Klein = groot bij 4n20

v.l.n.r. Els Denaux, Suzanne Landrieux en Simon De Clercq (copyright foto Els Deleu)

Op 26 augustus start de expo klein = GROOT in 4n20 in de Jacob Van Arteveldelaan 24 in Kortrijk.

Vijf kunstenaars die elk iets hebben met klein = GROOT worden samengebracht voor deze expo. Daarnaast komen er ook werkjes van de leerlingen van de verschillende leeftijden van de Freinetscholen De Levensboom Marke en van Buurtschool V-Tex.

4n20

Suzanne Landrieux doet al jaren mee met Buren bij Kunstenaars. Bij haar huis heeft ze een extra ruimte die zich uitstekend leent om op regelmatige basis tentoon te stellen met een aantal mensen die artistiek bezig zijn. Het was er vroeger een weverijtje. “Samen met enkele (oud)-leerlingen van de academie zien we het ook wel wat ruimer. Daarom richtten we een vzw op. We willen het doortrekken door ook scholen aan bod te laten komen. Er is ook een link met de academie door leerkrachten of studenten.”

Zes keer per jaar wordt er een tentoonstelling georganiseerd binnen een bepaald thema. “Aan de hand van dat thema schrijven we kunstenaars aan. Deze kunnen uit het Kortrijkse komen, maar ze komen evenwel uit andere provincies.

Klein = GROOT

Het thema klein = GROOT komt is een idee van Simon De Clercq die afkomstig is uit Machelen-aan-de-Leie maar nu in Wevelgem woont. Hij gaat al 7 jaar naar de academie in Kortrijk en leerde op die manier andere mensen kennen.

“Het idee om rond ‘klein’ te werken kwam door een aantal kunstenaars die met hele kleine werkjes bezig zijn. Deze brengen een apart gevoel met zich mee doordat ze buiten formaat zijn. Ze kunnen even  boeiend zijn als een groot en imposant werk.”

Als ouder van leerlingen uit het Freinetonderwijs vond Simon het een mooie gelegenheid om de drempel naar kunst te verlagen en kinderen uit te nodigen om ook rond kunst te werken. Coördinator Els Denaux van Buurtschool V-TEX vult aan dat het ook een ideale gelegenheid is om ook ouders tot bij kunst te krijgen. “In Freinetscholen krijgen kinderen een behoorlijke kans om creatief te zijn. De kinderen vonden het zelfs redelijk normaal om met het thema aan de slag te gaan.”

Kinderen werkten vooral klein

Klein = GROOT loopt van 27 augustus tot en met 11 september, telkens op vrijdag, zaterdag en zondag van 14 tot 18 uur. Op 26 augustus vond de opening plaats.

“De kinderen begonnen in kringgesprekken na te denken op iets wat groot kan zijn, waarop je kan inzoomen tot op het detail. Dat kleine detail kan ook mooi zijn. We hebben hen volledig vrij gelaten in hun werkjes.

Sommigen deden iets rond mondmaskers, omdat ze zich daardoor klein voelen. Als ze mondmaskers een andere functie gaven kon het leuk en creatief worden. Een andere klasgroep maakte de transfer naar grote en kleine dieren. Grote dieren kan je ook klein tekenen. Er ontstond ook een dino met allemaal kleine diertjes er in”, vertelt Els.

In De Levensboom in Marke werd groot en klein aan de actualiteit gelinkt. “Rusland is een groot land en België is klein. De kinderen kijken rond zich en zien een link met het thema. Freinetonderwijs is altijd met de voeten in de maatschappij staan. Zo’n kunstproject is één van de mooie kleine werksituaties die leiden tot een link met wat er daarbuiten gebeurt.”

5 kunstenaars

Ook 5 volwassen kunstenaars hebben iets met klein=GROOT en stellen tentoon tijdens de Expo klein = GROOT. Anouck Van Offenwert uit Edegem onderzoekt de afstand tussen haar zelf en de voorwerpen die ze op het doek wil. “Ze maakt van een klein cactusje iets groots en kijkt wat dat met haar doet.

Isolde Marcus uit Torhout maakt panelen met kleine dingetjes. Voor Sarah Strosse uit Gent is de grens tussen figuratie en abstractie flinterdun. Maru Aporte uit Puerto Rico maakt kleurige en vredige natuurtaferelen. Ook Simon De Clercq zelf maakt werken voor de tentoonstelling. Zijn onschuldige amuses kunnen je aan vroegere groeten uit postkaarten laten denken.

klein = GROOT is van 27 augustus tot 11 september telkens op vrijdag, zaterdag en zondag gratis toegankelijk van 14 tot 18 uur in de Jacob Van Arteveldelaan 24 in Kortrijk. Ook open op afspraak : info@4n20.be

error: De inhoud is beschermd!