Search

Kortrijk heeft een vogelgemeente

De nieuwjaarsreceptie in Marke (copyright foto Els Deleu)

In verschillende deelgemeenten van Kortrijk organiseerden OC-raden deze maand nieuwjaarsrecepties voor de bewoners.

Dat was al het geval in het OC De Wervel in Bellegem, OC Molenheem op Heule-Watermolen, OC ’t Senter in Sente, OC Rollegem, OC Marke en OC Kooigem. Wij konden er op enkele plaatsen bij zijn.

OC Rollegem

Luc Colman en Siska Buysschaert van de gemeenschapsraad vertelden dat men bezig is met het concreet maken van de plannen voor een realisatie in ’t Bosselke achter het buurthuis. “Hiervoor werd binnen de oproep in functie van burgerbudgetten bij de Stad Kortrijk het grootste budget van alle Kortrijkse projecten toegekend.” Er werd ook verteld dat er een verenigingenmarkt komt zodat iedereen – en zeker nieuwe inwoners – kan kennismaken met de verenigingen binnen de gemeente.

Er werd ook gemeld dat er nieuwe groene ruimtes gepland werden en dat de treurbeuk op de Plaats een omheining kreeg met als doel de boom te redden.

Er werden ook enkele bezorgdheden geformuleerd.

Schepen van Deelgemeenten Stephanie Demeyer nam dan het woord. Ze verwees naar het succes van het LUX Festival, de Rollofeesten, Tombroek Koerse, de buitenconcerten en Winternacht en ook naar het initiatief om van ‘t Bosselke een ontmoetingsplek te maken. Ze bedankte ook de mensen van de OC-raad om de receptie te organiseren.

OC Marke

Burgemeester Ruth Vandenberghe nam het woord en zei dat Marke bruist van creatieve en ondernemende mensen die het verenigingsleven een ferme boost geven.

Ze verwees naar Marke Boem Boem, de Septemberkermis, het festival Mark-é, Kunstzomer, de kerstmarkt, de Grote Prijs Marke, de loopcross en andere sterke tradities zoals het herdenkingsweekend van WAR, de tuinmarkt, de Culturele Dagen en Perplx.

De burgemeester blikte ook terug op realisaties zoals het Preshoekbos dat een stukje groter werd, een veiligere schoolomgeving rond Don Bosco, meer speelruimte voor de kinderen en een meer veilige weg naar Kortrijk en Aalbeke.

Rik De Smet van de OC raad sprak ook de meer dan 500 Markenaren die op de nieuwjaarsreceptie afkwamen toe.

Hij bedankte de medewerkers van het OC en hun familieleden, vrienden en de vele vrijwilligers voor de organisatie van de receptie.

“Het OC is een huis en een thuis van organisaties en van Markenaren. “Onze gemeenschap krijgt er vorm in een brede waaier van initiatieven, activiteiten en dienstverlening.” Omdat het een continu gebeuren is en dat deze dynamiek Marke vorm en inhoud geeft, vroeg hij om actief te mogen blijven meedenken over de toekomst van de openbare gebouwen en de inrichting ervan en dat er breed overleg mocht gebeuren over de uitbouw van de lokale werking.

OC Kooigem

Op de nieuwjaarsreceptie van zondag 29 januari in het OC van Kooigem spraken Clément Castelli van de OC-raad, Minister Vincent Van Quickenborne en schepen Wout Maddens de aanwezigen toe.

De schepen begon zijn toespraak met slecht nieuws. “Kooigem is met 4,84 vierkante kilometer niet de kleinste deelgemeente. De kleinste deelgemeente qua oppervlakte is Bissegem met 3,44 vierkante kilometer. Maar misschien is dat ook goed nieuws, want Kooigem telt het minst aantal inwoners en de mensen die in Kooigem komen wonen kiezen bewust voor de rust en het groen. We hebben onlangs een verkavelingsaanvraag voor 5.000 vierkante meter geweigerd, want we vinden dat we in Kooigem geen lintbebouwing mogen doortrekken.”

Dat er tijdens het voorbije vogeltelweekend het meest vogels in West-Vlaanderen geteld werden in Kooigem, deed de schepen Kooigem omdopen tot de ‘Vogelgemeente’, wat voor algemene hilariteit zorgde.

De schepen verwees ook naar het pad tussen de Molentjes- en de Hoogplaatsstraat dat vorig jaar werd doorgetrokken en naar het feit dat de stad de renovatie van de beschermde Brouwershoeve steunt. Ook de Volksfeesten, Kunstzomer, het kunstwerk ‘De Koningin’ in de Sint-Laurentiuskerk van Kooigem, de Coyghemwandelroute en de Kooigemse horeca werden vernoemd.

Nog op de planning

De receptie voor het OC Lange Munte in Kortrijk vindt op zaterdag 4 februari plaats.

Aangezien er nog werken aan de gang zijn in het OC Aalbeke wordt de receptie daar voorzien met de opening van het OC, de receptie voor OC De Vonke in Heule wordt een lentereceptie in mei en in juni komt het OC De Troubadour in Bissegem aan de beurt.

error: De inhoud is beschermd! U kan foto\'s en teksten bestellen. Foto's downloaden of afdrukken is strafbaar.