Search

Lokaalmarkt Heule bestaat drie jaar

medewerkers van de Lokaalmarkt Heule afgelopen zaterdag (copyright foto Els Deleu)

De Lokaalmarkt Heule bestaat drie jaar en vierde dat op zaterdag 19 maart met een met een aperitiefconcert tijdens een feestelijke editie van de markt.

De Lokaalmarkt is een initiatief van de Stadsboerderij Kortrijk.

“De Stadsboerderij Kortrijk bestaat uit een vzw en een CVBA”, begint Bart Boone uit Kortrijk die voorzitter is van de Stadsboerderij Kortrijk. “De CVBA is onze winkel waar we aandacht hebben voor de korte keten en verkopen wat de producenten aanbieden. Die winkel startte in de Watermolenwal in Kortrijk maar verhuisde naar Muster in Heule, waar de winkel meer zichtbaar werd. Hier in Muster zijn er ook een aantal jonge starters actief, en er ontstaan samenwerkingen, zo hebben een aantal van die mensen onze bar gebouwd.”

Met de vzw werd er een aantal jaar een zomerbar gerund. “We deden ook nog beurzen en we zorgen voor educatieve omkadering bij speelpleinwerking. In de vzw werken we ook met vrijwilligers. De vzw organiseert nu al drie jaar de Lokaalmarkt in Heule.”

Drie jaar Lokaalmarkt Heule

“De Lokaalmarkt bestond een aantal jaar geleden al in Deerlijk, Roeselare en Brugge. Er werden contacten gelegd. Wij zijn de eerste die het met de Stadsboerderij Kortrijk vzw als een aparte organisatie organiseren en begonnen drie jaar geleden,” vertelt Bart.

“Het belangrijkste voor ons concept is dat de producenten zelf verkopen aan de klanten. Er staan geen marktkramers die op de veiling kopen en die waren doorverkopen.” Het rechtstreeks contact tussen klant en producent  en de korte keten zijn belangrijk!  De relatie tussen producent en consument wordt versterkt: de klanten leren kennen hoe er geproduceerd wordt. Ze krijgen een uitleg die je in supermarkten niet krijgt. Soms zoeken mensen een bepaalde groente en krijgen ze te horen dat het er op een bepaald moment het seizoen niet voor is.  Als deze groenten op dat moment in een supermarkt verkrijgbaar zijn, betekent dat dat ze in serres gekweekt worden en dat er andere energie aan besteed werd.”

Er wordt  op Lokaalmarkt Heule met een QR-code gewerkt en de verkopende producenten hebben elk een tablet waar ze hun verkopen invoeren. De klant hoeft maar 1 keer te betalen en dat is bij de uitgang aan de kassa. Ook vooraf bestellen kan via

https://www.lokaalmarkt.be/nl/markten/heule

Soms zijn er speciale activiteiten. “Zo nodigen we eens een lokale brouwer uit die ook degusteert, of verkoopt iemand iets voor een goed doel.

Er wordt vooral voeding verkocht maar soms komt er ook eens iemand die bijvoorbeeld zeepjes zelf maakt. Het is wel een voorwaarde dat er telkens minstens één ondernemer uit Groot-Kortrijk aanwezig is.”

De Lokaalmarkt vindt elke zaterdag van 9 tot 12 uur plaats in Muster, het oude fabrieksgebouw aan de Stijn Streuvelslaan in Heule. Tot 13 uur kunnen bestellingen afgehaald worden. De bar is ook elke week open.

“We blijven hier dan gewoonlijk eten met de vrijwilligers. Het is altijd een fijn moment om samen aan tafel te zitten.” Er zijn vijf bestuursleden en er zijn ook elke week zes tot acht vrijwilligers aanwezig.

Voor de derde verjaardag van Lokaalmarkt Heule was er een aperitiefconcert met A Sombra de Bananeira, een groep die een mix van Braziliaanse Choro en Manouche op een eigen wijze brengt. De band werd in de coronazomer van 2020 opgericht. De naam is Portugees voor ‘in de schaduw van de bananenboom’, wat zoveel betekent als ‘geen stress, geen zorgen’.

Corona

De Lokaalmarkt in Heule was nog maar een jaar open toen corona kwam. “Markten organiseren mocht niet meer maar gelukkig hadden we al een basis voor een bestelplatform. Daar hebben we dan snel aan verder gewerkt en na twee weken konden we al volledig op bestelling werken.”

Nu is de Lokaalmarkt al weer een hele tijd open.

Het is nog afwachten om te evalueren tot alles weer ‘gewoon’ loopt. “We merkten veranderingen als de horeca weer opende, als de mensen weer naar het werk mochten en als er weer feesten mochten gegeven worden.

Volgende week zaterdag 26 maart voorziet standhouder Bangkok Spice een driegangenmenu in Resto Lokaal. Inschrijven kan via

https://bit.ly/remstolokaal2603

error: De inhoud is beschermd! U kan foto\'s en teksten bestellen. Foto's downloaden of afdrukken is strafbaar.