Search

Kennismaken met modelbouw en wedstrijd met telegeleide wagens

Nick Verschelde en Christophe Libeer (copyright foto Els Deleu)

Dit weekend, op zaterdag 24 en zondag 25 februari vindt de RC4U Cup plaats in de sporthal in Wevelgem. Het betreft een evenement voor modelbouw met op zondag een wedstrijd. Het hele weekend is er vrije toegang in de sporthal in de Vanackerestraat.

RC4U staat voor Racing For You, en is een vereniging die nog maar net werd opgericht in Wevelgem. “We zijn bezig met modelbouw en werken samen met andere clubs zoals RMCZ uit Zwevegem en Westhoek Racing in Poperinge om te trainen met onze telegeleide wagens”, begint Christophe Libeer. “Die clubs stonden ons ook bij met materiaal voor ons evenement, daar zijn we hen dankbaar voor.”

“Als we buiten kunnen trainen, kunnen we dat op nog meer verschillende plaatsen, onder meer in Roeselare en Genk maar ook in Frankrijk en Nederland.”

Christophe Libeer en Nick Verschelde wonen allebei in Wevelgem en liepen elkaar in hun hobby tegen het lijf. “We zitten er allebei al zo’n 10 jaar in. Het is een kleine wereld waar iedereen elkaar wel kent.” Ze begonnen onlangs in Wevelgem met RC4U.

Op zaterdag 24 en zondag 25 februari pakt RC4U uit met een evenement in de sporthal in de Vanackerestraat 16 in Wevelgem. Op zaterdag gebeurt het testen en kan je uitproberen en op zondag is er een wedstrijd.

Het hele weekend is de sporthal gratis toegankelijk. “Iedereen kan eens komen kijken en we staan paraat om uitleg en informatie te geven. We willen er ook jongeren bij krijgen en aantonen dat je met het resultaat van je modelbouw ook aan wedstrijden kan deelnemen.” Er zal gedurende de twee dagen drank en eten voorzien worden.

“Het is de bedoeling om elk jaar een evenement te organiseren, maar we willen ook tot aparte rijdagen komen. We hebben nog veel ambities naar de toekomst toe. Het is echter wel een uitdaging om betaalbare ruime locaties te vinden.”

Zaterdag

Op zaterdag 24 februari start het evenement om 15 uur. Tot rond 20 uur kan je er oefenen en vrij rijden. “Het is ook een ideaal moment om kennis te maken met modelbouw en met telegeleide wagens”, zegt Nick. “We testen die dag ook onze wagens, want er kan enorm veel afgesteld worden. Je kan bv. verschillende veren steken en we kunnen onze telegeleide wagens afstellen zoals je dat met echte rallyauto’s kan doen. Ze zijn zoals echte formule I wagens, maar rijden gewoon niet op benzine. Voor de rest zijn het eigenlijk echte schaalmodellen. We zoeken dus naar de beste set-up.”

Zondag

Op zondag gaan de deuren van de sporthal open om 8 uur. Om 10 uur begint de wedstrijd, de RC4U Cup. Er zijn drie kwalificaties voor de snelste tijd en drie finales voor de podiumplaatsen. Een kwalificatie- en een finalewedstrijd duurt telkens vijf minuten. “We rijden in zes verschillende klasses tegen elkaar.” De wedstrijden duren de hele dag tot rond 17 à 17.30 uur. “Wie eens wil weten hoe het er in zo’n wedstrijd aan toe gaat, kan hier eens de sfeer opsnuiven. Er zijn zo’n 50 deelnemers ingeschreven. Daar zijn we al heel tevreden mee. Onder meer West-Vlaams jong talent Niels Degryze komt meerijden en ook Europees kampioen Olivier Bultynck uit Izegem staat op de deelnemerslijst. Er staan zelfs deelnemers op uit Frankrijk, die toch een paar uur moeten rijden om hier te geraken.”

Transponder registreert de tijden en op welke positie er gereden wordt. Rico Claeys controleert alles.

Modelbouw

“Wij kopen alles aan in een bouwkit en monteren alles zelf. De carrosserie kopen we apart aan en komt doorzichtig toe. We spuiten deze aan de binnenkant.

Veel mensen kennen onze hobby niet, of ze denken dat het speelgoed is, maar dat is het allesbehalve. Het is echt een vooroordeel waartegen we moeten opboksen. We willen met evenementen onze hobby promoten. Veel jongeren volgen nu STEM op school, of in een techniekacademie. Met modelbouw kunnen ze alles in de praktijk omzetten. Het is dus een hobby waar men al als jongere mee kan beginnen.”

 info@rc4u.be

error: De inhoud is beschermd! U kan foto\'s en teksten bestellen. Foto's downloaden of afdrukken is strafbaar.