Search

Louise is weer helemaal terug

Louise Gheysens (copyright foto Els Deleu)

Nadat Louise Gheysens (16) uit Lauwe in november nog herstelde van een zware hersenschudding, staat ze er weer helemaal terug. Louise doet judo en is lid van de club Yama Arashi Bavikhove.

Louise Gheysens woont met haar ouders en broers in Lauwe. Haar broer Arthur is meer betrokken bij musicals en broer Jules is sterk in ICT, schaken en hij speelt trombone.

Louise begon met judo door haar jongere broer die op zoek was naar een sport. “Hij kon eens naar een judoles gaan om te proberen en ik ging gewoon mee. Hij vond het maar niets maar ik vond het fantastisch!” Louise begon op haar zevende – in het tweede leerjaar – in de Judo in Kortrijk. In de coronaperiode veranderde ze naar de club Yama Arashi in Bavikhove. Ze heeft ondertussen al een zwarte gordel.

Ze loopt school in Athena campus Pottelberg in Kortrijk waar ze Latijn-Wiskunde volgt en ze gaat drie keer per week naar Wilrijk om er te trainen in de topsportschool. “Trainers van de topsportschool van Judo Vlaanderen geven daar training.” Daarnaast moet Louise ook nog vier uur fitness doen voor de topsportwerking. Dat doet ze bij Pacific Gym in Wevelgem waar ze begeleid wordt door Dimi.

Als Louise niet naar Wilrijk moet, traint ze ook nog in Bavikhove. “De club doet ook de wedstrijdbegeleiding.”

Als topsporter trekt Louise ook soms naar Doornik en Tourcoing om er te trainen. “Ik moet overal een beetje gepaste tegenstanders vinden om te trainen.” Louise traint ook in Rotterdam en in Schotland en in Koksijde traint ze tegen Engelsen en Duitsers. Ze kan met Judo Vlaanderen mee op stages. In de paasvakantie heeft ze haar jaarlijkse stage in Brugge. “Soms zijn er tijdens vakantiedagen ook nog extra stagedagen van de topsportschool.”

Louise legt altijd de lat heel hoog, ook op school. “Het wordt iets minder makkelijk om te combineren met de sport, maar mijn resultaten zijn nog altijd goed”, zegt ze. Ze denkt er aan – als ze blijft verder combineren met judo – om iets in de richting van regentaat voor het secundair onderwijs te volgen. Haar andere hobby’s zoals piano en slagwerk zette Louise stop. “Dat was niet meer allemaal te combineren!”

Eén keer per jaar last Louise eens drie weken rust in om haar hoofd vrij te maken en echt te ontspannen. “Ik kan bv. ook niet meer op reis eind augustus, want op 1 september moet ik alweer in topvorm zijn!”

Louise staat er weer

Op het Belgisch Kampioenschap bij de senioren in november kwam Louise nog slecht neer op de zijkant van haar hoofd. Ze had een hersenschudding en kon twee weken helemaal niet trainen. “Daarna ben ik rustig weer begonnen. Het was wel pijnlijk – ook figuurlijk dan – dat ik in mijn zetel moest liggen op het moment dat iedereen keihard aan het trainen was. Na een blessure moet je dubbel zo hard trainen om er terug te staan.”

Op de Open Dutch in Eindhoven in januari haalde Louise brons. Al tien jaar gaat de club Yama Arashi uit Bavikhove naar deze wedstrijd, en nog maar voor de derde keer kwam iemand er met een medaille naar huis.

Louise had toen nog niet echt een medaille verwacht. “Ik was in een nieuwe gewichtscategorie terechtgekomen en was nog niet lang hersteld van mijn hersenschudding. Dan ben je natuurlijk extra blij als je op het podium staat!”

Ondertussen haalde Louise ook al brons op het Belgisch Kampioenschap en werd ze Vlaams kampioen.

error: De inhoud is beschermd! U kan foto\'s en teksten bestellen. Foto's downloaden of afdrukken is strafbaar.