Lize Rubens werkte een 5-tal jaar aan haar boek Discobolus, waarvoor ze bodybuilders fotografeerde. Dit boek stelt ze dit weekend voor tijdens een tentoonstelling in Pand 00X aan de Blekersstraat 1 in Kortrijk, waar een greep uit de foto’s uit het boek te zien is. Deze gratis tentoonstelling is op zaterdag 10 en zondag 11 december gratis toegankelijk tussen 10 en 18 uur.
Lize
Lize Rubens (31) groeide op in Bocholt in Limburg. Op haar 13de trok ze naar het kunstonderwijs in Genk. “Ik verveelde me op school en had een manier nodig om mij te uiten en om expressief bezig te zijn. Fotografie is een heel universeel medium en is heel verstaanbaar.”
Toen ze 18 was ging Lize in Brussel fotografie studeren. “Sinds mijn 13de heb ik niets anders dan fotografie gedaan, maar dan in al zijn vormen”, vertelt ze.
Lize woont ondertussen al ruim 10 jaar in Kortrijk. Ze woont er samen met haar partner Irven Kindt en de kinderen Victor en Estelle.
Lize geeft fotografie in CVO Scala en ze maakt ook interieurfoto’s voor het West-Vlaamse bedrijf Kanvas. Ze werkte al twee jaar voor stad Kortrijk waar ze één van de drie curatoren van het fotofestival Track & Trace was. “Dat groeide uit tot een redelijk groot festival en is eigenlijk een beetje mijn kindje geworden”, zegt ze. “Alles wat ik doe heeft met fotografie te maken, maar komt uit verschillende invalshoeken.”
De laatste vijf jaar was Lize nu bezig met haar eerste boek ‘Discobolus’.
Herkenbaar
Vijf jaar geleden werd bij Lize een chronische ziekte vastgesteld. “Ik was nog jong en het was voor mij de eerste keer dat ik geconfronteerd werd met het feit dat mijn hoofd iets anders wou dan mijn lichaam, dat gewoon blokkeerde. Toen ik na drie maanden weer eens buiten kon komen kreeg ik van mensen het compliment dat ik er goed uit zag. Dat was confronterend, want ik voelde me niet goed, maar tijdens die uurtjes waarop ik buiten kwam, zagen de mensen niet dat ik ziek was. Je voelt je niet altijd zoals je er uit ziet.”
“Mijn kracht was gedurende die periode afgenomen en ik heb dan veel gesport. Zo kwam ik met verschillende sporten in contact en ben ik begonnen met het fotograferen van sporten. Zo kwam ik ook uit bij bodybuilders. Wij zien daar de glitter en glamour op het podium, maar door die mensen een periode te volgen en te praten met die mensen ontdekte ik iets herkenbaars: ook zij voelen zich niet altijd zoals hoe ze er uit zien. Dat ze in extremen gaan is soms een compensatie voor iets.”
Griekse goden
In haar foto’s schept Lize een sfeer maar ze oordeelt niet. “Die sport gaat over uiterlijk, het is niet concreet door bijvoorbeeld een goal te maken dat je scoort. Die mensen zijn een jaar bezig met het uithongeren van hun lichaam om uiteindelijk op uiterlijk beoordeeld te worden. Ze hebben enorm veel kracht en doorzettingsvermogen en je ziet toch een bepaalde leegte.”
Lizes boek gaat over het nastreven van een onbereikbare perfectie. “De leegte moet als het ware opgevuld worden met uiterlijk vertoon.””
Lize vergelijkt bodybuilders met Griekse goden. “Ze sculpturen hun lichaam. Het is esthetisch maar je moet er enorm veel discipline voor hebben om tot zo’n lichaam te komen. Het zijn sterke zielen!”
De naam ‘Discobolus’ verwijst naar het gekende beeldje van de discuswerper, die uitgegroeid is tot hét sporticoon. “Als je het beeld bekijkt is het anatomisch onmogelijk: het is een lichaam dat gecreëerd werd. Hij is geïnspireerd op goden en is onrealistisch. Ook bodybuilders spiegelen zich aan iets wat onrealistisch is, vandaar het ‘streven naar onbereikbare perfectie’”.
Vier hoofdstukken
Het boek ‘Discobolus’ omvat vier hoofdstukken, die telkens genoemd werden naar rondes in een bodybuildingwedstrijd.
Het eerste hoofdstuk heet ‘Mandatory Poses’. “Dat is de eerste ronde in zo’n wedstrijd waar de deelnemers hun poses moeten aannemen. Ik beschrijf er het ontstaan van schoonheidsidealen.”
Het tweede hoofdstuk is ‘Call Out’. “Als de bodybuilders op het podium staan roepen ze je nog eens om nog iets te bekijken.” In dit hoofdstuk beschrijft Lize de Discobolus zelf. “Het lichaam staat gespannen en het gezicht heeft een ingetogen blik. Het is te vergelijken met de discuswerper die een ultieme staat van zelffocus heeft bereikt op het moment net voor hij de schijf zal werpen, hij kan nu niet meer terug. Ook bij bodybuilders is op dat moment het lichaam opgepompt. Er zit een echte focus in die mensen.”
In ‘Comparison Round’ – het derde hoofdstuk – gaan ze in de wedstrijd vergelijken. “Ik trek de tekst open naar vandaag de dag, hoe we vergelijken door de opkomst van sociale media met alle beelden die op ons afkomen. Wat je eigenlijk niet wil is vergeleken worden, en zeker niet op je uiterlijk.” Lize beschrijft in dat hoofdstuk hoeveel lef het vraagt van die mensen om op hun sterkste of hun zwakste vergeleken te worden.”
‘Final Passage’ is een finaledoorgang in de wedstrijd, en meteen ook het vierde en laatste hoofdstuk in het boek. “Nog één keer mogen de deelnemers op het podium. Ik vraag me in dat hoofdstuk af of dat het waard was om een jaar zo af te zien. Misschien win je en ben je verplicht in het extreme door te gaan, maar misschien verlies je en stel je je de vraag of je niet goed genoeg was.
Lize kon ook een dagboekfragment toevoegen van een meisje dat deelnam aan een bodybuildingwedstrijd om haar zelfvertrouwen een boost te geven.
De foto’s in het boek zijn tot het einde van het vierde hoofdstuk in zwart-wit. “Na de Final Passage’ beloon ik de lezers met kleurfoto’s, je ziet de glamour en glitter en je ziet anonieme figuren maar ook kleur, waardoor je de huid een beetje voelt. Het is een kritsch maar positief einde van het boek.”
Het boek
Voor de vormgeving van het boek kreeg Lize de steun van vormgeefster Tina De Souter en uitgever Bruno Devos van Hopper & Fuchs. “In maart zijn we begonnen met de foto’s en door een goede samenwerking zijn we tot het boek gekomen.”
Het boek is te koop aan 45 euro door een mailtje naar info@lizerubens.be
Er zijn slechts een klein aantal special editions met een kleine fotoprint inbegrepen aan 115 euro en met een grote fotoprint er bij aan 250 euro.
Info vind je via https://www.lizerubens.be/