Search

Kurt mag verder ambulant revalideren

Kurt en Heidi (copyright foto Els Deleu)

Kurt David (55) uit Bissegem is letterlijk weer al een stapje verder in zijn revalidatie. Deze geboren Kuurnenaar die sinds zijn huwelijk met Heidi Vanden Broucke in Bissegem woont, verloor in december vorig jaar zijn beide benen bij een werkongeval. Hij mocht op 5 oktober het ziekenhuis verlaten en kan nu ambulant revalideren.

Kurt moet nu enkel op werkdagen – dus 5 dagen per week – in de voormiddag naar het UZ in Gent om er verder te revalideren. Tot die periode sliep hij in het ziekenhuis in, en kon hij enkel tijdens het weekend naar huis komen.

Kurt trekt elke dag met aangepast vervoer naar het ziekenhuis. Hij krijgt er telkens een uur ergo, twee uur kiné en een uur hydrotherapie. “Het is interessant om dat als laatste te zetten, want in het ziekenhuis kan ik in een aangepaste douche.”

De ambulante revalidatie zal zeker ook nog 6 maanden duren. Kurt leert er onder meer stappen op stubbys en op prothesen.

Het huis aanpassen

Het huis van Kurt en Heidi is nog niet aangepast aan de situatie van Kurt in zijn rolstoel.

Het koppel lanceerde een crowdfundingactie om hen te steunen met een deel van de verbouwingen aan hun huis.

“Tot nu toe is er nog niets van de verzekering gekomen. De verzekering komt trouwens ook niet tussen in het aanpassen van de woning als je plots met een beperking moet leven.”

Met de inzamelactie die in juli al gelanceerd werd, konden we toch de kosten van een architect betalen. Kurt en Heidi zijn alle mensen die al een bedrag stortten enorm dankbaar.

“De rest moeten we lenen, maar aan onze leeftijd een lening aangaan is niet zo evident. We hopen wel om ook een gedeelte kunnen renteloos te kunnen lenen.”

Het koppel zit nu al aan 100.000 euro voor hun verbouwingen. “Het komt zo duur omdat alles moet aangepast zijn. We spreken dan enkel nog maar over de verbouwingen. Ook een wagen moet volledig aangepast worden. We hopen dus nog op wat meer steun via onze steunactie die je vindt op https://steunactie.be/actie/tweede-etappe-terug-naar-het-ware-leven/-11160

Het worden ingrijpende verbouwingen zodat Kurt overal bij kan met zijn rolstoel of op zijn stubbys. “Het is de bedoeling dat ik – als ik thuis rondloop – dit op mijn stubby’s met kleine voetjes doe. Dat zijn verkorte kunstbenen die makkelijker lopen dan de grote kunstbenen waarmee ik weer 1m72 ben. Met stubbys heb ik ook geen hulpmiddelen zoals wandelstokken of een rollator nodig.”

“In de garage zal een aangepaste douche en een aangepast toilet komen. De keuken wordt een slaapkamer en waar nu de veranda staat zal een aangepaste keuken komen waar alles beneden in lades ligt. De woon- en leefruimte zullen samen één geheel vormen met de keuken.”

Op zoek

Kurt en Heidi zijn nog op zoek naar een huisje waar ze 3 à 4 maanden tijdelijk samen kunnen wonen tijdens de verbouwingen in hun eigen huis waarmee ze vermoedelijk in januari 2023 kunnen starten. “Ik moet er doorkunnen met mijn rolstoel en we hebben ook 2 hondjes die mee moeten. Het liefst kan ik er op een deftige manier naar het toilet, maar in nood kunnen we ook een toiletstoel meenemen.”

Het koppel sprak ook al Stad Kortrijk aan om mee op zoek te gaan. “We hebben het geld niet om een dubbele huur te moeten betalen. De tijd begint natuurlijk te dringen. We willen ook via de pers eens polsen of er eigenaars zijn die iets ter beschikking zouden hebben om er tijdelijk te wonen.”

error: De inhoud is beschermd! U kan foto\'s en teksten bestellen. Foto's downloaden of afdrukken is strafbaar.