Search

Kimberly wint het Kelegat van Kortrijk

Kimberly Penez zong nog eens nadat ze verkozen werd tot 't Kelegat van Kortrijk (copyright foto Els Deleu)

Kimberly Penez uit Hulste won op zaterdagavond 10 juni in het OC De Troubadour in Bissegem de zangwedstrijd ’t Kelegat van Kortrijk, georganiseerd door de Mainstream Music Band.

De wedstrijd ’t Kelegat van Kortrijk werd voor de tweede keer georganiseerd. 10 kandidaten brachten een nummer dat ze zelf gekozen hadden uit een lijst van 160 nummers. Ze werden begeleid door de muzikanten van de Mainstream Music Band onder leiding van Tom Vandersarren.

De kandidaten waren Tine Declerck (samen met Sofie De Pourcq en Jasmien Bocket), Griet Van De Maele, Greetje Vanfleteren, Kimberly Penez, Sabine Plets, Sarah Houpelyne, Inge Tytgat, Jelena Pavlovic, Brecht Vanderbeken en Febe Demuytere. 

De professionele jury bestond uit Wim Verdonck, Celine De Cuyper en Eline Bossuyt. De punten van de vakjury telden voor de helft. Een vierde van de punten werd toegekend door de bigband en een ander vierde door het publiek, die een selectie van de 5 beste kandidaten mocht maken.

Winnaars

Na het eerste en het tweede deel van de optredens van de kandidaten, verzorgde de Mainstream Music Band nog een derde gedeelte met huiszanger Tom Hillewaere en huiszangeres Griet Samain.

Daarna werd de uitslag bekend gemaakt. De derde plaats was voor Brecht Vanderbeken, de enige man onder de 10 kandidaten en de tweede plaats ging naar Febe Demuytere.

Kimberly Penez (24) uit Hulste won de wedstrijd met het nummer ‘Don’t rain in my parade’. Ze kreeg een trofee en een cheque van 200 euro voor het goede doel dat zij gekozen had, dat werd het Dierenasiel De Leiestreek.

De trofee kreeg Kimberly van Agnes Fabiola, de winnares van vorig jaar en de cheque werd uitgereikt door sponsor Dirk Dupont.

Kimberly mag als winnares van ’t Kelegat van Kortrijk meezingen op de Eindejaarsshow van de Mainstream Music Band op vrijdag 24 november om 20 uur in het OC De Troubadour in Bissegem.

Kimberly was heel tevreden van de begeleiding bij de Mainstream Music Band. “De repetities verliepen enorm gestructureerd en iedereen was enorm gefocust. “Ik vind dat echt geen amateurorkest meer. Het was hier top qua professionaliteit, structuur, verzorging en organisatie.”

Met de medekandidaten had Kimberly het gevoel dat ze in een goede groep was terechtgekomen. Toen ik hen bezig hoorde dacht ik ‘wat een kandidaten!’.”

Kimberly had niet veel supporters mee naar de zangwedstrijd. “Mijn ouders en mijn broer en zijn vriendin waren mee. Mijn vriend is rallypiloot en moest naar een rally. Ook voor vrienden paste de datum niet”, zegt ze.

“Muziek is alles voor mij!”

Kimberly Penez woont nog bij haar ouders. Ze volgt een Educatieve Master Psychologie aan de Universiteit van Gent. “Psychologie is echt mijn ding, maar mocht ik een carrière in de muziekwereld kunnen uitbouwen, dan zou ik geen moment twijfelen en voor muziek kiezen”, stelt Kimberly. “Muziek is alles voor mij!”

Kimberly zingt al sinds haar kindertijd. Nadat ze toen ze vier jaar was een DVD kreeg van de musical ‘De Kleine Zeemeermin’ van Studio 100 kende ze alle liedjes van op die DVD uit haar hoofd en zong ze die op elk feestje. “Ik was verslaafd aan die DVD”, zegt ze.

Het is niet dat er nog zangers in de familie zijn. “Mijn ouders waren wel in het muziek toen ze jong waren en ik heb een tante die piano speelt. Het ritmegevoel zit dus wel in de familie.”

Op haar 10de begon Kimberly notenleer en pianoles te volgen. “Op mijn 15° leerde ik mezelf gitaar spelen om mezelf te kunnen begeleiden tijdens het zingen.” Twee jaar geleden begon Kimberly haar eigen muziek te maken. Met haar nummers ‘Insane’ en ‘Let You Love Me’ was ze telkens 6 weken te horen op Radio 2’s Bene Bene. Haar muziek is op alle muziekplatformen te horen.

Westrijden

Kimberly won in maart al ‘Barst jij van ijzersterk talent?’, een initiatief van de Westhoek. “Dat was een ander systeem. Daar waren er vier voorrondes in het najaar van 2022. Er waren in die voorrondes verschillende stijlen en groepen.” Daar werd Kimberly door de vakjury gekozen als winnaar van de finale op 4 maart 2023 in Diksmuide. “Op ’t Kelegat van Kortrijk was het gemakkelijker om een vergelijking te maken doordat het allemaal over hetzelfde genre bigbandmuziek ging.”

Dit jaar zal Kimberly aan geen wedstrijden meer deelnemen. “Dat is eigenlijk niet echt mijn bezigheid, het was toevallig. Ik zit op muzikantengroepen in West-Vlaanderen en zag daar de oproep naar deelnemers voor ’t Kelegat van Kortrijk. “Het was dicht bij de deur en ik dacht ‘ik ga nog eens zot doen’.

De nummers die gebracht werden op ’t Kelegat van Kortrijk zijn andere nummers dan deze die Kimberly gewoonlijk zingt. “Nu waren het meer nummers van het musicaltype. Ik breng gewoonlijk meer radiogevoelige commerciële muziek”, zegt ze.

Optredens

Kimberly was al te zien op het SMAAK festival in Geraardsbergen en zal er deze zomer nog drie van het SMAAK festival doen in Halle, Vilvoorde en Kortenberg.  

Op zaterdag 24 juni zingt ze op de Batjes in Roeselare en op 1 juli op de receptie van het Davidsfonds in Otegem. Op woensdagnamiddag 26 juli zie je haar in de Open Kiosk in Veurne en op vrijdagavond 28 juli in de mega zomermarkt in Stekene.

Kimberley verzorgt ook de muziek op verschillende trouwceremonieën en zingt nog op een pensioenviering.

Sinds Kimberly veel optreedt, krijgt ze ook meer boekingen en heeft ze meer volgers. “Ik heb het gevoel dat het optreden en het winnen van wedstrijden wel iets oplevert. Dat ondervind ik ook op de muziekplatformen.”

Kimberly treedt onder haar eigen naam op. Ze laat zich soms begeleiden door een pianist of begeleidt zichzelf met haar gitaar. “Een samenspel van gitaar en piano kan ook.”

Terugblik op de wedstrijd vorig jaar:

error: De inhoud is beschermd! U kan foto\'s en teksten bestellen. Foto's downloaden of afdrukken is strafbaar.