Search

Kleinkinderen van Achiel en Maria vieren 100 jaar Hoeve Demeulemeester

alle aanwezigen van de familie Demeulemeester - copyright foto Els Deleu

Op 15 augustus kwamen de kleinkinderen van Achiel Demeulemeester en Maria Lanssens nog eens allemaal samen – zoals vroeger met nieuwjaar – op de Hoeve Demeulemeester in Belokenstuk in Bavikhove, naar aanleiding van 100 jaar Hoeve Demeulemeester op die plaats.

Er zijn al vermeldingen van deze hoeve uit 1600. Ze werd Hoeve Ten Aerden genoemd, want ze behoorde tot de Heerlijkheid Ten Aerden. De huidige gebouwen dateren van 1865. De hoeve werd door verschillende families bewoond.

In 1923 kregen Achiel Demeulemeester, die landbouwer was in Harelbeke en zijn vrouw Maria Lanssens de kans om naar de hoeve in Bavikhove te komen. Het koppel was toen al 10 jaar getrouwd.

Het betreft een hoeve met een klassieke opstelling met drie gebouwen. In 1930 werd het strodak vervangen door een pannendak. “Oorspronkelijk stond er langs de kant van de weg een ovenbuur, waar de buurt kon komen bakken, maar dat is eind de jaren zeventig verdwenen”, vertelt Willy Demeulemeester uit Kuurne, die een kleinzoon van Achiel is.

Willy vond ook nog vermeldingen over een vierschaar op de locatie van de hoeve. “Dat was een soort vredegerecht.”

Familie

Achiel en Maria kregen zeven kinderen. Eentje overleed al na enkele maanden en er overleed ook een kleuter van 4 jaar. De vijf andere kinderen zijn ondertussen ook al allemaal overleden. Er werden 20 kleinkinderen geboren en ondertussen zijn er ook al heel wat achterkleinkinderen en achter-achterkleinkinderen.

“De hoeve was voor ons het ‘stamhuis’ van de familie. De kinderen zwermden uit maar op 1 januari kwamen we allemaal naar de hoeve om er te nieuwjaren. Dan zagen we elkaar allemaal en voor velen is dat een mooie herinnering”, aldus Willy. De kleinkinderen hebben allemaal hun grootvader Achiel gekend. “Onze grootmoeder Maria was al in 1944 op haar 58ste overleden, dus niemand van de kleinkinderen heeft haar gekend.”

Willy’s vader Robert, een zoon van Achiel en Maria, volgde zijn vader als landbouwer op de hoeve op, maar ging later in een maalderij werken. Nu woont Willy’s broer nog op de hoeve, een kleinzoon van Achiel en Maria dus. Er werden verbeteringen aangebracht aan de hoeve waar de oorspronkelijke elementen nog helemaal behouden werden.

100 jaar familie Demeulemeester

Aangezien de familie Demeulemeester dit jaar 100 jaar op de hoeve woont, vonden enkele familieleden dit hét moment om er een reünie te houden met de kleinkinderen van Achiel en Maria, die bijna voltallig waren. Ze kwamen op 15 augustus van dichtbij maar ook van uit het Antwerpse.

error: De inhoud is beschermd! U kan foto\'s en teksten bestellen. Foto's downloaden of afdrukken is strafbaar.