Sara Zeebroek (20) uit Kuurne mag mee naar de Special Olympics Wereldspelen in Berlijn. Ze is één van de vier nationaal geselecteerden voor het Paardrijden. Sara is in aanloop van die wereldspelen ook al te zien in ‘Alles voor de Spelen’ op VTM.
Sara woont met haar papa Guido Zeebroek en mama Nathalie Van Maris en haar tweelingzussen Emma en Eva, die 17 jaar zijn, in Kuurne.
Na korte tijd in de basisschool Sint-Pieter in Kuurne, startte ze in De Kindervriend in Rollegem. Daar werkte ze haar kleuter af en volgde ze haar lager onderwijs. Voor het middelbaar trok ze naar de Hoge Kouter in Kortrijk. Nu gaat Sara per week nog drie dagen naar school, doet ze een dag begeleid werk in de Sint-Pietersschool in Kuurne en loopt ze een dag stage in Drie Wijzen in Kuurne.
In haar vrije tijd is ze naast paardrijden ook bezig met puzzelen en Diamond Painting.
Volgend jaar zal ze haar dag begeleid werk in de Sint-Pietersschool blijven doen, gaat ze twee dagen naar De Drie Wijzen en zal ze twee dagen in de fruit- en alcoholkeuken in De Galerie van Groep Ubuntu in Kortrijk werken.
Paarden
De eerste kennismaking met paarden had Sara tijdens de kinésessies in het revalidatiecentrum van De Kindervriend. “We mochten toen al eens paarden borstelen en er eens op gaan zitten. Ik heb toen nooit op een paard gereden”, zegt Sara.
Sara’s mama Nathalie vertelt dat Sara overal waar ze gaan en ze ziet paarden, erdoor aangetrokken is. “In 2010 zat Sara voor het eerst op een paardje tijdens een kermis.”
Woensdagnamiddag
In De Hoge Kouter mogen de jongeren een sport kiezen om op woensdagnamiddag te beoefenen. Er wordt dan kennis gemaakt met allerlei sporten, en daar zit ook paardrijden tussen. Sara koos prompt voor paardrijden.
“De Hoge Kouter komt naar Domein Leiedal in Bissegem op woensdagnamiddag”, vertelt Shirley Vanhoutte uit Wevelgem die er paardrijles geeft. Shirley is Trainer B Dressuur maar heeft ook een specifiek diploma voor G-sport en ze geeft ook hippotherapie.
“De eerste keer dat Sara op een paard zat, was het met tranen. Ze dacht dat het niet zou lukken”, vertelt Shirley. Sara kreeg haar eerste paardrijlessen in 2015. Ze werd het gewoon en kan de paarden helemaal niet meer missen.
A-brevet
“Als ik bij Shirley kom, krijg ik lessen en doe ik meestal dressuur”, zegt Sara, die aan het oefenen is om van letter tot letter te rijden én om figuren te rijden. Sara haalde ook haar A-brevet. Daarvoor moest ze ook met het paard leren springen en theorie leren. Ook hiervoor slaagde Sara.
Een maand voordien begon Sara met begeleiding van haar mama de woensdag enkele bladzijden te leren en herhaalde ze op zaterdag. “In de theorie die moet gekend zijn leerde ik de delen van het paard, leerde ik over hoofdstellen en over het zadel”, zegt Sara. Nathalie vult aan dat Sara ook al veel opgestoken had hierover op hoevekamp. “Dat heeft ze jaren gevolgd tijdens de vakantie.” Sara leerde ook het verkeersreglement om met een paard op de baan te mogen. Tijdens de vakantie ging ze nu en dan eens paardrijden aan zee met haar zussen, die dezelfde hobby hebben. Daarvoor had ze wel nog geen A-brevet nodig, maar om met de ruiterclub mee te gaan wandelen heeft ze het wel nodig. “Ze moeten rijvaardig genoeg zijn om op de weg te gaan”, stelt Shirley.
Op 26 juni 2022 haalde Sara dan haar A-brevet.
De Wereldspelen
Om te kunnen deelnemen aan de Wereldspelen bij de Special Olympics moet je al drie keer deelgenomen hebben aan de nationale spelen.
Daarnaast zijn er nog enkele voorwaarden waarop geselecteerd wordt.
Sara deed over die spelen al twee keer een drafproef waardoor ze tijdens de nationale spelen in Moeskroen en deze in Sint-Niklaas telkens brons haalde. Ze haalde ook een keer een gouden medaille in Gymkana.
“Via de school kregen we de kans om haar kandidatuur te stellen”, vertelt Nathalie. “We besloten na overleg om haar in te schrijven. We kregen tegen onze verwachtingen in een bericht dat Sara in aanmerking komt.” Het is Sara’s eerste deelname aan de Wereldspelen.
Er was al een kennismakingsweekend in november en rond die periode zijn er ook 10 trainingen gestart voor de paardrijders. Er was ook al een weekend met Koen Wauters, die ook enkele dagen bij de sporters blijft. Hij volgt voor het programma ‘Alles voor de Spelen’ samen met Special Olympiër Gilles Dupont 7 specifieke atleten van de Belgische delegatie.
Twee weken
Sara trekt maandag eerst voor een kleine week naar Keulen waar de Belgische delegatie sporters kunnen kennismaken. Er zijn ook trainingen, maar er zijn daar geen paarden. De paardrijders kunnen in Keulen dus hun sport niet oefenen. Op 15 juni reist de delegatie door naar Berlijn. Daar wordt er een dag uitgetrokken voor de 138 paardrijders over de verschillende landen heen om te kijken met welke paarden ze een match hebben. Dan worden de paarden die ze zullen berijden gekozen. De Special Olympics Wereldspelen vinden plaats van 17 tot en met 25 juni in Berlijn. Nathalie gaat er met familie en haar beste vriendin naar toe. “We zijn met vier. Mijn man zal thuis blijven bij onze andere twee dochters die deze periode volop in de examens zitten.”
Paardrijden
In aanloop naar de wereldspelen had Sara gedurende de laatste twee weken vier trainingen per week. Normaal traint ze in Domein Leiedal in Bissegem twee keer per week, nl. één keer met De Hoge Kouter en één keer met de G-sporters. Nu oefent ze voor de spelen tijdens enkele privélessen.
Op de wereldspelen zal ze de galop-proef doen. Haar vriendin uit de Hoge Kouter die ook mee mag doet de draf-proef. De twee jongens uit Geel die ons land in het paardrijden vertegenwoordigen doen ook elk één van die twee proeven.
Eén proef voor op de spelen kennen de deelnemers vooraf. Deze werd gedurende de 10 nationale trainingen aangeleerd. Er zullen verschillende proeven, waaronder een dressuurproef moeten afgelegd worden.
Sara moest tijdens de Specials in Mechelen al een jureringsproef voor Berlijn afleggen. Daar haalde ze een zilveren medaille.