Search

“Ik heb nog altijd geen tijd over”

Michel Billemont (copyright foto Els Deleu)

In het begin van het werkjaar werd Michel Billemont (92) bij Okra Bellegem in de bloemetjes gezet omwille van zijn jarenlange belangeloze inzet als voorzitter van de kaartersclub bij OKRA. Hij zette in het begin van het werkjaar een stapje opzij maar blijft naar de kaartingen komen.

Michel Billemont werd geboren op 13 januari 1930. groeide op in Sint-Denijs.

Hij trouwde in oktober 1953 met Ludwina Kinds die van Bellegem was. Zo kwam hij ook in Bellegem wonen. Het koppel had een dochter die overleden is en er is ook een zoon. Ook Ludwina is al overleden.

Michel gaf heel zijn leven het beste van zichzelf voor de anderen. Belangeloze inzet en onpartijdigheid waren zijn troeven. Michel is al heel zijn leven bezorgd om de mensen en om alles wat leeft. ‘Michel’ en ‘zorgen’ kan in één adem gebruikt worden.

Loopbaan

Michel ging naar school tot hij 13,5 jaar was. Dan ging hij anderhalf jaar bij de boeren werken op een hof van Bekaert in Zwevegem. “Dan begon ik te leren weven. Toen ik dat kon ben ik bij de familie Lepoutre in Roubaix (Frankrijk) gaan weven.” Michel werkte daar 24 jaar tot de firma sloot. Dan ging hij aan de slag bij Clama in Zwevegem, waar hij nog 20 jaar werkte. “Toen ik daar stopte, is de firma in Zwevegem ook gestopt en ging alles over naar Ieper.”

Vrije tijd

“Ik was al van in mijn jeugd in de Jong-KAJ en de KAJ in Sint-Denijs en was ook daar al bestuurslid”, vertelt Michel.

Toen Michel nog maar een jaar of drie in Bellegem woonde stopte Cyril Rigole als voorzitter van de CM. Michel werd gevraagd om zijn plaats over te nemen. “Zo ben ik er in gerold en kwam het ene na het andere. Ik was nog niet lang in de CM toen ze er al waren van de KWB. Ik ben daar ook 37 jaar wijkmeester geweest.”

Op 12 maart 1972 stichtte Michel Ziekenzorg in Bellegem. “Ik ben er ook voorzitter van geweest, tot het goed in gang raakte. Dan ben ik gestopt in 1978. Ik hielp wel verder met ziekenrondritten. We deden dat elk jaar met 12 auto’s. Dat was samen met de KWB. Elke wijkmeester reed met enkele mensen rond, en we sloten na enkele bezoeken af met koffie en koekenboterhammen bij Gilbert Derijckere in de paardenmanège in Bellegem.”

KBG/OKRA

Van in het begin was hij betrokken bij KBG en later OKRA. “Ik was op mijn 56ste nog maar gestopt met werken en ze waren er al om te vragen of ik bij de KBG wou komen.

André Blancke was er voorzitter. Toen ik nog maar 6 maanden lid was vroeg André me om te beloven dat ik zijn taak zou overnemen. Hij had immers maar enkele maanden meer te leven. Ik schrok even. Ik was nog maar een ‘snotter van 57 jaar’. Ik stemde toch toe. Ik was er 12 jaar voorzitter.”

Michel stichtte bij KBG een ‘veloclub’, een wandel- en een naaiclub, een dansclub… Met de dansclub trok KBG overal naar toe. Michel trok ook enkele jaren elke zondagnamiddag naar Lovendegem met zijn vrouw die de danslessen gaf. Daar kreeg ze zelf les. “We kregen zelfs eens een brief van Lutgard Simoens met de vraag om op te treden in de Kortrijkse Schouwburg. We mochten er twee jaar naar toe om te dansen.”

Michel ging ook een samenwerking met BLOSO aan voor 8-daagse vakanties. “Dat deden we 2 jaar, maar er was geen plaats genoeg, want er wilden er meer mee. Dan zijn we overgegaan naar Sparrenduin in De Haan. We zijn daar 10 jaar lang jaarlijks met een bus naar toe geweest voor een midweek. Ik kreeg hiervoor de hulp van Roger Huys, want ik kon het niet allemaal alleen. Dat was nog in de periode vooraleer groepsreizen nationaal georganiseerd werden.”

Naast zijn engagement als bestuurslid en wijkmeester was Michel bij KBG (later OKRA) jarenlang de stuwende kracht achter een bloeiende kaartersclub. Hij is ondertussen al 36 jaar lid van KBG/OKRA.

Archief

Michel heeft alles van zijn vrijwilligerswerk bijgehouden. Ook van de 12 jaar dat hij voorzitter van KBG was, werd alles tot op het laatste woord uitgeschreven. “Er is niets van weg, als ze bij OKRA iets nodig hebben uit het archief, mogen ze altijd komen.”

Michel kreeg als bedanking voor al zijn inzet bij OKRA een plant cadeau, die hij kan verzorgen. Er hoorde ook een tekst bij:

‘Michel ‘zorgde’ heel zijn leven:

  • Voor brood op de plank door in Frankrijk zijn boterham te verdienen
  • Voor zijn kinderen zodat ze konden groeien en bloeien in een vredige en gezellige thuis
  • Voor de medearbeid(s)ters via de vakbond
  • Voor de gepensioneerden via de KBG
  • Voor vermaak en spel door de Bellegemse Dansgroep De Korenbloem
  • Voor zijn vrouwtje Ludwina toen ze het moeilijker had in haar laatste levensjaren
  • Voor OKRA-leden die hij meer dan eens per maand bezocht
  • Dat de kaartersclub groeide en bloeide
  • Voor een opvolger met wie hij tevreden kon zijn
  • Voor zichzelf

En nu kan hij die mooie plant verzorgen en kan hij er veel liefde aan kwijt.’

Nu

Michel blikt op zijn actieve periode als vrijwilliger terug. “Ik begrijp zelf niet hoe ik dat allemaal gekund heb”, zegt hij. “Ik was natuurlijk al thuis van op mijn 56ste, en ik was geen mens om hele dagen in mijn zetel te zitten. Op café gaan deed ik niet, vrijwilligerswerk was mijn hobby.” Michel ging ook vaak naar het woonzorgcentrum ’t Hoge om er te gaan zingen. “Laatst belden ze me hiervoor nog van het woonzorgcentrum De Weister.”

Zelfs nu nog zaait en kweekt Michel zelf zijn bloemen. Zijn tuin ligt er kraaknet bij. “Mijn zoon helpt me waar nodig”, zegt Michel.

Michel gaat nu nog kaarten bij OKRA en hij gaat ook naar de kaartersclub ‘Zonder Troef’ van Beweging.net.

Zijn leden van OKRA gaat Michel ook nog altijd bezoeken. “Ze hebben gevraagd om daar niet mee te stoppen. Eigenlijk ben ik nog altijd bezig, en heb ik geen tijd over”, besluit Michel lachend.

error: De inhoud is beschermd! U kan foto\'s en teksten bestellen. Foto's downloaden of afdrukken is strafbaar.