Leerkracht van Athena wint EK Kendo

Freija D'hont (copyright foto Els Deleu)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Freija D’hont (24), leerkracht in Athena campus Drie Hofsteden in Kortrijk, won onlangs ht Europees Kampioenschap Kendo in Frankfurt (Duitsland).

Freija studeerde LO en Natuurwetenschappen en geeft Sport en ze geeft ook aardrijkskunde en Nederlands binnen NEST, wat overeenkomt met Nederlands, wiskunde, natuurwetenschappen, aardrijkskunde en geschiedenis. Ze geeft in Athena les aan de jongeren van de eerste graad. Het is haar tweede schooljaar dat ze er werkt. Zelf woont ze bij haar ouders in Gentbrugge.

Kendo

Het grootste deel van Freija’s vrije tijd gaat naar Kendo. Dat is een soort Japans zwaardvechten dat stamt uit de tijd van de Samoerai. “Bij deze gevechtssport gebruiken wij bamboezwaarden, die we maken van vier bamboelatjes die samen met wat hulpmiddelen een stok vormen”, legt Freija uit. Zo’n stok wordt een shinai genoemd. Freija kreeg Kendo eigenlijk van met de paplepel mee. “Mijn mama doet dat al 45 jaar en heeft haar eigen club in Gent. Ook mijn papa, broers, schoonzus, nichtje… doen het of hebben het nog gedaan. We trainen in sporthal Tolhuis in Gent.” Freija doet het al 20 jaar en verzekert ons dat het geen gevaarlijke sport is. “We zijn heel goed beschermd, en het ergste wat je kan krijgen als ze naast je bescherming slaan is blauwe plekken.” Freija vermoedt dat er in België 25 tot 30 clubs zijn, met toch wel 500 à 600 kendoka’s.

Training

Standaard traint Freija sowieso twee keer per week. Daar komen soms stages of wedstrijden bij en maandelijks de eerste zaterdag van de maand is er een nationale training. “Reken dus dat ik gemiddeld drie keer per week met Kendo bezig ben.”

“Het is heel intensief, zeker om het te combineren met een gewone dagelijkse job. Toen ik de zondag het EK gewonnen had, zat ik in de tribune met mijn laptop om te werken voor school.”

Freija gaat in de vrije tijd die nog rest ook salsadansen. “Dat doe ik puur voor mijn plezier. Het is het moment waar mijn hoofd eventjes leeg gemaakt wordt.”

EK

Voor het Europees Kampioenschap werd er vier maanden vooraf een selectie gemaakt. “We waren met 17 Belgen. We deden met vijf dames mee in het team en er mochten er vier individueel meedoen. “Na de poules kan er op het EK maar één door naar de eliminatierondes. Freija raakte door 7 eliminatierondes en won het Europees Kampioenschap. Het was haar zesde deelname aan een Europees Kampioenschap. De eerste twee keer ging ze mee als Junior en daarna als Dame. “Ik heb in Hongarije eens een derde plaats behaald.”

Freija was voor het EK een heel weekend in Duitsland. “Op vrijdag waren we met het damesteam aan de beurt. Ook de juniorenwedstrijden vonden dan plaats. Op zaterdag waren er trainingen en op zondag vonden de individuele wedstrijden voor Dames en Heren plaats. Dan haalde Freija haar Europese titel. De tegenstand was zwaar voor Freija. “In de kwartfinale moest ik opkomen tegen een ex-Europees Kampioene die ik al mijn hele leven ken en in de halve finale stond ik tegenover een Poolse tegen wie ik nog nooit gewonnen was. In de finale moest ik opkomen tegen een Engelse die ik eigenlijk niet kende. Dat kan misschien ook een voordeel zijn. De ontlading was groot. Het was mijn doel om eens Europees kampioen te worden. Mijn oudste broer is ook eens Europees Kampioen geweest bij de junioren. Hij is altijd een ster geweest naar wie ik opkeek.”

WK

Er is ook een WK. “Met corona ligt dat wat moeilijker”, zegt Freija. “Als het plaats vindt in 2024 zou het in Hong Kong zijn maar als het pas in 2025 plaatsvindt zal het in Italië zijn. Normaal zijn er twee jaren een Europees Kampioenschap en dan een jaar een Wereldkampioenschap. Je moet je telkens opnieuw bewijzen en geselecteerd worden. Ik zal er zeker voor gaan!” Freija kon al één keer deelnemen aan het WK. “Dat was in 2017. Ik was toen 17 jaar en mocht hiervoor naar Japan. Dat was één van de hoogtepunten!”