Search

José vierde haar honderdste verjaardag

José De Keyzer (copyright foto Els Deleu)

José De Keyzer vierde op donderdag 10 maart haar 100ste verjaardag in woonzorghotel H.Hart in Kortrijk.

José werd geboren op 10 maart 1922 in De Klinge, een grensdorpje met Nederland.

Ze was de oudste van het gezin van vier kinderen van Petrus De Keyzer en Philomena Rossaer, die boeren waren. Josés zus Suzanne is nog in leven, haar twee broers zijn overleden.

José ging naar de plaatselijke dorpsschool en trok tijdens de oorlogsjaren naar de normaalschool in Ronse. Later gaf ze les in De Klinge.

Tijdens een uitstap in de Ardennen leerde José Gilbert Blindeman kennen. Het koppel trouwde op 14 april 1951 op De Klinge. Na haar huwelijk mocht José nog drie maanden les geven. Dat was in die tijd de regel voor gehuwde dames. Kort na het huwelijk zijn Gilbert en José in de Veldstraat in Kortrijk komen wonen. Later woonden ze nog in Kapel ter Bedehof en uiteindelijk vestigden ze zich in de Boezingestraat, waar ze gebouwd hadden.

Toen er eind de jaren zestig een tekort was aan onderwijzers begon José weer te werken. Eerst deed ze enkele interims en uiteindelijk werd ze vaste leerkracht in het Bijzonder Onderwijs in Kortrijk.

Familie

José is altijd een zorgzame moeder, oma en grootoma geweest. Woorden als ‘schoonzoon’ en ‘schoondochter zijn voor haar taboe. Het zijn allemaal haar kinderen en ook voor haar klein- en achterkleinkinderen heeft ze een grote liefde. Ze heeft voor elk van hen veel gezorgd.

De vijf kinderen zijn Rita (met Hans Vankeirsbilck), Dirk, Marc, Lieve (met Wilfried Stevens) en Johan. De zes kleinkinderen zijn Leen Vankeirsbilck (met Johan Louwet), Nele Vankeirsbilck (met Diederik Vandorpe), Bram Vankeirsbilck (met Elodie Leys), Wouter Stevens (met Jocke Cnudde), Tim Blindeman en Isabel Blindeman. De dertien achterkleinkinderen zijn Lotte, Vic, Cas, Felix, Noor, Jeanne, Jack, Lily, Stan, Ella, Achilles, Mila en Tibe.

Toen Josés zoon Marc op zijn 19de slachtoffer werd van een verkeersongeval werd Josés professionele carrière in het onderwijs van het ene moment op het andere totaal afgebroken. Ze nam de totale zorg voor Marc op zich en leerde hem weer lezen en schrijven. Ze was dag en nacht voor hem in de weer.

Marc kwam tot twee jaar terug elk weekend naar huis van zijn vaste verblijfplaats in Varsenare. Nu zorgen zijn zussen dat hij regelmatig zijn ma kan bezoeken in het H.Hart.

Bedevaart

Steeds vond en vindt José veel steun en sterkte in haar geloof. Vooral de H. Maria neemt een belangrijke plaats in in haar leven. Ze ging samen met Marc na zijn ongeval veel op bedevaart. Ze bad en bidt veel, vooral voor haar familie.

José ziet heel graag bloemen. Ze werden in haar tuin en op de vensterbanken heel goed verzorgd. De orchidee is de bloem die haar voorkeur geniet.

José blijft positief in het leven staan en draagt heel haar familie een warm hart toe.

error: De inhoud is beschermd! U kan foto\'s en teksten bestellen. Foto's downloaden of afdrukken is strafbaar.