Search

KKLT pakt uit met de musical Ciske De Rat

copyright foto Els Deleu

Op woensdag 5 juli maakte het vernieuwd bestuur van het KKLT het programma bekend voor volgend jaar. Een klepper is dat het KKLT uitpakt met de musical Ciske De Rat, die gebracht wordt met een live-orkest onder leiding van Bart Feys.

Er vielen heel wat nieuwtjes uit de lucht bij het KKLT, het Koninklijk Kortrijks Lyrisch Toneel.

De vereniging die normaal altijd in de Kortrijkse Schouwburg de voorstellingen geeft, moest ook op zoek naar een andere locatie, aangezien de schouwburg minstens 2 jaar zal gesloten zijn wegens verbouwingen.

“We vonden een nieuwe locatie in het OC van Marke en hopen dat we daar de komende jaren blijven terecht kunnen”, stelt voorzitter Guy Leleu.

Het KKLT bracht het afgelopen werkjaar de operette ‘De Lustige Weduwe’ en het nieuwjaarsconcert en zal het voortaan blijven houden op twee producties per jaar.

De voorstellingen van het KKLT werden tot nu toe altijd op zondagnamiddag gegeven. Een bevraging wees echter uit dat andere dagen ook mogelijk zijn, en dat er zelfs vraag is naar avondvoorstellingen.

Het nieuwjaarsconcert zal dus in 2024 op vrijdag 19 en zaterdag 20 januari om 20 uur plaats vinden. Er blijft ook een zondagvoorstelling op zondag 21 januari om 15 uur.

De voorstellingen van de musical Ciske De Rat vinden in 2024 plaats op vrijdag 25 en zaterdag 26 oktober en op zaterdag 2 november, telkens om 20 uur en op zondagen 27 oktober en 3 november, telkens om 15 uur. “We kunnen er eventueel nog 1 november bij nemen”, luidt het.

De audities voor deze musical zullen in september 2023 plaats vinden. Inschrijven hiervoor kan via

https://www.kklt.be/

Dirigent

Naast de nieuwe locatie zijn er nog een aantal veranderingen. Ronny Delombaerde die al jaren de dirigent is bij het KKLT gaf aan te stoppen. Hij wordt vervangen door Bart Feys (52), die al begeleidde op piano. Ronny blijft bestuurslid bij het KKLT en zal ook het orkest op piano begeleiden. Het dirigeerstokje geeft hij echter door aan Bart, die al sinds 1993 lid is van het KKLT.

Bart Feys

Bart groeide op in Wevelgem, waar hij in de gemeentelijke muziekschool de smaak voor muziek te pakken kreeg bij Luc Vanhauwaert. In het conservatorium van Kortrijk volgde hij piano. Later volgde hij nog harmonie contrapunt – dat is een manier van componeren – en orgel. Hij speelde nog saxofoon bij ‘Eigen Schoon’ in Wevelgem. Daar werd hij op zijn 17de dirgent van het jeugdorkest. Hij werkt als leerkracht muziek in het Spes Nostra Kuurne waar hij het jongerenkoor Ol Vida y Canta leidt, is dirigent van de Koninklijke Muziekvereniging Sint-Jan Marke, van de Koninklijke Stadsharmonie De Goede Vrienden Tielt en van het zangkoor Cantabile Dadizele. Samen met zangeres Sylvie brengt Bart ook Franse chansons en oldies.

Bart woont in Kortrijk met zijn vrouw Vicky Provoost en kinderen Lander en Jelle.

Bestuur

Voorzitter Guy Leleu, Rik Deketele die de contacten met de acteurs onderhoudt en Frederik Arie die verantwoordelijk is voor decors en regie maken al langer deel uit van het bestuur, dat ook aangevuld is met dirigenten Ronny en Bart.
Nadat Tine Maes en haar man Ludovic Avet in het bestuur gekomen zijn om er respectievelijk het secretariaat en de boekhouding te doen, zet men de verjonging nog een stukje verder en werden er nog meer jonge bestuursleden aangetrokken, nl. Willem Dekiere en Friedel Declercq.

Willem en Friedel

Willem is 29 jaar en Friedel wordt deze zomer ook 29. Willem is afkomstig uit Izegem en Friedel verhuisde op haar vijfde van Roeselare naar Izegem. Friedel woont er nog samen met haar vriend en Willem woont met zijn vriend in Wielsbeke.

Willem werkt als apothekerassistent en geeft in bijberoep zangles. “Ik had in 2011 een productie gespeeld in Roeselare en Rudy Dermaux, de ondertussen overleden regisseur van het (toen nog) KLT had me gezien. Iets later belde hij op met de vraag of ik niet wou meespelen in een productie. Ik heb toen in 2012 op mijn 18de Jim Boy gespeeld in de operette ‘Bloem van Hawaï’.

Friedel is leerkracht in het eerste leerjaar in de vrije basisschool De Verrekijker in Rumbeke. Ze werkt er vier vijfden want ze geeft in bijberoep ook zanglessen op verschillende locaties en bij haar thuis. Op school leidt ze een kinderkoor met meer dan 50 leerlingen en ze leidt er ook een volwassenenkoor dat bestaat uit 25 leerkrachten. “Bijna heel het team zingt er in drie stemmen. Ik schrijf alles uit en dirigeer.”

Willem en Friedel leerden elkaar kennen in de muziekschool van Izegem. Daarna zongen ze in hetzelfde koor en volgden ze samen zanglessen en toneel. “We kwamen daarnaast ook goed overeen. Op ons 13de hebben we ons eerste kleinschalig optreden in elkaar gestoken”, zegt Friedel. “Willem was hier de voortrekker.”

In 2008 werden ze allebei geselecteerd bij de audities voor het kinderkoor van Studio 100. “We konden eigenlijk beginnen aan de opleiding, maar er werd heel veel van ons verwacht, ook tijdens de schooluren. We waren nog heel jong – 14 jaar – en hadden zelf ook geen rijbewijs om regelmatig naar Schelle te rijden. Vandaar dat we keken voor iets dichterbij.” Willem deed dan mee met The Sound of Music in Tielt en in 2009 gingen Willem en Friedel samen naar Roeselare waar ze bij Kunst Veredelt beiden hun eerste grote rol vertolkten.

Friedel nam bij de opstart van het Cultuurhuis De Keizer in Lichtervelde het ensemble onder haar hoede. Ze geeft er Musical Academy aan kinderen van 8 tot 15 jaar. “Daar gaf ik voor het eerst zangcoaching voor een musical.”

Beiden doen veel wat met musicals te maken heeft. Ze zijn heel creatief en op elkaar ingespeeld. “We zingen regelmatig op huwelijken, begrafenissen en recepties. Dat doen we vaak met ons twee en een pianist.” Willem en Friedel doen dat al 13 jaar samen en kennen elkaar door en door. In 2016 kreeg Friedel een telefoontje van Rik Deketele om een solistenrol te spelen in de operette ‘Victoria en haar Huzaar’. Ze vertolkte in 2017 als ‘Riquette’ haar eerste rol in het Lyrisch Toneel in Kortrijk. Zo spelen Willem en Friedel ook in Kortrijk weer samen.

Binnen het bestuur van het KKLT zal Friedel instaan voor zangcoaching en is Willem verantwoordelijk voor de audities en denkt mee naar producties toe. Hij ontwierp ook de website en houdt de socials bij.

Willem en Friedel zijn tevreden om dat nu ook samen te kunnen doen. Hun beide partners steunen hen. “Mijn vriend is niet muzikaal, maar vindt het fijn wat ik doe en ziet het graag. Hij komt ook kijken”, zegt Willem. Friedel leerde haar partner kennen als tegenspeler in de musical Belle en het Beest. “We hebben er veel samen gespeeld”, zegt ze. “Hij is afgestudeerd in Toneel/Muziek en zal ook auditie doen voor Ciske de Rat.”

Het voelt voor Willem en Friedel heel vertrouwd aan bij het KKLT. “Vaak speel je mee in musicals. Je werkt intensief samen naar een productie en wil je contact houden, maar het verwatert. Hier kan je meewerken aan producties en samen een band opbouwen”, besluiten ze.

error: De inhoud is beschermd! U kan foto\'s en teksten bestellen. Foto's downloaden of afdrukken is strafbaar.