Search

“Kunst is een superhobby”

Joz Decruy (copyright foto Els Deleu)

Ter gelegenheid van de opening van het Kasteel Ter Borcht aan de Baronielaan 27 in Meulebeke zorgde Kunstzomer Leiestreek voor een kunsttentoonstelling in het kasteel. Op zondag 4 september is de tentoonstelling nog geopend van 14 tot 18 uur en op Open Monumentendag, zondag 11 september is ze van 10 tot 18 uur toegankelijk.

De kunstenaars die er tentoonstellen zijn Kichou uit Izegem, Christine Vanhove, Denis De Gloire uit Waregem, Glaskunst Dereuck, Steven Vermeulen uit Meulebeke, Kobe, Wilfried Jacops en Joz Decruy uit Kortrijk.

We gingen even bij Joz Decruy (71) langs om er te praten over zijn werk en zijn kunst. Joz woont al 20 jaar in Kortrijk met zijn vrouw Krista Moreels die hem steunt in zijn hobby. Joz heeft twee zonen. Zij hebben de kunstgenen van hun vader niet geërfd, maar hebben wel werken van hun vader in hun huis.

Een leven vol kunst

Joz is eigenlijk al zijn hele leven bezig met kunst. “Als kind zat ik in de schilderschool in Oostakker op internaat. Ik kon toen al goed weg met tekenen en schilderen. Dan ging ik naar St-Lucas in Doornik om er mijn Frans en plastische kunsten te leren. De opleiding ging daar zeer breed en we maakten ook publiciteit. Ik heb er ooit een parfumflesje moeten ontwerpen, daar heb ik gezien hoe moeilijk dat is! Ik denk dat ik daardoor zoveel respect heb en liefde koester voor materialen.”

Joz’ vader had een schildersbedrijf dat veel kerkinterieurs schilderde. “Ik was toevallig de man die kon koppen schilderen en restaureren,” zegt Joz. “Mijn eerste kerkopdracht was op mijn 20ste toen ik in de kerk van Erpe-Mere Petrus en Paulus restaureerde naast het altaar. De trein was vertrokken, want ik had de smaak te pakken.”

Joz bleef in het bedrijf van zijn vader werken en na diens overlijden nam Joz het bedrijf over. “Samen met mijn vader heb ik zeker 100 interieurs van kerken en kapellen geschilderd. We waren hierin gespecialiseerd en als er bij een aanbesteding een pakketje kunst zat, hadden wij nogal vaak de mogelijkheid om het te doen.” Ondertussen liet Joz de zaak over en is hij met pensioen. Schilderwerken Decruy in Izegem bestaat nog steeds.

Hobby

Intussen was Joz voor zijn hobby al bezig met schilderen. “Ik deed zowel abstract werk als portretten. Doordat ik een vakman was, was dé uitdaging om portretten te schilderen en te tonen dat ik iets kon.” Joz werkte verder en leerde mensen uit de kunstwereld kennen. Joz amuseert zich tussen alle soorten kunstenaars en galeristen. “De collegialiteit is groot.”Omstreeks 2010 begonnen de tentoonstellingen. Ondertussen is Joz’ hobby een bijberoep geworden. Hij schildert ook portretten als opdracht.

Joz begon met portret en met impasto-techniek (schilderen met een paletmes), maar hij schildert ook met borstel en penseel en gaat graag de uitdaging aan om nieuwe technieken te leren kennen. Hij zoekt graag dingen uit en hangt niet graag vast aan een bepaalde techniek. “Ik zou geen 20 jaar met hetzelfde kunnen bezig zijn, ik zou me vervelen.”

“Het is zodanig geëvolueerd dat ik nu op een neventechniek zit van collages met materialen waar op een creatieve manier materialen gerecupereerd worden. Het wordt recycle-art genoemd.”

Het laatste werk van Joz is een abstract zelfportret met recycle-art. “Dit is met verschillende materialen. Soms geven mensen hun eigen spullen en daar maak ik dan portretten mee. Ik maak eerst het schilderij in de gewenste kleuren en afmetingen en dan wordt het belegd met stukjes die ik vind of die ik krijg van de mensen. Dat is natuurlijk heel tijdrovend en intensief werk.. De spulletjes worden uit elkaar gehaald, gewassen en per kleur gesorteerd voor ik kan beginnen met de collage.” Joz amuseert zich hiermee. “Ik amuseer me evenveel als iemand die een puzzel maakt. Ik creëer natuurlijk ook iets.”

Diversiteit van technieken

Joz werkt samen met een galerij die puur met Trash Art (zo wordt die kunstvorm ook genoemd) werkt.

“Mijn droom was om ook in een galerij in Knokke te staan, en intussen wordt dit werkelijkheid in een galerij op de Zeedijk.”

Ook in Dolce Vita en in ’t Wit Kasteel in Kortrijk hangen werken van Joz.

In Meulebeke toont Joz een diversiteit van al zijn technieken. Zo vind je er een acrylschilderij dat geschilderd werd met borstels en vind je Trash Art en paletmes-kunst.

“Kunst is een superhobby als je met pensioen bent!”

Naast schilderen gaat Joz ook drie keer per week mountainbiken. “Ik doe dit het liefst alleen door een bos of over een boerenwegeltje. Het is zalig uit te waaien van alle beslommeringen en van de stilte te genieten. Als ik terugkom heb ik dan heel wat ideeën.” Joz geniet samen met zijn vrouw ook van het rijke Kortrijkse restaurantleven.

!!! Voor nieuwe werken is Joz momenteel op zoek naar Faux bijoux.!!!

Wie kan helpen, kan Joz bereiken via http://www.jozdecruy.be/

error: De inhoud is beschermd! U kan foto\'s en teksten bestellen. Foto's downloaden of afdrukken is strafbaar.