Search

“Ik ken praktisch alle namen nog”

meester Geert bij zijn poppenkast (copyright foto Els Deleu)

Op vrijdag 30 juni was er in de vrije basisschool Kaspar in de Kasteeldreef in Rekkem een afscheidsfeestje voor meester Geert Mistiaen (61) die met vervroegd pensioen gaat. Voor de gelegenheid trok iedereen zoals meester Geert witte sokjes aan met sandalen.

Geert Mistiaen is een echte Rekkemnaar. “Ik bracht sinds ik 3 jaar was mijn jeugd door naast de school waar ik laatst les gaf”, zegt hij. “Ik ben hier zelf naar de kleuterschool geweest. Voor het lager moest ik naar de gemeenteschool die een jongensschool was, hier was het toen nog een meisjesschool.”

Geert is getrouwd met Chantal Vermoere, die op dezelfde dag als Geert geboren werd. “Zij werd in Menen geboren en ik in Brugge”, vertelt Geert.

Na het huwelijk ging het koppel in de Wijk Ten Dale in Rekkem wonen en sinds 2011 wonen Geert en Chantal in de Waterstraat. Stijn en Wouter zijn de kinderen van Geert en Chantal, die bediende is bij CM in Kortrijk. De kleinkinderen zijn Margot, Mathis en Lena.

Loopbaan

Geert was vroeger in de Chiro in Rekkem. “Ik ben er een jaar leider van de Rakkers geweest en dat gaf me een boost om les te geven. Ik ging eerst een jaar naar de Universiteit in Gent om er Geschiedenis te volgen, maar dat losse lag me niet. Ik ben dan mijn tweede liefde, het les geven aan kinderen van de lagere school, gevolgd. Ik heb het graag gedaan!”

Nadat Geert in 1983 afgestudeerd was in Torhout kon hij onmiddellijk beginnen werken in de gemeenteschool in Rekkem. Hij gaf er het tweede leerjaar. Na twee volle schooljaren moest Geert wijken omwille van reaffectatie. Dat is een stelsel waardoor reeds vastbenoemde leerkrachten voorrang krijgen. Geert trok naar Sint-Amandsbasisschool Zuid in Kortrijk maar na twee jaar daar stopte het opnieuw door reaffectatie. “Ik was toen zodanig ontgoocheld dat ik het over een andere boeg gooide en als magazijnier bij Bouttens in Kuurne ging werken.”

“Na drie maanden belde de toenmalige directeur van Sint-Amands Zuid aan de Krysantenlaan in Kortrijk me op. Hij had een mooie interim voor me en vroeg me om terug naar school te komen. Ik ben in 1986-’87 weer herbegonnen in het onderwijs met die interim en het schooljaar erop kon ik halftijds in het derde leerjaar blijven. Op 15 oktober 1987 kon ik dan beginnen in de basisschool op Het Paradijs in Rekkem en in het schooljaar 1988-89 ben ik hier in de Kasteeldreef beginnen les geven in het eerste leerjaar. Dat heb ik 19 jaar gedaan.” Daarna gaf Geert 11 jaar het derde leerjaar. “De huidige directeur vroeg me dan of ik het zag zitten om weer naar de kleintjes in het eerste leerjaar te gaan. Ze zag me graag bezig met de jongsten. Ik heb onmiddellijk ‘ja’ gezegd. Ik heb altijd het liefst bij de jongsten gestaan. Hen leren lezen, schrijven en rekenen en die transformatie naar het einde van het schooljaar toe, waar ze klaargestoomd zijn om naar het tweede leerjaar te trekken, is fantastisch!”

Geert kent praktisch nog alle namen van zijn leerlingen, zelfs nog van de eersten in de gemeenteschool.

Hij denkt dat hij zal herinnerd worden omwille van zijn poppenkastspel met hoofdfiguur en rode draad ‘Piet’. “In het derde leerjaar leerde ik de kinderen dan zelf poppenkast spelen.”

Na een loopbaan van 41 jaar gaat Geert nu met vervroegd pensioen. “Ik zal dat serieus missen hoor! Het is een groot stuk van m’n leven geweest. Ook de dankbaarheid van collega’s en de kinderen zal ik missen. Antwoorden van kinderen zoals ‘neen, ik wil niet’ of kinderen die elkaar pijn doen zal hij echter niet missen.”

Zelf is Geert altijd tevreden geweest. “Ik ben nooit afgunstig of jaloers van iemand. Mijn levensspreuk is ‘Wees tevreden en content met wat je hebt en bent’.”

Evolutie

De grootste evolutie die Geert meemaakte is het digitale. “Wij kregen dat digitale nog niet mee in onze opleiding. Dat bestond niet. Ik heb nog de stencilmachine geweten en ook het begin van de kopiemachines, waar de poeder van de bladen ging in het begin.”

Nu is er het digitaal bord. “Daar had ik geen moeite mee. Het digitale is nu ook een echt hulpmiddel in de klas. Voordien had ik al een 4-tal computers in de klas om spelend te oefenen.”

Geert gelooft dat het met de opvolging van de collega’s de goede weg blijft op gaan. Tine Descamps neemt het eerste leerjaar van hem over in VBS Kaspar in de Kasteeldreef.

Thuismens

Geert denkt dat men op school wel nog eens aan de bel zal trekken. “Ik zal helpen in de mate van het mogelijke, vb voor schoolreizen of als leesgrootouder. Ik kan ook eens een activiteit helpen begeleiden in een klas, maar ik zal geen klas overnemen.”

Nu komt er voor Geert veel tijd vrij. “Ik ben een thuismens en zal de taken thuis mee voor mijn rekening nemen. Mijn vrouw zal ook op vervroegd pensioen gaan. We hebben een grote tuin waar ik graag in werk. Hopelijk kunnen we er nog lang in werken en van genieten.”

Ook de kleinkinderen kunnen nu meer langs komen en er komt tijd om te wandelen, te fietsen en te lopen. “Dat zijn dingen die ik nu ook doe, maar ik had er te weinig tijd voor. Nu kunnen de taken thuis meer verspreid worden en op een rustiger tempo aangepakt worden.”

error: De inhoud is beschermd! U kan foto\'s en teksten bestellen. Foto's downloaden of afdrukken is strafbaar.