gullegem. Ze geniet er dagelijks van haar kriekbiertje bij de maaltijd en van lekkere pralines. Ze kijkt ook vaak televisie en ze kijkt uit naar de maandagnamiddag wanneer haar twee vriendinnen op bezoek komen. Wekelijks komen ook haar kinderen en kleinkinderen langs.

error: De inhoud is beschermd! U kan foto\'s en teksten bestellen. Foto's downloaden of afdrukken is strafbaar.