Kunstzomer Leiestreek strijkt neer in Kortrijk en deelgemeenten

v.l.n.r. zien we Linda Lacombe, José Sintobin, Jan Declercq en Mady Herman (copyright foto Els Deleu)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Van 18 juni tot 25 september kan je voor de 14de keer met Kunstzomer Leiestreek genieten van het werk van hedendaagse kunstenaars. Dit jaar zijn plaatsen in Kortrijk en deelgemeenten aan de beurt. 45 kunstenaars tonen hun werken op 14 unieke locaties. Het is de eerste keer dat het volledige programma van Kunstzomer in dezelfde gemeente plaats vindt.

Kortrijk en Heule bijten van 18 tot 26 juni de spits af met tentoonstellingen in de gotische zaal van het Kortrijkse stadhuis, de Sint-Rochuskerk, Theater Antigone en in de kapel en de tuin van de Fatima-site en in Muster in Heule.

Van 9 tot 17 juli zijn Aalbeke en Rollegem aan de beurt met unieke kunstlocaties en van 27 augustus tot 4 september kan je van kunst genieten in Bellegem en Kooigem. Bissegem en Marke sluiten het rijtje af van 17 tot 25 september. De locaties zijn telkens in de weekends geopend van 14 tot 18 uur.

35 % van de kunstenaars komen uit Kortrijk en de deelgemeenten. “We zijn heel selectief,” stelt coördinator José Sintobin uit Kortrijk. Vijf kunstenaars uit Nederland en beeldhouwer Fabio Castelli, een kunstenaar uit Chili en een gastkunstenaar uit Italië geven internationale allures aan de Kunstzomer.

Het ontstaan

Vzw ODR (Ont-Dekking-s-Rijzen) organiseerde 27 jaar geleden haar allereerste activiteit voor alleenstaanden. Inmiddels groeide de werking uit naar een wekelijks aanbod van educatieve en ontspannende activiteiten over heel Vlaanderen. “We doen dit met 33 medewerkers, aldus José Sintobin die al 13 jaar in het bestuur zetelt.

“Kunstenaars die nooit aan de bak kwamen en nergens binnen raakten deden binnen die vereniging hun beklag. Ik zou zorgen dat ze in een OC of andere locatie konden. We organiseerden de Westkunstroute. Die gaf de aanleiding tot het ontstaan van Kunstzomer en de samenwerking met Toerisme Leiestreek, een onderdeel van Westtoer. Een paar maanden voor onze eerste tentoonstelling woedde een grote brand in de zaal van het kasteel van Ingelmunster waar we zouden tentoonstellen. We stonden voor een uitdaging. Met een aantal mensen maakten we het kasteel weer toonbaar en we exposeerden witte marmer en schilderijen tussen zwartgblakerde muren. De eerste unieke locatie was een feit.”

Inspirerend

“Mensen die naar werken komen kijken van één bepaalde kunstenaar, leren tijdens Kunstzomer werken van anderen kennen. We maken er ook voor de kunstenaars iets plezant en rijk van. Zo gaan we ook samen eten. Dat werkt inspirerend”, aldus José. “Kunstenaars gaan ook in andere locaties gaan kijken. Ik merk al jaren dat bepaalde kunstenaars tot zelfs jaren nadien samen projecten doen, doordat ze elkaar tijdens Kunstzomer leerden kennen.”

Bijzondere locaties

Enkele bijzondere locaties zijn de Sint-Anna watertoren in Rollegem, de gotische zaal van het stadhuis in Kortrijk, de art-studio van het M.A.A.M. in Heule, de Rodenburgkapel in Marke, de Knokstraat in Aalbeke die een kunststraat wordt met de werkmanshuisjes en de tuintjes en de Sint-Rochuskerk in Kortrijk. Deze ontwijde Sint-Rochuskerk is voor het eerst te bezoeken als kunsthal.

Opening

De opening van Kunstzomer vindt plaats in de gotische zaal van het Kortrijkse stadhuis, waar kunstenaars Jan Declercq, Mady Herman en Linda Lacombe hun werken tonen.

José Sintobin uit Kortrijk coördineert alles voor Toerisme Leiestreek. Kunstzomer Leiestreek is een samenwerking tussen Toerisme Leiestreek vzw, Ont-dekking-s-rijzen vzw, de kunstenaars zelf en dit jaar stad Kortrijk.

“Het is de eerste keer dat we alle deelgemeentes meenemen”, zegt José. Voor elke maand werd er ook een speciale fietsroute uitgewerkt. Deze brengt je vlot van de ene naar de andere locatie. “De tijd dat je enkel maar een tentoonstelling geeft in een zaaltje en dat alles dan afgelopen is, is een beetje voorbij. Door een tocht te doen tussen de verschillende locaties, kan je er een gezellige namiddag van maken.”

“In de 14 jaar dat Kunstzomer loopt werk ik samen met academies en een aantal mensen die heel het jaar rondtoeren naar kunsttentoonstellingen en die opmerkelijke kunstenaars doorgeven.” José werkte gedurende al die jaren al samen met 1.300 kunstenaars. “Iedereen krijgt een ruimte in een bepaalde locatie. Ik laat de kunstenaar zelf de ruimte invullen. Dan komen we samen om alles te bespreken. Gewoonlijk heeft de kunstenaar een goede reden waarom iets op een bepaalde manier getoond wordt. Er is altijd al een goede wisselwerking geweest tussen de organisatie en de kunstenaars. We bouwen samen de tentoonstellingen op.”

José kreeg in al die jaren veel lovende woorden over het geheel. “Dat ligt aan de kunstenaars en de samenwerking”, zegt hij bescheiden. Hij gaat vooraf ook zoveel mogelijk thuis op bezoek bij de kunstenaars. “Ik durf zelf zeggen dat ik zeker 60% van de kunstenaars al bezocht bij hen thuis.

Ondanks corona konden alle edities van Kunstzomer telkens doorgaan, maar uiteraard onder strikte voorwaarden.

“Het plaatje zal perfect samen passen”

José kent Jan Declercq (65) uit Marke al een tijdje: “Ik ken ook zijn werken. Jan is meer dan een fotograaf. Hij maakt kunst in functie van zijn foto’s.

“Het is aan ons kunstenaars om er iets van te maken”, reageert Jan Jan probeert de laatste jaren sculpturen te laten groeien uit de foto’s die hij maakt. “Ik zou graag in de gotische zaal een engelenkabinet maken met een combinatie van foto’s en sculpturen die bij elkaar horen. Ik zie al een paar torso’s en kinderkopjes in klei en keramiek. Het doet hemels denken!”

Wat Jan vooral aanspreekt aan het concept van Kunstzomer is dat je andere kunstenaars leert kennen. “Dat werkt inspirerend.”

Ook Linda Lacombe (66) uit Kortrijk kent José al jaren. Het is de derde keer dat ze deelneemt. “We halen soms kwalitatieve kunstenaars terug als we nieuwe werken zien”, zegt José. “In de loop der jaren blijf ik de kunstenaars volgen en zie ik hen evolueren.” Linda doet materiekunst en werkt met verschillende materialen die ze aan de schilderwerken toevoegt. Ze brengt menselijke thema’s zoals afstand, nabijheid, vreugde en angst, maar dan geabstrageerd. “Mijn schilderwerken zijn geen weergave van een werkelijkheid”, zegt ze. Eén van haar schilderijen is het campagnebeeld van Kunstzomer 2022 geworden. Linda maakte dat schilderij vorig jaar. Het draagt als titel ‘de schemering der vrijheid’. “De vrijheid heeft door corona lang aan een zijden draadje gehangen”, zegt ze. “We zien nu wel al een beetje vrijheid, maar het is nog schemerend en labiel.” José pikt in dat er gekozen werd voor dit werk als campagnebeeld, omdat het eerst en vooral heel goed was, maar ook omdat de thematiek heel actueel is. “We zagen de laatste jaren veel werken over het gebrek aan vrijheid. Vaak werd er gewerkt met maskers. In het werk van Linda vertellen de kleuren het verhaal.”

Mady Herman (67) begon met grafiek, en schakelde over naar glas. Ze is vooral bezig met fusing. In de academie in Doornik maakt ze ook werken in kristal. “Om met kristal te werken heb ik een zaagmachine nodig. In Doornik heb ik een grote poliermachine ter beschikking. Ik maak daar mijn grote stukken. Ik bereid die dan thuis voor door moules en ontwerpen in was te maken.”

Mady maakte in haar glaskunst weer nieuwe vrouwensculpturen. “De mensen willen werken zien op hetzelfde niveau als ik vroeger deed. Ik blijf het interessant vinden”, stelt Mady. José voelt bij Mady vooral die begeestering. “Als Mady aan de telefoon komt en ze begint te vertellen, dan hoor ik telkens andere verhalen.”

“Ik koos voor de opening van Kunstzomer drie mensen met een grote verscheidenheid. Ze weten allen met wat ze bezig zijn. Ze zullen het plaatje perfect laten samen passen”, weet José.

De tentoonstellingen zijn telkens te bezoeken op zaterdag en zondag van 14u tot 18u. Toegang is gratis. Het volledig overzicht van alle locaties, data en kunstenaars vind je op www.kunstzomer-leiestreek.be