Op zaterdag 12 oktober, de dag voor de gemeenteraadsverkiezingen, wordt Kooigem, net als 48 jaar geleden weer begraven.
“De begrafenis van Kooigem werd georganiseerd toen de fusies er kwamen in 1976”, luidt het. Veel Kooigemnaren herinneren zich nog altijd dat volksgebeuren en er werd meer en meer over gesproken om dat nog eens over te doen.
“We wilden niet wachten tot het precies 50 jaar geleden was, maar wilden dat doen de zaterdag in het weekend van de gemeenteraadsverkiezingen.”
Het is de bedoeling om die dag de ‘begrafenis’ van 48 jaar geleden zoveel mogelijk in dezelfde stijl over te doen.
Er werd een oproep gelanceerd naar verenigingen die wilden meewerken. Ook afstammelingen van mensen die de vorige keer meewerkten en meeliepen in de stoet werden gecontacteerd, net als de afstammelingen van de vroegere gemeenteraadsleden van Kooigem. Heel wat familieleden werken mee.
Zo zal Danny Desmet de rol van veldwachter op zich nemen, net zoals zijn inmiddels overleden vader in de tijd.
Enkele muzikanten van het vroegere muziek van Kooigem, vormen aangevuld met andere muzikanten een gelegenheidsmuziekkorps.
Er werd een kist besteld en er worden verschillende kostuums gehuurd. “We hebben de toen gebruikte kostuums nergens meer teruggevonden. Ook het doek van Kooigem die over de kist lag vonden we niet meer.” Iemand naaide een nieuw doek. Er werden ook oude fietsen en kinderwagens van onder het stof gehaald. “We hebben niet met sponsoring gewerkt, maar kregen veel door de enorme inzet van de mensen zelf. Het gegeven leeft echt in Kooigem!”
“We hebben verschillende foto’s van die begrafenis van vroeger en onlangs is er ook een video-opname opgedoken.”
Maandag was er een vergadering met de medewerkers aan de stoet waar onder meer die video bekeken werd.

De tekst van het lied dat 48 jaar geleden gezongen werd, werd teruggevonden en aan de deelnemers van de stoet aangeleerd. Wim Dekoker die nog deelnam aan The Voice komt het nummer ook meezingen.
Er wordt gestart om 10.30 uur met het ophalen van ‘de burgemeester’ aan het huis waar de vroegere burgemeester van Kooigem woonde. Er volgt dan een rondgang doorheen het dorp en er zijn verschillende stopplaatsen.
Rond de middag komt het gezelschap aan op Kooigemplaats, waar er voor de kerk een ludieke misviering gehouden wordt. Na de eucharistieviering is er begroeting van de kist en krijgt iedereen een rouwprentje. Bij de begroeting legt iedereen een kastanje op de kist, refererend naar de kastanjeboom van voor de kerk die verdwenen is.
Voor iedereen die hiervoor inschreef is er dan nog een rouwmaaltijd. “We hoopten op een 60-tal inschrijvingen maar dat zijn er uiteindelijk bijna 140 geworden, zonder de steunkaarten.”
De winst wordt geschonken aan Huize Ten Dries in Sint-Denijs.
Tony Blomme uit Sint-Denijs maakte aquarellen van herkenbare plaatsen in Kooigem. Deze zullen geveild worden en ook de winst hiervan gaat naar Ten Dries.