Search

“Ik zag de jongen radeloos buiten zitten, dat beeld blijft in mijn geheugen gegrift”

de families uit de Ardennen en verschillende vrijwilligers die de acties mee ondersteunden - copyright foto Els Deleu

Op de laatste dag van de Gulden Fore in Residentie De Gulden Sporen in Kortrijk kwamen twee families uit Rochefort, die vorig jaar gesteund werden na de wateroverlast in de Ardennen langs. Ze bedankten iedereen die hen gesteund heeft.

De Gulden Fore vond vorige week plaats bij assistentiewoningen De Gulden Sporen in Kortrijk. Dan was er animatie en muziek en werden er wafels gebakken. Dit jaar gaat de opbrengst naar Oekraïense slachtoffers. Vorig jaar werd De Gulden Fore georganiseerd ten voordele van enkele gezinnen in Rochefort. Zij speelden vrijwel alles kwijt door de overstromingen in de Ardennen. Ook in het woonzorgcentrum Sint Vincentius en de assistentiewoningen op de Houtmarkt werden acties georganiseerd voor deze slachtoffers. Heel veel vrijwilligers hielpen mee om voor de verschillende acties geld in te zamelen.

Rochefort

Doris Doornaert uit Kuurne, die ondertussen met pensioen is in Sint Vincentius gaat al 55 jaar op vakantie naar Rochefort. “Als kind ging ik er al met mijn familie naar een caravan”, vertelt ze. “Ik kende er alle campingchefs en zelfstandigen. Elise kende ik als kind al van in Elises restaurant. Het gezin van Maxime ken ik ook. Waar zij nu wonen was er vroeger een winkeltje waar ik vroeger voor de campingchef sigaretten moest halen. Veel mensen van de bevolking van Rochefort ken ik.”

“Toen we vorig jaar slachtoffers in de Ardennen wilden steunen kwamen we bij Doris terecht”, vertelt Sofie Duhem die samen met Fabienne Dewaele één van de initiatiefnemers van De Gulden Fore is. Doris was vorig jaar twee dagen na de overstroming naar Rochefort getrokken. “In het hoger gelegen gedeelte van Rochefort was er vrijwel geen schade, maar in het kwartier dat lager gelegen is bij de rivier de Lomme was de situatie dramatisch. Slechts 1 brug gaf die mensen nog verbinding met de stad. Het beeld dat in mijn geheugen geprent staat, is dat van Maxime – toen 15 jaar – die ik radeloos buiten zag zitten. Het gezin was alles kwijt. Ook Elise had heel veel schade.

In Kortrijk

Op de laatste dag van de Gulden Fore in Residentie De Gulden Sporen kwamen die twee gezinnen uit de Ardennen langs. Elise kwam met haar zoon Hervé mee met Doris en haar man die vorige week in Rochefort verbleven. Ook Olivier en Marlène kwamen met hun zoon Maxime (16) naar Kortrijk.

De twee families die vorig jaar gesteund werden door de acties in Sint Vincentius en in De Gulden Sporen, werden door deze organisatie ontvangen in enkele leegstaande appartementen van De Gulden Sporen, waar ook een inklapbed aanwezig is. Ze kregen er eten, bezochten Kortrijk en mochten er een nacht overnachten. “We zijn heel tevreden dat de directie dit initiatief steunt.”

Steun

Zowel de gezinnen van Maxime als dat van Elise werden van uit Kortrijk gesteund met enkele waardebonnen van Krefel en Vandenborre waarmee ze elektrische apparaten konden aankopen, van Colruyt voor voeding, van Luxus voor schoenen, van Brico en Maxime kon ook kledij kopen. Er waren ook nog bonnen voor een familie die vorige week niet in Kortrijk aanwezig was. “Van de gemeente kreeg ik een recente tweedehandscomputer”, vertelt Maxime. “Heel wat acties werden ondernomen en we werden langs verschillende kanten gesteund. Zo zorgde het Rode Kruis van Rochefort van september vorig jaar tot in maart van dit jaar voor warme maaltijden. We zijn hen heel dankbaar.

Olivier en Marlène moesten samen met Maxime vier maanden verhuizen. “We kregen drie maanden huur terugbetaald. We hebben veel zelf gedaan in ons huis en alles voorbereid voor de ondernemer die dan de laatste werken moest komen doen.”

De verzekering kwam wel tussen, maar zeker niet alle schade werd vergoed. Zowel Olivier en Marlène als Elise en Hervé ondervinden nog altijd dat sommige zaken niet of niet meer werken. “Zaken die eerst niet opvielen blijken uiteindelijk ook kapot of beschadigd te zijn. Ook de emotionele waarde van bepaalde zaken die we kwijt zijn, is onbetaalbaar.” Zo is Elise een collectie vinyl kwijt.

Elise blikt terug op die bewuste nacht in juli vorig jaar: Ik heb in zeventig jaar nog nooit zoiets meegemaakt en nooit verwacht dat zoiets kon gebeuren: het water kwam eerst stilletjes aan tot in de voortuin. Zo konden we niets meer evacueren. Om 2 uur ’s nachts stond het water al in de living, We zetten zoveel mogelijk omhoog, maar plots kwam een golf water ons huis binnen en alles is beginnen drijven. Het was verschrikkelijk!

De gezinnen uit Rochefort benadrukken op het einde van ons gesprek nog eens, of we zeker iedereen willen bedanken voor de steun die ze kregen. De acties in Sint Vincentius en De Gulden Sporen brachten wel 2.500 euro op. “We zijn iedereen die hulp bood enorm dankbaar!”

error: De inhoud is beschermd! U kan foto\'s en teksten bestellen. Foto's downloaden of afdrukken is strafbaar.