Search

“Ik wil het hele jaar tentoonstellen omwille van mijn 70ste levensjaar”

Edgard Antoin (copyright foto Els Deleu)

Kunstenaar Edgard Antoin uit Moen werd in januari 70. “Ik droomde er al lang van om eens in een kasteel tentoon te stellen, en dat zou ik doen naar aanleiding van mijn verjaardag”, zegt hij. “Er was een tentoonstelling in een kasteel gepland, maar dat kon door omstandigheden niet. Dan heb ik mezelf door de ontgoocheling maar beloofd om dan maar het hele jaar werken tentoon te stellen.”

Edgard is een veelzijdig kunstenaar in hart en nieren. Zijn ziel zit in zijn werk.

Nog altijd gaat hij naar de academie, waar hij momenteel Ruimtelijk Werk volgt en assemblages maakt.

Hij werkte gedurende zijn loopbaan met verschillende kunstenaars samen, onder meer met Raveel. “Dat is eigenlijk niet belangrijk”, zegt hij bescheiden.

Dit jaar toonde Edgard al werken in Huys 15 in Kemmel en in het café Oud Cortryck deed fotograaf Danny Parmentier al een fototentoonstelling met een reportage over Edgard.

“Er zijn nog altijd werken van me te zien in de crèmerie de Cabane in de Budastraat 1 in Kortrijk. Ik heb er de toiletten gedecoreerd met mijn tekeningen en er hangen verschillende tapijtjes van mij.”

Edgard trekt dit jaar ook nog naar wijnbar Parels in Gent. “Dat is bij Elise die tapijten met mijn werk maakt.”

Zijn droom om nog naar een kasteel te trekken, borg Edgard nog niet op. Dat wil hij misschien nog deze zomer doen.

De eerste vrijdag van de maand is zijn VZW In den Voerman op de Keiberg 1 in Moen open vanaf 16 uur. Dan kan je verschillende werken van Edgard bewonderen én het is er heel gezellig.

Edgard en zijn vrouw wonen er ook. “Ik ben opgegroeid in Moen, woonde dan 20 jaar aan de pannenfabriek ik Kortrijk, waar ik ook werkte en na mijn pensioen zijn we weer naar hier gekomen. Dat was mijn atelier”, vertelt Edgard.

“Momenteel ben ik tegeltjes aan het maken die op een damtornooi gegeven worden in plaats van een trofee. Voor de prijzen op een zwemtornooi maakte ik een zwemmertje op een tapijtje. Zo’n dingen hebben echt een meerwaarde. Dat maak ik ook heel graag!”

Golfclub Ieper

“Momenteel loopt er ook een tentoonstelling met mijn werken in de cafetaria van de Open Golf in de Dehemlaan 24 in Ieper bij Patsy Adriaensens die vroeger nog een galerij had in Zottegem. Daar toon ik ingelijste tekeningen en grafiek. Het biedt een meerwaarde in die horecazaak.” De tentoonstelling loopt er tot eind augustus en is te bezichtigen tijdens de openingsuren van de golfclub.

“Dat is gekomen door Danny Parmentier, die me veel bijstaat en daar ook nog exposeerde met zijn foto’s. Danny en ik zijn tegenpolen. Bij hem staan de puntjes altijd op de i, en ik ben eerder omgekeerd. We vullen elkaar goed aan.”

Danny maakte ook al de foto’s voor een boek over Edgard:

error: De inhoud is beschermd! U kan foto\'s en teksten bestellen. Foto's downloaden of afdrukken is strafbaar.