Search

“Je kan met dit apparaat veel geld besparen!”

copyright foto Els Deleu

Vier studenten van het tweede jaar bachelor ICT-Elektronica van Hogeschool VIVES in Kortrijk ontwierpen een stopcontact dat werkt op basis van artificiële intelligentie. “Een interessant product in tijden van hoge energieprijzen”, luidt het.

Liem Nguyen (32) en Jeroen Anne (21), beiden uit Roeselare, Robijn Ameye (20) uit Ardooie en Yanis Pottie (24) uit Kortrijk volgen een bachelor ICT-elektronica aan Hogeschool VIVES in Kortrijk. Yanis en Liem volgen de afstudeerrichting ICT en Robijn en Jeroen de afstudeerrichting elektronica. De tweedejaars studenten kregen de unieke kans om via hun elektronica project mee te werken aan een “Praktijkgericht Wetenschappelijk Onderzoek (PWO) rond ‘Artificieel Intelligent plug-in stopcontact’. Volgend academiejaar krijgen ze nog een aantal vakken en doen ze hun bachelorproef in combinatie met half jaar stage.

“Sluimerkosten worden sterk beperkt”

Met hun Team V-plug werkten de studenten aan een project waar ze artificiële intelligentie op een stopcontact staken. Het betreft een geautomatiseerd apparaatje voor in het stopcontact. Het is als het ware een stopcontact aangestuurd door een ‘miniatuurcomputertje’. “Als apparaten een bepaalde tijd in sluimerstanden staan, zorgt het apparaat dat ze uitgezet worden maar het zorgt er ook voor dat energie van zonnepanelen of andere groene energie slimmer verwerkt wordt in het verbruik tijdens piekuren. Je kan met ons apparaat alvast veel geld besparen”, stelt Yanis.

Robijn vertelt dat de kosten van sluimerverbruik al snel oplopen. “Ook door sluimerverbruik te reduceren of uit te schakelen bespaar je veel.” Je kan natuurlijk altijd zelf ingrijpen als je wil dat een toestel blijft aanstaan. Het systeem zit complex in elkaar maar de studenten zorgden ervoor dat je het als gebruiker gewoon in het stopcontact steekt en dat het zijn werk kan doen. “Je kan natuurlijk ook nog bedienen met je gsm en overzichtjes bekijken over wat je bespaard hebt”, vult Jeroen aan. “Ons stopcontact houdt alle data in een database bij, waardoor het zelf kan bepalen om sluimerstanden uit te schakelen op basis van het gedrag van de gebruiker. In tegenstelling tot andere slimme stopcontacten die op de markt zijn, zal ons apparaat niet zo duur uitkomen”, aldus Liem.

De studenten zijn tevreden met hun werk. “Wij zorgden mee voor ‘het brein’ achter het apparaat en zorgden dat het technisch goed werkt.” De docenten Ilse Backers en Bart Demeyere van de PWO ‘Artificieel Intelligent plug-in stopcontact’ kijken nu voor de volgende stappen zoals behuizing, uitwerking en mogelijke commercialisering.

error: De inhoud is beschermd! U kan foto\'s en teksten bestellen. Foto's downloaden of afdrukken is strafbaar.