We gingen bij Luc Vermeersch in Gullegem op bezoek voor een babbel over brouwen, creativiteit, waarden, familie, eten en drinken in een gezellig huisje in de tuin bij de open haard. Luc is de zaakvoerder van de brouwerij De Leite in Ruddervoorde en de ‘bierkunstenaar’ van de creatieve familie Vermeersch, met roots in Bissegem.
Luc groeide op in Marke. Zijn vader Jacques was een telg van de familie Vermeersch uit Bissegem en een broer van onder meer kunstenaar José Vermeersch uit Lendelede en André Vermeersch die jarenlang pastoor was in Wevelgem.
Hoe de liefde voor het bier brouwen gekomen is? Daar moet Luc niet lang over nadenken. “Door ons ras. We zijn allemaal zot van ambachten, en vooral als deze te maken hebben met eten en drinken.”
Luc maakt kaas, rookt zalm, bakt brood in een steenoven en is nu ook brouwer. Dat laatste doet hij professioneel. “De rest is enkel hobby.” Luc vertelt dat bij de familie iedereen ook een baksteen in de maag heeft. “We willen altijd bouwen.”
“Bij mijn verbouwingen was er een stuk van ons huis afgebroken, en mijn schoonvader had alle stenen gekuist. Het hok met ‘hanenkoten’ onderaan en een duiventil bovenaan zag er niet uit. Het jeukte al dat ik die stenen over had. Op een familiefeest zitten we allemaal samen met de Vermeerschkes en ik vertel hier over. Mijn neef Rik – de zoon van José Vermeersch die net als zijn vader kunstenaar is – zit iets te tekenen. Daar keken wij niet van op, want hij tekent vaak mensen en dingen die hij ziet. Plots toont hij het resultaat: hij had een ‘huizeke’ getekend. Hij zei ‘dat is het enige dat bij je past’. En inderdaad: het was precies zoals ik huisje wilde, met een open haard en een oven om brood te bakken. Rik hertekende het iets groter. Het werd jaren later uitgewerkt. Rik zei me : ‘het enige wat hier nog ontbreekt is een brouwerijtje.’”
Brouwen
“Ik werkte toen nog voor een Engelse groep. Daarvoor was ik operations director bij Coca-Cola en Interbrew. De Engelse groep waarvoor ik werkte had 100 bedrijven en 14.000 mensen in dienst. Ik was verantwoordelijk voor twee fabrieken in Nederland, één in Duitsland en één in Zweden, waar ik maandelijks naar toe moest. Ik moet in Zweden eens verteld hebben over het huisje in de tuin en het ontbreken van een brouwerijtje, want toen ik eens in Zweden aankwam, hadden ze een ander hotelletje voor mij geboekt, eentje met een brouwerijtje onderaan het hotel. De kok was ook brouwer. Ik kon er proeven en over het brouwen praten. Die kok vond dat ik toch wel zéér geïnteresseerd was en stelde me voor om het toch te proberen. Een brouwinstallatie hoefde daarom niet echt veel geld te kosten en hij kende een brouwerijtje waar ik hiervoor terecht kon in Finland. Dus vroeg ik aan de CEO van het bedrijf waarvoor ik werkte, of ik eens de Finse klanten mocht bezoeken. Dat kon en ik logeerde in het dorp waar het brouwerijtje was. Ik heb daar een brouwinstallatietje gekocht (dat gebruik ik trouwens nog altijd voor proefbrouwsels) en vroeg of ze bij de levering iemand konden meesturen die kon brouwen, want dat had ik eigenlijk nog niet zelf gedaan. Ze keken er raar op maar stuurden toch iemand mee. Ik heb in het weekend van die levering twee keer gebrouwen met die gast en las ook een Engels boek over brouwen. Vanaf dan brouwde ik elke maand. Ik liet mijn bieren proeven door familie en vrienden en als ze me vroegen of ik er nog had, wist ik dat het goed was. Vroegen ze of ik nog een ander had om te proeven, dan was het een biertje om niet opnieuw te brouwen”, lacht Luc, die sinds 1997 een jaar of 10 hobbybrouwer was.
Dan leerde Luc bierfestivals kennen en daardoor ook andere (hobby)brouwers, hij werd lid van HOP (de Kortrijkse bierproeversvereniging), hij las een boek over brouwen, volgde een brouwcursus. Tijdens die cursus begon Luc delen voor een kleine brouwerij te kopen. Tegen het einde van de cursus had hij een eigen kleine brouwerij van 500 liter staan in het Brugs bedrijf Helbig. Deze producent van etaleersystemen voor winkels hdden Luc en zijn echtgenote in 2000 overgenomen en ondertussen in een nieuw gebouw in Ruddervoorde (een deelgemeente van Oostkamp) ondergebracht.
Luc brouwde er samen met een gepensioneerde bierliefhebber uit Waardamme en een vroegere collega van bij Coca-Cola. Van een installatie van 30 liter ging het naar een installatie van 500 liter. Van als je meer dan 100 liter kàn brouwen – je hoeft het daarom nog niet te doen – ben je echter accijnsplichtig. “We verkochten toen echter nog geen bieren, maar moesten zorgen dat we correct bezig waren. Na een administratieve rompslomp om alles in orde te maken, was er nog een probleem: het voedselagentschap kwam kijken, maar onze brouwinstallatie stond in het gebouw van een ander bedrijf, en men moet kunnen binnenvallen om onverwachtse controles te doen. We hebben dan alles geofficialiseerd, ik werd zelfstandige en in 2008 is Brouwerij De Leite in Ruddervoorde ontstaan. In 2019 werd de firma Helbig overgelaten en verhuisde die firma naar Marke. Nu hebben we de volledige ruimte van het gebouw voor de brouwerij.”
Brouwerij De Leite
Het eerste bier dat door brouwerij De Leite gebrouwen werd was ‘Femme Fatale’. “Mijn neef Rik tekende hiervoor het etiket. Dan werd mijn papa 80 jaar en lanceerden we het biertje ‘Bonhomme’. Daarvoor tekende Tinus Vermeersch, een zoon van Rik die een oogappel van mijn vader was het etiket met een karikatuur van papa’s hoofd. Eronder stonden spreuken in het West-Vlaams over drinken, zat zijn, een kater hebben… We hebben dit gegeven aan papa voor zijn 80ste verjaardag tijdens een rondrit naar caféetjes in de Westhoek waar hij graag ging.”
Na twee Franse namen wilde Luc een triple: “Uit de liefde van ‘Femme Fatale’ en ‘Bonhomme’ werd ‘Enfant Terriple’ geboren. Op dit etiket kwam het werk van nonkel José Vermeersch.” Ondertussen zijn er ook al twee broertjes, een blonde Whisky infused en een blonde Quadrupel waar rum bij is.
“Ik maakte ook een bier voor mijn moeder die graag bitter bier dronk. We stelden haar ‘Ma mère spéciale’ voor tijdens een verrassingsuitstap voor haar verjaardag in december. Jammer genoeg kon mijn papa dat niet meer meemaken, want hij was in september overleden.”
Bij de Brouwerij De Leite worden ook een aantal zure bieren gebrouwen en vaak zijn er ook limited editions.
“Ondertussen namen we Paljas, dat in Brugge zat, over en in maart van dit jaar namen we Tietje over.”
Luc vertelt dat Tietje ontstaan is in Gent bij twee jonge gasten die in hun keuken brouwden. De naam komt er doordat ze iemand in de familie hadden met borstkanker. “De slogan van Tietje is: ‘doe er mij maar twee’, waardoor er duidelijk gemaakt wordt dat misbruik van alcohol niet goed is voor de gezondheid. Er is een nauwe samenwerking met de stichting Beautiful After Breast Cancer. De samenwerking is niet puur financieel maar berust op een engagement.” Er is ondertussen ook een niet-alcoholisch Tietje. “Dat lekker en mooi biertje is het meest recente in onze brouwerij.”
Waarden in de brouwerij
“Het is onze droom dat we met onze brouwerij mogen bijdragen aan een duurzame hartelijke wereld met een glimlach. Ook liefde voor familie en kunst zijn heel belangrijk bij ons.”
Voor Luc was de familiale band minstens even belangrijk als de verkoop, maar nu nam hij iemand in dienst die meer in de verkoop gespecialiseerd is.
De etiketten werden ondertussen herdacht en werden iets eenvoudiger. “We gebruiken weer mooie kunst maar steken wat structuur in de merken.”
Luc maakte ook altijd maar nieuwe bieren. “Ze noemden mij in de familie de ‘bierartiest’.” Het aanbod mag natuurlijk niet té groot worden, en er werd gekozen voor een ‘ontsnappingsbier’. Dit bier noemt telkens ‘fils à papa’ en krijgt telkens een ander nummer en soms een ander kleur op hetzelfde etiket. De 17 is nu bijna uitverkocht maar ik heb al de nummer 18 in gedachten. Wellicht wordt dit in maart gelanceerd.”
De bieren worden verdeeld via grote verdelers en zijn in tal van drankenhandels te verkrijgen. Ook de horeca wordt via die drankenhandels beleverd.
Verkooppunten kan je zoeken via https://www.deleite.be/nl/verkooppunten.html
“Voor bedrijven hebben we een systeem met geschenkverpakkingen van twee flesjes en een glas. Vanaf 15 stuks kunnen ze hun logo er laten opzetten. De levertermijn hiervoor is 1 week.”
In Brouwerij De Leite wordt er 15 hectoliter per jaar gebrouwen.
Het assortiment kan je vinden onder https://www.deleite.be/nl/bieren.html
Er werken een 4 tal voltijdse equivalenten en er komen ook een aantal mensen op afroep. “We maken afspraken in wederzijds respect. Zo komen er gepensioneerde flexi’s om bakken te stapelen als het nodig is.”