Search

Kunstroute van Kooigem naar Bellegem of omgekeerd

v.l.n.r. zien we Goedele Demey, Linda Lacombe, coördinator van Kunstzomer Leiestreek José Sintobin, Gudrun de Vlam en Christel Fechner in de Sint-Laurentiuskerk in Kooigem (copyright foto Els Deleu)

Het laatste weekend van augustus en het eerste van september kan je kunst bekijken in de Sint-Laurentiuskerk in Kooigem en in OC De Wervel in Bellegem in het kader van Kunstzomer. De tentoonstellingen zijn gratis toegankelijk en er is een fietsroute beschikbaar op de expo.

Kunstzomer loopt op zaterdag 27 en zondag 28 augustus en op zaterdag 3 en zondag 4 september, telkens van 14 tot 18 uur.

We hadden een babbel met de kunstenaars die er tentoonstellen. Hieronder stellen we de kunstenaars van de Sint-Laurentiuskerk voor. Ze zijn van Kortrijk, Oudenburg, Tienen en Sint-Eloois-Vijve.

Linda Lacombe

Voor Linda Lacombe (66) is het niet haar eerste deelname aan Kunstzomer dit jaar. Ze stelde al werken tentoon bij de opening van Kunstzomer in het Kortrijkse stadhuis. Een schilderij van haar is het campagnebeeld van Kunstzomer 2022. Linda brengt geabstrageerde kunstwerken over menselijke themas zoals vreugde en angst, afstand en nabijheid. Linda koos voor de tentoonstelling in de ingetogen kerkomgeving van Kooigem voor een aantal werken binnen de sfeer van stilte en van het sacrale. Haar schilderijen en beeldend werk verwijzen naar eenvoud, rust, integriteit en sereniteit. De titels van haar werken die ze nu tentoonstelt hebben als thema verbinding en introspectie.

https://lindalacombekortrijk.wordpress.com/

Gudrun de Vlam

Gudrun de Vlam (54) uit Oudenburg is een beeldend kunstenaar die werkt met brons en neolith. “Dat laatste is een alternatief voor brons”, legt ze uit. “Noorse witsteen wordt verpulverd en vermengd met 5% lijmstof. Dit wordt verhard door het contact met zuurstof en wordt massief gegoten. Dit wordt afgewerkt met bronspatine. Door de hoogwaardige materie kunnen deze werken het hele jaar door buiten staan. Ook de bronzen beelden kunnen ook in neolith gegoten worden. De keuze is aan de klant, het prijsverschil is natuurlijk groot.”

Gudrun begon vorig jaar met bronzen beelden. Ze heeft haar eerste drie bronzen werken mee naar Kooigem, maar er staan ook werken in neolith.

Gudrun studeerde ‘regentaat kleding en technologie’  maar haar weg is anders gelopen. Ze werkte als ontwerper van dameskledij in Deltex in Deerlijk. Nadat ze vier jaar thuis bleef voor de opvoeding van haar drie kinderen, trok ze naar het onderwijs. Ze is opvoedster en administratief bediende in het KTA in Brugge.

“De overstap van ontwerpen naar aquarellen schilderen was niet zo groot”, stelt Gudrun. Dan stapte ik over naar acryl en olieverf. Ik kwam in contact met kunstenaars die beeldende kunst deden. Ik ben altijd gefascineerd geweest door driedimentionele kunst, waar de verhoudingen belangrijk zijn. Ook hier is de link naar het ontwerpen tamelijk sterk.” Gudrun werkt nu ook meer en meer met modellen. “In het begin werkte ik meer van uit mijn buikgevoel.”

Gudrun is een autodidact in de kunst. Haar stijl is ruw. “Net als mijn levensloop”, voegt ze er aan toe.  Ze luistert graag naar advies en tips van andere kunstenaars. Ze vindt het fijn om op groepstentoonstellingen andere kunstenaars te ontmoeten en te netwerken.

https://www.instagram.com/gudrundevlam/

Goedele De Mey

Goedele De Mey (61) uit Tienen komt uit een kunstfamilie en heel haar leven is doorspekt met kunst.

“Ik volgde heel veel opleidingen in de academie, vooral in Tienen. Zo volgde ik tekenen, schilderen en begon ik zelf beelden te maken.”

Goedele werkt met afvalmaterialen uit de zee en papier maché. “Ik ben afkomstig uit Anwerpen en woon al 30 jaar in Tienen. Ik heb echter een grote voorliefde voor de zee en zo ben ik aan ‘seacycling’ beginnen doen. Haar werken in papier maché worden gemaakt uit oude kranten uit verschillende landen en de binnenkant van haar werk bestaat uit plastiek. “Dat is allemaal plastiek die dus niet in de zee terechtkomt”, zegt ze. Haar beelden worden gemaakt binnen de thema’s Onderweg en Flower Power.

https://goedeledemeyart.com/

Christel Fechner

De Kortrijkse gewezen zwemster Christel Fechner (58) stelt ook tentoon in de Sint-Laurentiuskerk.

Van haar 10 tot haar 17 jaar is Christel bezig geweest met zwemmen. In 1980 nam ze deel aan de olympische spelen. Daarna is ze altijd modestyliste geweest.

 “Ik tekende al graag op school en had eigenlijk al heel mijn leven goesting om fatsoenlijk te leren schilderen. “10 jaar geleden ben ik begonnen met de academie. Eerst leerde ik vier jaar tekenen en nu zit ik in het zesde jaar specialisatie schilderkunst.”

In de periode dat Christel op trainingskamp was in Amerika, schilderde David Hockney zwembaden. Ik zag een zwembad plots als kunstobject en werd verliefd op de werken van Hockney. In de grote bibliotheek van New York kocht ik mijn eerste kunstboeken en ben ik beginnen lezen over hedendaagse kunst. Ik was toen 15 jaar. Op mijn 18de ben ik naar Parijs geweest voor mijn studies Modestyliste. Vanaf toen kreeg ik ook interesse in expo’s. Nu begin ik meer interesse te krijgen in de 18de eeuwse kunst. Niemand kon ooit beter mystiek vastleggen dan Leonardo Da Vinci.”

Christel verbleef een tijdje in India en bracht veel sari’s mee. Daar maakte ze sjaals van en ze gaf al tentoonstellingen met haar patchwork-sjaals. Ze maakte ook patchwork-kussens.

Christel maakt portretten, landschappen en droomscènes. “Het kan morgen iets anders zijn.”

Ze doet ook al een aantal jaar mee met Buren bij Kunstenaars in haar living in ‘The Blau-Hase Gallery’, haar blauw huis dat gelegen is in de Tarwelaan 17 in Kortrijk. “De naam verwijst ook naar Bauhaus”, legt Christel uit.

https://www.instagram.com/christelfechner/

Lut Lambrecht

Lut Lambrecht stelt ook enkele schilderwerken met glaskunst gecombineerd voor in de Sint-Laurentiuskerk in Kooigem.

http://www.lutlambrecht.be/

Meer over Lut en Kunstzomer in Bellegem kan u lezen in het volgend artikel:

error: De inhoud is beschermd! U kan foto\'s en teksten bestellen. Foto's downloaden of afdrukken is strafbaar.