Search

Lilith wint Junior Journalist in Marke

Onlangs was er de prijsuitreiking van de Junior Journalist schrijfwedstrijd in Marke. Het Davidsfonds Marke beoordeelde het werk van Lilith Vanhoenacker (11) uit Marke als het beste.

We zaten aan tafel – een lessenaar eigenlijk – met Lilith en haar juf Sharon Vanmassenhove van het zesde leerjaar in GO! Basisschool Het Open Groene in Marke. Juf Sharon is supertrots. “De drie eersten zitten in onze klas”, zegt ze. Na Lilith die won volgden Camille Buysschaert op de tweede en Tess Dewaele op de derde plaats.

Lilith en de andere winnaars gingen met een mooi en waardevol boekenpakket naar huis.

De verhalen voor de Junior Journalist-wedstrijd moesten minstens 500 woorden bevatten. “De hele klas schreef een verhaal, maar slechts acht verhalen voldeden aan de voorwaarden”, aldus juf Sharon. Deze acht werkjes werden ingezonden. Een verhaal van 500 woorden schrijven blijkt voor veel leerlingen moeilijk te zijn.”

Het Open Groene Leest

In de school werd er met een Instagrampagina gestart met de naam https://www.instagram.com/het_open_groene_leest/

“Hier in onze klas van het zesde leerjaar werden al meer dan 200 boeken gelezen. We werken echt aan het leesbeleid en gaan maandelijks naar de bibliotheek. We hebben ook al een heel uitgebreide klasbibliotheek”, zegt juf Sharon. Zelf leest ze veel jeugdboeken en als ze goed zijn stelt ze deze voor aan haar leerlingen. “Lezen helpt om de fantasie op te wekken!”

“We zijn in onze klas ook bezig met ‘de grote vriendelijke honderd’, een challenge waarmee we tegen van het einde van het schooljaar met de klas 100 boeken uit dat aanbod moeten gelezen hebben. Er zitten ook een heel aantal klassiekers tussen en we zijn goed op weg om de challenge te halen!”

Het thema van Junior Journalist was dit jaar ‘Oost West, thuis best?’ “Er moest een interview uitgeschreven worden binnen dat thema.”

Juf Sharon leerde de kinderen van haar klas eerst wat de kenmerken zijn van een goed interview en dan werd er gebrainstormd met ideeën en werd er nagedacht over welke vragen je allemaal kon stellen.

“Het idee kwam dus in de klas, dan werden enkele vragen gemaakt en dan heb ik het interview thuis uitgeschreven,” vertelt Lilith.

Lilith kwam op het idee om een gebouw te interviewen. “Het is een weeshuis dat vertelt wie er werkt en wat er allemaal in gebeurt”, zegt ze. “Het weeshuis staat in mijn verhaal in Durbuy. In die stad ben ik zelf eens geweest.”

“Soms komt er een meisje uit de bijzondere jeugdzorg in ons gezin. Ik was aanvankelijk van plan om dat meisje te interviewen, maar ik wou wat meer vertellen dan enkel over één persoon.”

Lilith stelt het gebouw vragen zoals waarom het precies gebouwd werd en wat het gebouw leuk vindt aan ‘een weeshuis zijn’. “Ik heb het gebouw omschreven zoals ik het als weeskindje leuk zou vinden. Er is speelgoed dat ik zelf graag zou hebben. Er is in het gebouw ook een koppeltje dat er trouwt. Voor de namen van die mensen heb ik me gebaseerd op de namen van mijn overgrootouders.”

Schrijven

Lilith schrijft graag maar ze doet het niet zoveel. “Ik lees wel redelijk veel.” Lilith gaat ook tekenen in de Academie in Marke en ze danst bij Polydans en in Danzas.

Ze komt uit een creatieve familie. Haar papa is kunstenaar en haar mama runt de Kruidbar in Marke. Lilith is de tweede van drie meisjes.

“Vroeger dacht ik er aan om schrijver te worden, maar ik twijfel eigenlijk nog.”
Volgend jaar zal Lilith naar tvier in Kortrijk naar school gaan. “Ik zal geen Latijnse volgen maar kies liever voor een meer creatieve richting.”

Met haar verhaal mag Lilith naar de finale voor West-Vlaanderen. Juf Sharon denkt dat het een kanshebber is om te winnen. “Het is echt een heel mooi verhaal”, zegt ze.

error: De inhoud is beschermd! U kan foto\'s en teksten bestellen. Foto's downloaden of afdrukken is strafbaar.