Search

‘Koningin’ officieel ingehuldigd

copyright foto Els Deleu

Met de opening van de tentoonstelling ter gelegenheid van Buren bij Kunstenaars in de Sint-Laurentiuskerk in Kooigem werd ook het werk ‘Koningin’ van kunstenaar Jef Claerhout ingehuldigd door schepen van Cultuur Axel Ronse. Jefs zoon en kunstenaar Mathias Claerhout was ook uit Beernem naar Kooigem gekomen voor de inhuldiging.

Het werk ‘Koningin’ kreeg een passende plek in de Sint-Laurentiuskerk. Dit kadert in ‘Beeld in je Buurt’, waar opgeroepen werd naar passende plaatsen voor beelden die in TREZOOR, het regionaal erfgoeddepot voor Zuid-West-Vlaanderen staan. Zo kregen andere sculpturen al een plaats in het Guldensporencollege campus Kaai, in een vestiging van De Branding in de Leeuw van Vlaanderenlaan, aan de spinnerij De Stoop in de Spinnerijkaai en naast de kerk in Rollegem. Voor het werk ‘Ontwaken’ van Lieven Colardyn, dat in Rollegem staat, wordt een nieuwe locatie gezocht, want het blijkt toch niet bestand om buiten te staan. De plaatsing van nog twee andere stukken wordt ook nog onderzocht.

Jef Claerhout (1937 – 2022)

Beeldend kunstenaar Jef Claerhout, die in augustus overleed, werkte vooral met brons, metaal of geel koper, dat hij vorm gaf door diverse las- en smeedwerktechnieken. Hij had oog voor de fantastiek van het alledaagse. Zijn werk verwijst vaak naar volksfiguren, sprookjes, legendes of de mythologie. Zijn beelden van fabelachtige wezens kenmerken zijn kunstpraktijk, schommelend tussen speelsheid en spot, tussen het fantastische en het groteske. Hij koos voor een simpele, levende en spontane kunst, soms met een vleugje humor.

Koningin

‘Koningin’ is een koperen beeld van een gekroonde, zittende vrouw met holle ogen. Ze houdt een roos of scepter in de rechterhand die op haar schoot rust. De tronende figuur houdt een vreemde aantrekkingskracht in zich. Stad Kortrijk kocht dit werk in 1973 aan.

error: De inhoud is beschermd! U kan foto\'s en teksten bestellen. Foto's downloaden of afdrukken is strafbaar.