Search

“Kunst is genieten en genieten is een kunst”

copyright foto Els Deleu

De kunstenaars die tentoonstellen op Kunstzomer Leiestreek 2023 zijn gekend. Onlangs kwamen de kunstenaars die hun werken tonen op Kunstzomer Leiestreek 2023 samen in Bar Eldorado in Zwevegem. Kunstzomer Leiestreek vindt dit jaar plaats van 11 juni tot 1 oktober, achtereenvolgend in Dadizele, Zulte, Roeselare, Zwevegem en Avelgem.

Kunstzomer Leiestreek is in 2023 aan de 15de editie toe. “Het vindt altijd plaats in steden en gemeenten die langs de Leie liggen”, aldus coördinator José Sintobin.

Kunstzomer Leiestreek groeide uit de Westkunstroute van de VZW ODR (Ont-Dekking-s-Rijzen) waar José zorgde dat kunstenaars die nergens binnen geraakten om hun werken tentoon te stellen in een locatie terecht konden. Er werd samengewerkt met Toerisme Leiestreek, een onderdeel van Westtoer en Kunstzomer ontstond. “Mensen die naar werken van één bepaalde kunstenaar komen kijken, leren er ook werken van anderen kennen en dat werkt inspirerend, zowel voor de kijkers als voor de kunstenaars. Met Kunstzomer Leiestreek proberen we de Leiestreek te promoten als kunstregio. Kunst is genieten, maar genieten is ook een kunst.”

Er werd voor de tentoonstellingen per stad of gemeente een tijdelijke bepijlde fietsroute ontworpen. Daar worden de verschillende locaties waar kunst tentoon gesteld wordt verbonden met de mooie omgeving.

Campagnebeeld

Het campagnebeeld van Kunstzomer 2023 is een werk van Petra Vandekerckhove uit Leffinge. “We proberen er een jong publiek mee te motiveren om naar onze tentoonstellingen te komen”, stelt José.

Ondertussen zijn in de voorbije jaren alle gemeentes die aan de Leie liggen meegenomen in Kunstzomer. De tentoonstellingen zijn telkens in het weekend geopend van 14 tot 18 uur.

Dadizele

De start van Kunstzomer Leiestreek wordt dit jaar in Dadizele gegeven. Er zijn van 11 tot en met 25 juni  kunstwerken te bezichtigen in de basiliek van Dadizele, het park en de kapel, het Oud Gemeentehuis en in de Sint-Theresiakerk in Slypskapelle.

De kunstenaars die hun werken tonen zijn Wilfried Jacops uit Lebbeke, Danny Morlion uit Gistel, Daniel Joseph uit Alveringhem, Leen Clybauw uit Torhout, Roland Decorte uit Bavikhove, Els Pleysier uit Houthulst, Jef Van Acker, Lien Van Den Broeck uit Kuurne, Heidi Six uit Moorslede en Anja Brugghe uit Roeselare.

Zulte

Van 2 tot 16 juli kan je met Kunstzomer de streek van Zulte verkennen. In Huis Meheus in Olsene, Huis De Leeuw in Machelen-aan-de-Leie en Atelier Martin Wallaert in Machelen-aan-de-Leie kan je werken bewonderen van Lut Lambrecht uit Sint-Eloois-Vijve, Jef Van Acker, Bernard Bossuyt uit Kooigem, Linda Lacombe uit Kortrijk, Brigitte Goethals uit Kortrijk, Nico Sabbe uit Beveren-Leie, Petra Vandekerckhove uit Leffinge, Max Van Hemel uit Gent, Rita Bracke uit Lochristi, Kathleen Van Huffel uit Watervliet en Martin Wallaert uit Machelen-aan-de-Leie.

Roeselare

Kunstzomer Leiestreek verhuist van 19 augustus tot 3 september naar Roeselare waar je in de Sint-Jozefskerk, Villa Vandewalle, likeurstokerij Vyncke-Daels en in het klooster De Bremstruik werken kan zien van Carlos Caluwier uit Zwevegem, Ghislain De Wilde uit Moregem, David Smulders uit Torhout, Bert Vanwynsberghe (Labo van het M.A.A.M.) uit Marke/Bissegem/Heule, Francky Vanden Bussche uit Roeselare, Frans Vanryckeghem uit Torhout, Marc Roos uit Melle, Annie Vanlerberghe uit Brugge, Geraldine Requier uit Dudzele, Lut Pattyn uit Heule, Bea Holvoet uit Kuurne en Liliane De Baene uit Ruddervoorde.

Zwevegem

In Zwevegem moet je van 10 tot 24 september zijn. Daar kan je kunst aanschouwen in het Kasteel Banhout in Heestert, Het Kasteeltje in de Otegemstraat, in Intratuin en in El Dorado. De kunstenaars die in Zwevegem hun werken tonen zijn Joël De Rore uit Zwevegem, Joz Decruy uit Kortrijk, Nathalie De Groote uit Zwevegem, Martina Denijs uit Deerlijk, Goedele Demey uit Tienen en Eric Vacquier (Riki) uit Kuurne.

In het Gemeentepunt is er tijdens de openingsuren een postume hommage aan de in april 2021 overleden Zwevegemse kunstenaar Urbain Vandeplancke, die doorheen de jaren verschillende keren deelnam aan Kunstzomer.

Avelgem

Kunstzomer Leiestreek 2023 sluit af in Avelgem, van 17 september tot 1 oktober. Werken van Erik Hebberecht uit Adegem, Gudrun De Vlam uit Oudenburg, Palieter Hillewaere uit Ieper, Barbara Jaecques uit Oudenburg, Barry Racon uit Handzame en Dany Verbeke uit Roeselare zijn te zien in de Kunstkerk in Bossuit, Het oude pompgebouw – The Spirits Valley in Bossuit en GC Spikkerelle in Avelgem.

error: De inhoud is beschermd! U kan foto\'s en teksten bestellen. Foto's downloaden of afdrukken is strafbaar.