Search

Jarige basketclub wil ambitie met het familiale combineren

Patrick toont de foto van de eerste basketploeg van Olympos Marke, dus van het speeljaar 1973-1974

Vandaag – zondag 28 januari – viert basketclub Olympos Marke de 50ste verjaardag. Uit onze babbel met de secretaris Patriek Decraene uit Aalbeke blijkt het een zeer familiale club te zijn.

Op vandaag telt de club ruim 120 spelende leden van klein tot groot. “We zitten nu zelfs op een punt dat we volzet zijn voor bepaalde leeftijdsgroepen.”

Daarnaast staan er nog eens een vijftigtal leden op de ledenlijst die zorgen voor het goede reilen en zeilen zoals bestuursleden en mensen die de bar doen. “We hebben dus een ledenlijst van zo’n 175 mensen. Onze leden komen niet puur uit Marke, maar vooral uit het volledig zuidelijk gedeelte van Kortrijk.”

“Er zijn 10 jeugdploegen, waaronder een initiatieploeg die nog geen competitie speelt en 2 seniorenploegen. Bij die ‘senioren’ zitten een aantal prille twintigers maar ook een zestal die ouder zijn.”

“We zijn als club nooit zo heel groot geworden. Enkel de laatste twee jaar hebben we van elke categorie minstens één ploeg. “We leverden echt inspanningen om tot een volwaardige keten die aan elkaar hangt te komen. Je kan nu dus van kleins af doorgroeien tot de eerste ploeg.”

Je ziet veel vriendschappen groeien in jeugdclub en ouders leren er elkaar kennen. Ze blijven soms plakken en leren elkaar ook buiten het basketgebeuren kennen. Het is leuk om die samenhang die er uit groeit te zien!”

Jaarlijks worden er bij of door Olympos Marke een aantal activiteiten georganiseerd. “Zo hebben we in oktober ons eetfestijn ‘Buikje Rond’ en we doen ook een pannenkoekenverkoop.”

“Daarnaast doen we nog een aantal activiteiten zoals het uitbaten van de bar op het Christmastornooi en tijdens de nieuwjaarsreceptie van de Stad Kortrijk. Dat helpt naast sponsoring en het beetje subsidies die we van de stad krijgen zorgen dat we rondkomen. We proberen immers het lidgeld waarin verschillende zaken zijn inbegrepen haalbaar voor iedereen te houden. We betalen ook geen spelers.

De start

De club startte 50 jaar geleden toen men in het Kortrijkse begon met het bouwen van sporthallen. “Gewezen bestuurslid Robert Coudyzer (+) was in het eerste jaar materiaalmeester en hield een boek bij over de beginjaren van Olympos Marke.”

We lezen op het eerste blad in het boek dat de ploeg gesticht werd in het jaar 1972 onder impuls van Antoon Vandenberghe, Walter Callens, Christiaan Collardyn en Jacques Lagache. Er werd in 1973-1974 voor het eerst in competitieverband gespeeld en dan zien we voor het eerst een bestuur met Antoon Vandenberghe als voorzitter, Jacques Lagache als secretaris, Jean Vanderhoven als penningmeester en Michel Beys, Robert Coudyser, José D’Haeyer en Christiaan Collardyn als andere bestuursleden.

“Michel Beys, ondertussen een negentiger – is de enige van het eerste bestuur die nog in leven is. Hij engageerde zich als bestuurslid door zijn zoon die begon te basketten.”

Walter Callens, een basketter in de militaire ploeg (hij was beroepsmilitair) was de eerste trainer en er waren een 25-tal spelers. Het eerste seizoen werd de ploeg van Olympos Marke derde in 3° Provinciale B.

Patriek

Na twee jaar begon Patriek ook zelf als speler bij Olympos Marke. “Ik was een jaar of 17 en ging mee met mijn broer die ook begon te basketten.”

“Ik had geen jeugdopleiding genoten maar heb het altijd graag gedaan, maar was nooit een topbasketter, maar ook kinderen die minder goed zijn mogen hier sporten en zich amuseren. We zijn er voor iedereen, het enige wat we vragen is dat onze spelers zich inzetten.”

Sporthal

“Marke was één van de eerste deelgemeenten van Kortrijk waar er een sporthal geplaatst werd. Ze is identiek aan de sporthal van Sint-Eloois-Winkel”, zegt Patriek.

“De sporthal is ondertussen al veel te klein. De helft van onze trainingen moeten we in Rollegem, in het PTI in Kortrijk, in Don Bosco,… organiseren. We moeten zelfs soms thuismatchen buiten Marke spelen omdat er geen plaats is. We hebben dringend nood aan uitbreiding.”

Patriek vertelt dat de club na corona echt serieus groeide. “Er starten nu ook veel jongeren als ze al 12 à 13 jaar zijn. Je kan die jongeren moeilijk laten trainen met spelers die al vijf jaar bezig zijn. We willen openstaan voor iedereen en hen het familiale van onze club laten voelen.

Het familiale primeert

De club groeit wat betekent dat er structureel wel wat aanpassingen nodig zijn. Er werd een sportieve cel opgericht. “We willen ook op sportief vlak een trapje omhoog maar willen zeker ons familiale karakter niet kwijt.”

De club wil met team 1 sportief een niveau hoger raken en de jongens uit de andere ploegen ook goed leren basketten. Het is de bedoeling om aan dat hoger niveau te bouwen uit eigen kweek. We zoeken onze basketters niet elders.”

Patriek beseft dat het een paar jaar bouwen zal zijn. “Ik denk niet dat we slecht bezig zijn om mét ons familiaal karakter toch wat ambities te hebben. We ambiëren om in onze club niveaus 3 en 4 aan te bieden. We zitten nu zelfs met een ploeg in niveau 2. Daar doen ze natuurlijk ervaring op. Jaren geleden zaten we ook eens met een ploeg in een hoger niveau, en dat zorgde voor wedstrijden die onze spelers van toen zich nog altijd herinneren.”

error: De inhoud is beschermd! U kan foto\'s en teksten bestellen. Foto's downloaden of afdrukken is strafbaar.