Voor de 50ste keer is er braderie in het centrum van Wevelgem. Dit wordt gevierd met een feestprogramma.
“Nog nooit werkten we zo lang aan het programma van één braderie”, begint Karel Bijttebier. “We hadden vorig jaar al een feesteditie voorzien en plaatsten een gedeelte van het programma over naar dit jaar, want door corona kon het vorig jaar niet.”
Vier dagen braderie
De braderie in Wevelgem duurt vier dagen. “Ze is ten eerste bedoeld voor de handelaars van Wevelgem die van vrijdag 17 tot en met maandag 20 september koopjes aanbieden.” Onder de 100 deelnemers zijn er zo’n 60 winkeliers, aangevuld met cafés, eethuizen, garagisten…
Zaterdag 18 september is er voor de derde keer avondmarkt in de Lode De Boningestraat en de Stationsstraat. Er is ook kinderanimatie, er zijn foodtrucks en er komt een vuurspuwer en er is een droomwolk door SYL, waarover je binnenkort meer leest op www.streekgenoot.be
Zondag 19 september is de hoogdag van de kermis die om 10 uur start met een rommelmarkt in de Lauwestraat. “Elk jaar is hier een grote opkomst en iedereen is welkom.” Inschrijven en je plaats reserveren kan in Bond Moyson in de Lauwestraat. “Ook de dag zelf kan je nog afkomen.”
De eigenlijke braderie start op zondag om 11 uur.
’s Namiddags komen Les Giles de la ville de Charleroi, zijn er steltlopers en staat de harmonie van Gullegem gepland. “Dat zijn drie attracties met mensen die rondlopen.”
Vanaf 16 uur start het muzikaal podium in het centrum met Michael Lanzo in het voorprogramma en om 17 uur komt de Wevelgemse Camille D’Hondt. “Zij was finalist van Zomerhit enkele weken geleden.” Mama’s Jasje staat dan om 18 uur gepland.
Geschiedenis 50 jaar braderie
Jo Vanmaercke die voorzitter is van het braderiecomité was er al bij van in het begin. “In 1970 was er een bijeenkomst op initiatief van Stefaan Vankersschaever met Wilfried Vandevyvere en ik”, vertelt Jo. “Het was meteen een succes dat jaar, en in 1973 trad ook de Brugstraat toe tot de braderie. Naar aanleiding van Wevelgem 800 kwamen de braderiecomités van de Kortrijkstraat en van de Lauwestraat – daar is de braderie eigenlijk al 64 jaar oud – samen bij toenmalig burgemeester Gilbert Seynhaeve. “Die twee braderieën vonden plaats met een week verschil en de burgemeester was ook voorstander om ze samen te laten plaatsvinden. Sinds 1997 trad dus ook de Lauwestraat toe aan de braderie en in 2003 trad ook Wevelgem Noord toe. Daar was er ook al een braderie sinds 1974. “Door die samenwerkingen konden we mooiere attracties naar Wevelgem brengen. Het was een win-win voor de comités en ook voor de deelnemers!”
Mooie momenten
Het comité blikt al terug op enkele mooie momenten gedurende de laatste 50 jaar. Zo werd de verkiezing van de Vlaskoningin vanaf de vierde braderie enkele keren georganiseerd, werd het wereldrecord handenstand nog verbroken tijdens de braderie van 2006, werd er een wereldrecordpoging achteruitlopen gehouden en was er in 1994 een optocht van de brandweer in de regen, dit ter ere van het 125-jarig bestaan. Er kwamen ook al heel wat artiesten naar de braderie in Wevelgem. “Zo denken we aan Natalia die we konden boeken voor ze echt bekend werd en hetzelfde konden we doen met Niels Destadsbader. Ook Bart Herman die roots heeft in Wevelgem en The Scabs stonden al op het podium.
De organisatoren ondervonden gedurende de 50 jaar dat de braderie bestaat dat er elk jaar meer en meer komt bij kijken, omdat alles kadert in een beleidsplan dat samen met de gemeente doorsproken wordt. “Voor alle leden van het comité is het een hele klus om dat allemaal te doen in ‘extra tijd’ die hiervoor moet vrijgemaakt worden.”
Na die vele jaren heeft het comité gelukkig al enkele vaste pionnen. Jo Vanmaercke is voorzitter met 50 jaar ervaring, Hendrik Masselis is secretaris maar zorgt ook voor de ontwerpn van affiches. Hij ontwierp ook de eerste vlag van de braderie. Bernard Langedock staat in voor de nauwe contacten met de gemeene, politie en administratie en denkt aan alle details waarmee rekening moet gehouden worden, Dank zij Johan Pardo kwam de avondmarkt. Karel Bijttebier, Emmanuel Louf, Robbie Vandenbroucke en Yves Vansteenbrugge nemen ook allen belangrijke logistieke taken op zich.
Weetjes
- Voor andersvaliden is er parkeergelegenheid op de parking van SPW, die te bereiken is via de Kloosterstraat, waar je in de Deken Jonckheerestraat kan rijden.
- Er is een fietsparking achter de parking van ’t Bankske in de Lode De Boningestraat
- Er is geen mondmaskerplicht. Er wordt wel gevraagd je gezond verstand te gebruiken en deze wel te dragen bij enorme drukte
- De officiële opening van de braderie en de kermis door burgemeester en schepenen gebeurt op vrijdagavond.