Search

Kajakkers met een hart varen van de Broeltorens naar de Eiffeltoren voor een goed doel

Jamaica en Brecht (copyright foto Els Deleu)

Kajakkers Brecht Vierstraete (26) uit Moorsele en Jamaica Crevits (41) uit Moen vatten het zotte idee op om volgend jaar – tegen de stroom in – van de Broeltorens in Kortrijk naar de Eiffeltoren in Parijs te varen. Ze doen dit ten voordele van NAH-patiënten bij het AZ Groeninge, wat het mentaal voor Brecht wel heel zwaar maakt nadat hij vorig jaar zelf het slachtoffer van een ongeval werd.

De twee clubgenoten bij de Kortrijkse Kajakclub zijn beiden wel te vinden voor een zot idee. Brecht vertelt dat hij eigenlijk al jaren met het idee rondloopt om ooit eens te kajakken voor een goed doel. “Ik wou eigenlijk iets origineels, maar een echt idee kwam er nooit.”

Hoe het begon

“Dit jaar – bij de voorbereidingen van de Sinksen-Regatta op Sinksenmaandag – stond ik aan het sas bij onze kajakclub”, begint Brecht. “Er voer een bootje in het sas en ik sprak die mensen aan met de vraag waar ze naar toe gingen. Die mensen antwoordden dat ze naar Parijs voeren. Ze kwamen van Zwijndrecht en waren toch met pensioen. Ze moesten maar eind september thuis zijn. Dat bracht me nu wel op een idee. Een kwartier later belde ik Jamaica met de vraag of ze het zag zitten om samen naar Parijs te kajakken. Ik wist dat dit de enige was in onze club die ook zo zot is, want toen ik vorig jaar samen met mijn zus zou gaan kajakken in een K2 (kajak voor 2 personen), en mijn zus kon plots niet, stuurde ik in de groep kajakkers wie het zag zitten om over te nemen. Jamaica antwoordde onmiddellijk dat zij dat zou doen, hoewel ze dit nooit geoefend had.”

Brecht is een ervaren kajakker die jarenlang aan wedstrijden deelnam. “Ik ben wel zes jaar gestopt, maar na mijn ongeval van vorig jaar ben ik er weer mee begonnen.” Hieronder lees je meer over dat ongeval.

Jamaica vaart nog maar 2 jaar. Ze werd vorig jaar al Belgisch kampioen. “Familieleden kajakten hier in Kortrijk”, vertelt ze. “Zo zijn mijn kinderen ook begonnen met kajakken, en ja, ik dus ook.”

Parijs

Het wordt een pittig traject van 378 km dat Brecht en Jamaica willen afleggen. “We varen K1 (elk in een kajak van 1 persoon). In een K2 kan je mekaar natuurlijk wel rechthouden, maar voor de rug en de spieren is het niet zo goed. Je zit dan ook constant achter elkaar. Als we allebei in een kajak zitten, en we varen samen, kunnen we elkaar ook motiveren.” Brecht zal in een lichtere kajak varen dan Jamaica. Hij is ook al langer aan het varen en heeft meer ervaring. “Ik vrees dat ik zou omkeren in zo’n lichte kajak”, lacht Jamaica.

Op 24 juli 2024 vertrekken de twee kajakkers aan de Broeltorens in Kortrijk. “We zien er al naar uit om onze vertrekfoto aan de Broeltorens naast onze eindfoto met onze kajak aan de Eiffeltoren te kunnen plaatsen.”

Het traject zal afgelegd worden in 7,5 dagen. “We willen 50 km per dag afleggen.”

Team van vrienden en familie

Brecht en Jamaica staan er niet alleen voor. “Er staat een heel team van familie en vrienden klaar achter de schermen.” Zo is er een kookploeg, een mental coach, een fysieke coach, een kinesitherapeut, een verpleegster en fietsers die zoveel mogelijk meefietsen langs de kant en ons helpen aan iedere sluis. Op sommige plaatsen hebben we ladders, touwen en zelfs een haagschaar nodig.” Er gaat ook een filmploeg mee.

Ook de gezinnen van zowel Brecht als Jamaica gaan mee. Brechts partner Melanie Vercaemst zal foto’s en tekstjes op Polarsteps zetten. Ook op de Facebookpagina ‘Kajakkers met een hart’ https://www.facebook.com/profile.php?id=61550933756992 zal de trip kunnen gevolgd worden.

“Het is ook de bedoeling dat ik de laatste kleine kilometer mijn zoontje Georges die dan 13 maanden zal zijn meeneem. Hiervoor zal ik die laatste kilometer een Indiaanse kano gebruiken.

Jamaica’s gezin zit eveneens in de logistieke crew. Zij is gehuwd met Nick Haelvoet en haar kinderen zijn Elise (bijna 16), Guillaume (13) en Matthieu (12).

Voor zowel Brecht als voor Jamaica valt deze tocht in het verlof. Brecht is zelfstandig en zal werken tot twee dagen voor vertrek. Ook Jamaica, die magazijnier is bij Broucks in Vichte zal nog maar 4 dagen in verlof zijn als ze vertrekken.

Pittig traject

Nu zijn Brecht en Jamaica vooral bezig met het overlopen van de waterkaarten. “Onze route is het eerste werk.” De tocht loopt vooral over de Leie, Canal du Nord, L’Oise, de Seine en enkele zijriviertjes.

“Er is gebleken dat we 44 sluizen op ons traject hebben. Daar moeten we telkens uit het water. Er zitten zelfs een paar extreme plaatsen in waar je er niet gemakkelijk uit kan en waar er echt geklauterd zal moeten worden. De moeilijkste in- en uitstap is op de zijrivier ‘la Thève’. Dat zal dus zoals we in het West-Vlaams zeggen ‘een teve’ worden. We moeten daar de instap doen in stromend water.”

“We hebben ook een tunnel van 5 km op ons traject, nl. ‘Tunnel de Ruyaulcourt’ op het Canal du Nord. Daar wordt er eenrichtingsverkeer geregeld met lichten. Je moet daar minstens 3 km per uur varen, wat nu niet het probleem is.”

Verder is er nog eens een tunnel van 1 km.

“We hopen zeker om zo dicht mogelijk bij de Eiffeltoren te kunnen aankomen. Het is niet zo gemakkelijk omdat het moment net samenvalt met de Olympische Spelen in Parijs.”

Het hele traject vaart het duo tegen de stroom in. “Dat maakt het origineler.”

Goede doel

“De bedoeling was onmiddellijk om aan de tocht een goed doel te koppelen”, aldus Brecht. “Het was Melanie die met het idee op de proppen kwam om het te doen voor projecten voor mensen met een Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) bij het AZ Groeninge.” Daar moest Brecht toch eerst even over nadenken. Hij werd vorig jaar zelf het slachtoffer van een werkongeval. “Dat confronterende maakt de tocht voor mij mentaal meteen wel een stuk zwaarder. Ik heb nooit echt beseft wat ik eigenlijk meegemaakt heb”, zegt hij.

Zo komt Brechts verhaal natuurlijk weer helemaal dichtbij.

Het ongeval

Op 26 januari 2022 – op Melanies verjaardag – viel Brecht van slechts 60 à 70 cm hoogte achterover op kasseistenen, terwijl hij zijn kruiwagen op zijn aanhangwagen aan het duwen was. Op zich lijkt dit een banale val, maar Brecht weet hier niets meer van… enkel van horen zeggen. “Onmiddellijk was het zwart. Ik ben eventjes bijgekomen in de spoedafdeling, maar dan was ik weer weg.” Na drie dagen kreeg Melanie in het ziekenhuis in Tielt – het ongeval gebeurde in Dentergem – te horen dat stappen er nooit meer zou inzitten.

Als bij wonder is Brecht na een week uit zijn coma gekomen, en nog een week later mocht hij naar huis. “Ik heb thuis nog een maand gerevalideerd en ben dan weer beginnen werken”, vertelt Brecht. “Negen maanden rusten zoals eerst gezegd werd, zat er voor mij als zelfstandige bij Tuinen 4-Straete niet in.”

Het was wel terugkrabbelen met vallen en opstaan, én met de nodige frustraties. “Na de eerste dag werken ben ik razend thuisgekomen”, weet Brecht nog. “Ik kon geen oppervlakte meer berekenen. Doordat mijn geheugen aangetast werd, moest ik alles weer trainen. Ik heb maanden met een boekje rondgelopen om alles wat terugkwam te noteren. Zelfs voor eenvoudige sommen heb ik nu een rekenmachine nodig en tot op heden is de pincode van mijn GSM nog niet terug in mijn gedachten gekomen. De GSM mag dus niet uitvallen. Ik weiger echter om een nieuwe code aan te vragen in de hoop dat de pincode ooit terugkomt.”

Brecht is nu ook sneller vermoeid. “Vroeger kon ik echt alles aan”, zegt hij. Pas sinds deze zomer heeft hij zijn kracht van vroeger terug. Als hij heel diep gaat, voelt hij ook duizeligheid aankomen. “Het wordt dus een uitdaging om tijdens de kajaktocht alles onder controle te houden. Ik heb eigenlijk nog altijd klachten, meer dan ik wil beseffen en toegeven. Mijn tocht zal mentaal dus wel zwaar zijn.”

Voorbereiding

Naast alle aanvragen en voorbereidingen in verband met de route, zijn er nog tal van voorbereidingen van start gegaan.

“Op 24 september voeren we 35 km aan een stuk. We kozen ervoor om richting Gent te kajakken en zo aan de training te beginnen.

Brecht en Jamaica willen ook zoveel mogelijk geld inzamelen voor hun werkingskosten en hun goed doel. Ze verkopen sponsorpakketten aan bedrijven.

Ze zoeken ook nog naar eventuele mobilhomes om te overnachten.

“We willen ook particulieren betrekken, want we ondervonden al veel sympathie toen onze Facebookpagina online ging. Momenteel kijken we uit naar een locatie in het Kortrijkse met een capaciteit voor 400 mensen voor een kaas- en wijnavond in februari.”

Wie eventueel wil en kan helpen, kan contact opnemen via Kajakkersmeteenhart@gmail.com of https://www.facebook.com/profile.php?id=61550933756992

error: De inhoud is beschermd! U kan foto\'s en teksten bestellen. Foto's downloaden of afdrukken is strafbaar.