Search

Lokale chocolatiers bij de beste van België en Luxemburg

copyright foto Els Deleu

Er zijn dit jaar 128 chocolatiers opgenomen in de Gault&Millau Finest Chocolatiers in Belgium and Luxemburg Gids 2024. Twee onder hen zijn uit Groot-Kortrijk, één uit Deerlijk en twee uit Menen.

Bij de 128 beste chocolatiers zien we onder meer Beugnies Les Chocolats uit Marke, V-Chocolatier by Sweertvaegher uit Kortrijk, Hannes D’Heedene uit Deerlijk, Parfait uit Menen en nieuw in de gids dit jaar ook Atelier Rosa uit Menen.

We gingen langs bij Beugnies Les Chocolats in Marke. Nicolas Beugnies, zijn echtgenote Cindy Beunens, zoon Arthur en zijn vrouw Lara-Estée Decuypere en hun team verwelkomen ons in de chocolaterie in de Aardweg. “We zijn heel dankbaar dat we opnieuw in de gids opgenomen werden, het is al de zesde keer op rij”, zegt Nicolas. Hij vertelt dat er ergens in de loop van het jaar een mysterie shopper langs komt om een doos pralines te kopen. “We weten niet wie en wanneer. De pralines worden dan geproefd en geëvalueerd. Als je in de gids opgenomen wordt krijg je gewoon een verwittiging dat je kan langs gaan naar de receptie waar de gids voorgesteld wordt. Enkel als je zelf produceert én een winkel hebt kan je opgenomen worden in de gids.”

Beugnies Les Chocolats

Nicolas Beugnies begon in november 1990 in zijn moeders keuken in de Toekomststraat in Kortrijk. Later verhuisde hij naar een grote garage in de Filips van de Elzaslaan in Kortrijk. “Daar hebben we uitgebouwd en een huis bijgekocht, maar de lokale expansie was daar niet meer mogelijk, dus gingen we op zoek naar iets anders.” Het pand in de Aardweg 8 dateert van 2009. “We hebben het voor het eerst bezocht in 2012 en we kochten het in 2014. Het eerste wat we er deden was de werkruimte voedingsgeschikt maken. We hebben er een bureauruimte en wonen er ook. We zijn altijd maar stilletjes bezig met alles in orde te brengen. De ruimte voor onze zaak was natuurlijk prioritair.”

Nicolas en Cindy begonnen de winkel in de coronaperiode. “Vroeger was het hier vooral B2B (Business to Business), dus verkochten we aan winkels die onze chocolade in kleinhandel verkopen. Tot en met 2019 konden particulieren hier enkel op vrijdag en zaterdag terecht. Nu is onze fabrieksshop er bijgekomen.”

error: De inhoud is beschermd! U kan foto\'s en teksten bestellen. Foto's downloaden of afdrukken is strafbaar.