Jubileumconcert in Wevelgem

copyright foto Els Deleu
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Vocaal Ensemble Chapeau uit Wevelgem is al klaar voor een concert, dat gepland wordt op zaterdag 23 oktober om 20 uur. Het ensemble viert 20 + 1 jaar, want uiteraard stak corona roet in het eten.

Vocaal Ensemble Chapeau ontstond 21 jaar geleden per toeval.

Dirigent Benedikt Seynhaeve uit Wevelgem zong jaren als kind in het gemengd koor op de Wijnberg. “Ik vond dat zo fijn en ben nooit meer gestopt met zingen.” Benedikt zong ook nog in koor Echo in Wevelgem, ’t Veermanskoor in Brugge, Altra Voce in Kortrijk en Kalliope in Gent.

Toeval

“Ik had mijn studies onderwijzer achter de rug en een vriendin die in 2000 trouwde belde me op met de vraag of ik op haar huwelijk wou zingen”, begint Benedict.

“Ik ben tenor en ging nog op zoek naar een bas, sopraan en een alt om samen die viering op te luisteren. We zongen a capella op dat huwelijk in Bulskamp. Het was heel fijn en we zongen allemaal graag. Toen we uit de kerk kwamen dachten we luidop over verder samen zingen en nog eens repeteren. We zouden wel zien wat het werd!”

Ensemble

Van de mensen van 21 jaar geleden is Benedict er nog altijd bij als tenor/dirigent en Karin Daels zingt er ook nog altijd. “Hannelore Carlu uit Gullegem is er ook al snel bijgekomen, toen ze Sabine, de sopraan van toen die na een viertal repetities moest afhaken wegens problemen met stemknobbeltjes verving. Hannelore is er dus ook al 21 jaar bij.” Het ensemble bestaat nu uit negen zangers/zangeressen en één pianist. De drie sopranen zijn Annemie Vermote uit Izegem (ontbreekt op de foto), Truus Van Kelst uit Kortrijk en Hannelore Carlu. Karin Daels uit Wevelgem en Els Azou, een Gullegemse die nu in Maldegem woont zijn de twee alten, Benedikt Seynhaeve en Tom Coenegrachts, een Limburger die in Kortrijk woont zijn de twee tenoren en Luc Cornille uit Kortrijk en Charles Lommens, een Gullegemnaar die in Oostende woont zijn de twee bassen. De pianist is Sam Van Eeckhoutte die uit Ledegem komt en nu in Wevelgem woont.

Stefaan Hoste, de partner van Benedikt zorgt voor belichting, drukwerk en heel wat werk achter de schermen.

Dirigent

“In het begin zongen we uitsluitend a capella, dus zonder begeleiding, maar om een groter repertoire te kunnen aanboren haalden we een pianist in huis. Sam ondersteunt ons fantastisch. Nu zingen we zowel met begeleiding als a capella.”

Benedikt is de dirigent maar hij zingt ook zelf mee. “Ik ben niet de persoon die voor het koor staat, maar ik sta in het koor. Ik dirigeer en zing tegelijkertijd. We repeteren nu naar aanloop van het concert wekelijks, en ik heb het gevoel dat ik bij veel nummers geen maat meer hoef te slaan. We kennen onze nummers door en door.”

Verschillende stijlen

Vorig jaar zou Chapeau een jubileumconcert geven voor het 20-jarig bestaan.

Al twintig jaar krijgt Benedikt de vraag voorgeschoteld welke stijl Chapeau zingt. “Dat is moeilijk te beantwoorden. Wij hebben niet echt een stijl maar zingen veel verschillende genres. We focussen ons de laatste jaren op klassiek, dat kan sprankelend en ingetogen zijn. We brengen meestal werk van nog levende componisten. Pop brengen we ‘bijna’ niet. De kracht van Chapeau is eigenlijk dat we verschillende stijlen kunnen brengen. De brede waaier apprecieert ons publiek. We gaan van klassiek naar up tempo nummers. Ook de leden van ons vocaal ensemble zijn divers qua muzikale smaak en stijl.”

Filmpjes en digitale repetities

Het ensemble kan al deze maand een concert geven, doordat het nooit gestopt is met repeteren tijdens de coronaperiode. “Begin maart vorig jaar hadden we nog een koorcoaching met Jo Annemans om aan onze stemmen en de samenklank te werken. We willen ons koor altijd wel qua niveau optillen. Twee weken na de coaching lag alles stil. We konden live niet meer verder repeteren, maar schakelden onmiddellijk over op het online gebeuren. Ik wou niet dat corona het einde van ons ensemble zou betekenen!” Benedikt maakte in de hele coronaperiode wel 200 filmpjes voor de koorleden. “We bleven op die manier ook nieuwe werken aanleren die in de verschillende stemmen opgenomen werden om thuis te oefenen. In juli vorig jaar konden we weer verder doen onder strenge maatregelen, maar we hielden vol en oefenden op drie meter afstand van elkaar, mét mondmaskers. We zijn de gemeente Wevelgem dankbaar om zo open te staan naar verenigingen toe om zalen ter beschikking te stellen. Zo konden we verder doen tot alles eind oktober weer stilviel en ik weer filmpjes begon te maken. Om de twee weken hielden we een Zoom-meting om te kijken hoe het geweest was, of er nog iets moest voorgezongen worden, waar er problemen waren… Dan ontdekten we de tool Breakout Rooms in Zoom, waar we ons opsplitsten in ‘vergaderzaaltjes’. In kleine groepjes zongen en oefenden we, maar telkens lag maar één micro aan.”

Het engagement voor iedereen was groot, maar daardoor kan Chapeau al op 23 oktober optreden.

Mooie momenten

Hoewel Chapeau ooit begonnen is na het opluisteren van een mis, doet het dat niet meer omdat het programma zodanig uitgebreid is. “We proberen om het anderhalf jaar een concert te geven, maar werden ook al twee keer gevraagd om de zeewijding op het strand van Blankenberge op te luisteren. Dat brengt wel de nodige stress met zich mee maar het is wel heel leuk om te doen.”

Nu brengt Chapeau het concert Days of Beauty, genoemd naar één van de nummers die gezongen wordt. “Days of Beauty verwijst ook naar de vele mooie momenten na de sombere tijden die we allemaal doormaakten.”

Strijkers

Voor het eerst brengt Chapeau een concert met een strijkkwartet, nl. Quartetto Esperto, een groep van vier strijkers van het Vlaams symphonieorkest die zich op vraag gegroepeerd hebben om het concert te ondersteunen. “Het wordt een heerlijke mix van diverse zeer toegankelijke koormuziek, klassiek, sprankelend en swingend”, belooft Benedikt. “Een aantal nummers zijn van componist Ola Gjeilo. Er zijn a capella-stukken en ook stukken die begeleid worden door piano en/of strijkers.

Het jubileumconcert 20 (+1) ‘Days of Beauty’ vindt op zaterdag 23 oktober om 20 uur plaats in de Sint-Hilariuskerk op de Grote Markt in Wevelgem.

Tickets kan je kopen bij alle leden en je kan ook bellen naar 0477 32 62 51. Tot en met woensdag 20 oktober kan je ze ook via de knop ‘Tickets’ op de homepagina van https://www.vocaalensemblechapeau.com/ bestellen.

Volwassenen betalen 14 euro en kinderen tot en met 12 jaar 7 euro.