Search

Kerst- en boerenmarkt van de Buurderij

Riet Suwier (copyright foto Els Deleu)

Riet Suwier (69) is verantwoordelijke voor de Buurderij Kortrijk. Ze pakt op zaterdag 4 december met de Buurderij uit met een Kerst- en boerenmarkt in de eetzaal van RHIZO O.L.V. van Vlaanderen aan de Beverlaai in Kortrijk.

Bij de Buurderij kiezen de klanten – Buren genoemd – hun lokale producten via https://thefoodassembly.com/nl/assemblies/7779?fbclid=IwAR20bkknqopW_JrbmzB3LIJD72cSdg2Nekp7gyamltcjYVM_wF0-PUgK9vc

Tot de donderdag om middernacht kunnen ze bestellen en betalen. Op zaterdag tussen 11.30 en 12.30 uur kunnen ze hun artikelen afhalen bij de Boeren bij wie ze bestelden, dit in de eetzaal van RHIZO O.L.V. van Vlaanderen, met parking vooraan aan de Beverlaai. Voor wie er niet geraakt op dat moment, is er nog een ‘mini-Buurderij’ bij Riet thuis in Kortrijk. Daar kan je je bestellingen ophalen tussen 13.30 en 14.30 uur en tussen 18 en 19 uur. Wie echt niet zelf kan komen ophalen, kan ook thuis beleverd worden.

Riet

Riet werkte als kinesitherapeute en coördinator Palliatieve Zorgen in het woonzorgcentrum Andante in Menen. In 2018 ging ze met pensioen en werd ze verantwoordelijke in de Buurderij in Kortrijk. Ze bleef nog een tijdje haar werk in het palliatieve verder doen tot er iemand voor opgeleid was. Dat werk kon Riet ondertussen volledig uit handen geven. Zo is er wat meer tijd vrij voor haar negen kleinkinderen en haar vijf kinderen.

Verhuis

Toen Riet in januari 2018 de verantwoordelijke voor de Buurderij in Kortrijk werd, was het afhaalpunt van de de Buurderij gevestigd in de Vetex. “Dan trokken we naar de Villa op Sint-Jan, maar met corona konden we daar niet meer terecht. Dan konden de ‘buren’ een tijdje bij mij thuis hun aangekochte waren komen afhalen. Uiteindelijk konden we bij RHIZO O.L.V. van Vlaanderen terecht. Met de nieuwe eetzaal hebben we er een mooie ruimte. De ‘buren’ komen hun waren op zaterdag afhalen, dus zitten we niet in de weg van de leerlingen.”

Riet vertelt dat in de Buurderij de boeren een eerlijke prijs krijgen. “Er wordt rechtstreeks aan de boeren en ambachtslui uit de ruime omgeving zelf gekocht. Er zijn geen tussenpersonen.”

Zo is er een hoeveslager uit Oostrozebeke, een groenten- en fruitboer uit Meulebeke, een bakker uit Kortrijk, zuivel uit Houthulst, thee uit Meulebeke, een bierbrouwer uit Lendelede, een champignonkweker uit Wevelgem, iemand die nooitjes roostert, granola maakt en pesto maakt met eigen kruiden, een visboer uit Knesselare en een koffiebrander uit de streek van Diksmuide. “Eén keer per maand kan je diepvriesvis kopen met ongekende vissen, die even lekker zijn.”

“Tijdens de coronaperiode was er een boost in de verkoop in de Buurderij. We verkochten vier keer zoveel dan voor corona het geval was.”

Boerenmarkt

Op zaterdag 3 december pakt de Buurderij Kortrijk nu van 10 tot 12.30 uur uit met een Kerst- en Boerenmarkt. De toegang is gratis. “Wie bestelde kan zijn bestellingen ophalen, en er zullen ook een beperkt aantal artikelen ter plaatse kunnen aangeschaft worden.”

“We hebben een aantal ‘Buren’ die goed creatief bezig zijn. Op ons marktje kunnen zij tonen wat ze maken en dat ook verkopen”, vertelt Riet.

“Zo is er onder meer zelfgemaakte Picon en Gin, en zijn er ook andere likeurtjes, plantjes, vogelbolletjes, droogboeketten… en nog andere zaken.”

Iemand verkoopt er ook zelfgeschilderde postkaartjes ten voordele van een project in Zuid-Amerika.

De boeren brengen allemaal lekkere proevertjes mee.

Ook de Kortrijkse Belleman beloofde om zaterdag langs te komen.

error: De inhoud is beschermd! U kan foto\'s en teksten bestellen. Foto's downloaden of afdrukken is strafbaar.