Lopen voor FAS Steunpunt

Op de foto zien we enkele van de organisatoren, samen met Wouter, Robin en Vanessa die op het moment van de foto al 83 km in de benen hadden en klaarstonden voor de volgende loop. We zien ook Yanique Tournicourt uit Wevelgem en Caroline Vandamme uit Lauwe, twee start-to-runners die hun grenzen verlegden en meteen al 12,6 km liepen. Zij waren op het moment van de foto net aangekomen. (copyright foto Els Deleu)

Team Joost organiseerde op zondag 19 december een loop waar om het uur lopers aan de sporthal Ter Leie in Lauwe konden starten voor een loop van 6,3 km door Lauwe.

Er kon gestart worden om 5 uur ’s morgens en de laatste start kon om 23 uur.

Er waren 30 deelnemers.

Enkele lopers startten elk uur opnieuw. Zo liep Vanessa Bogaert uit Lauwe gedurende de hele dag 90 km. Daarmee liep ze het record bij de dames. Vanessa’s partner Wouter Knockaert en Robin Velghe uit Wingene liepen elk 120 km.

Lopen voor het goede doel

Team Joost houdt een traditie aan om rond de eindejaarsperiode te lopen voor het goede doel. “We pakten ook al uit met Team Joost for Strava, waar van alle op Strava geregistreerde gelopen kilometers van onze leden in november en december er 10 cent per kilometer afgestaan werd voor het goede doel en we verkochten ook al koekjes”, stelt Joost Couckuyt.

“Kippenkar Danny deed ook al een duit in het zakje met hun knuffelmaaltijden voor FAS, waar ze een week lang 2 euro per halve kip schenken. Elke week mag iemand die er een kip bestelde een nieuwe vzw uitkiezen die dan kan gesteund worden.

In totaal zullen we een 1.300 euro kunnen schenken aan FAS Steunpunt.

FAS Steunpunt

FAS staat voor Foetaal Alcohol Spectrumstoornis en is hersenschade die veroorzaakt wordt door het gebruik van alcohol door de mama tijdens de zwangerschap. “FAS wordt gekenmerkt door gezichtskenmerken, gedragsstoornissen, aangetaste hersenen en organen die niet werken zoals het hoort”, aldus Verena Bogaert uit Marke. Zij en haar man Yoeri Dewachter zijn de adoptieouders van een jongen met FAS, die uit Polen geadopteerd werd. “We wisten dat de mama alcohol gedronken had tijdens de zwangerschap, maar we beseften niet welke gevolgen dit kon hebben. FAS is 100 % te voorkomen door geen alcohol te drinken tijdens de zwangerschap, maar het is niet te genezen.”

Met FAS Steunpunt wordt geld ingezameld om artsen opleidingen te laten volgen en om symposia rond FAS voor artsen te organiseren. Er is ook een zelfhulpgroep voor mensen die kinderen met FAS opvoeden. “Door de ommekeer van de Warmste Week, viel FAS uit, en mislopen we veel donaties. Mentaal welzijn is natuurlijk belangrijk, maar veel vzw’s hebben toch iets wat met mentaal welzijn te maken heeft”.

“We willen met FAS Steunpunt ook mensen bewust maken van het gevaar van alcohol tijdens de zwangerschap”, besluit Verena.

error: De inhoud is beschermd! U kan foto\'s en teksten bestellen. Foto's downloaden of afdrukken is strafbaar.