“Ik ben geen verkoper maar een zorgverlener”

Judith De Deken (copyright foto Els Deleu)

Judith De Deken (33) opende onlangs het eerste onafhankelijk hoorcentrum in Groot-Kortrijk.

Judith De Deken woont met haar man Wouter en hun drie kindjes in Marke. Ze werkt graag in de moestuin en is een verwoed lezer. “Ik deel vaak boekentips met vriendinnen”, zegt ze. Judith trekt er met haar gezin ook graag op uit met de fiets.

Technische richting waarbij je mensen kan helpen

Toen ze een studierichting moest kiezen wou Judith iets technisch waar ze ook mensen kon helpen. Daarom koos ze voor Audiologie.

Tien jaar geleden studeerde ze af aan de Universiteit van Gent. Meteen vond ze een job als audioloog bij een grote keten van hoortoestelaanpassingen. Onlangs startte ze met een onafhankelijk hoorcentrum in de Poortersstraat 20 in Marke. De inkom is aan de achterkant van een huisartsenpraktijk en je kan parkeren aan de deur.

Taboe

Judith gaat voor de paramedische aanpak en werkt altijd op afspraak. “Daardoor ben ik heel bereikbaar en kan ik met de mensen op zoek naar de beste oplossing voor hun gehoorproblemen, dit in alle rust. Er is geen tijdsdruk. Het is belangrijk dat een toestel goed ingesteld wordt. De proef loopt tot de persoon helemaal tevreden is en we samen de beste oplossing gevonden hebben. Het best komen de gebruikers om de zes maanden eens terug voor de opvolging.”

Judith vindt het jammer dat er nog altijd een taboe hangt rond hoorapparaten. “Gemiddeld wachten mensen zeven jaar tot ze de stap zetten bij gehoorproblemen. Nochtans is de inspanning zonder apparaten veel lastiger dan met apparaten”

Volgens Judith zijn er ook veel jonge mensen met gehoorverlies. “De eerste tekenen komen soms al op de leeftijd van 30 jaar. Het gehoor gaat altijd een beetje achteruit, de aanleg kan familiaal zijn maar ook omstandigheden zoals industriële geluiden of veel oorontstekingen kunnen een boosdoener zijn.”

“Soms verneem je van mensen die niet goed horen, dat ze zich nog te jong voelen om een oplossing te zoeken. Zonde!”

Bij Judith kan je ook terecht voor gehoorbescherming op maat zoals zwemdoppen voor mensen die vaak last hebben van ontstekingen of bescherming bij luide muziek of industriegeluiden. “Soms stuurt een dokter mensen door die slaapmedicatie wensen door snurkende partners of doordat ze overdag moeten slapen. Slaapdoppen op maat zijn hiervoor een alternatief.”

Evolutie

Communicatie is nu meer dan ooit belangrijk! De tijd dat een oma er gewoon bijzit en niet kan deelnemen aan een gesprek omdat ze het niet hoort is voorbij! Er zijn nu echt wel oplossingen die veel kunnen betekenen in je leven!”

Judith legt uit dat een hoorapparaat eigenlijk als een ‘slimme computer’ kan gezien worden. “Tegenwoordig zijn die toestellen ook oplaadbaar, zodat je geen batterijtjes meer nodig hebt. Hoorapparaten evolueren enorm zodat ik me telkens weer kan bijscholen. Je kan er nu ook al een smartphone op aansluiten waardoor gesprekken veel duidelijker zijn en je kan er muziek mee streamen. De evolutie is prachtig om te zien!”

Onafhankelijk

Doordat Judith helemaal onafhankelijk werkt met alle grote merken, kan ze de laatste nieuwe hoorapparaten aanbieden en moet ze ook geen stock zien op te werken. “Soms is de markt van de hoorapparaten echt een commerciële markt geworden. Ik ben echter geen verkoper maar een zorgverlener”, zegt ze. “De patiënt staat hier op de eerste plaats en het is belangrijk dat de mensen één vast gezicht aan de tafel hebben.”

Een hoortest laten afnemen is gratis en vrijblijvend. “Soms vermoeden vooral partners dat er verminderd gehoor is, maar is het geen of verzwakte aandacht. Op basis van de resultaten van een hoortest weten we of het nodig is om verdere stappen te ondernemen. Als een hoorapparaat nodig blijkt, verwijs ik hen door naar een neus-keel-oorarts waar ze hiervoor een voorschrift krijgen. Je kan hier ook terecht voor een tweede opinie.”

Judith gaat ook aan huis indien dit nodig blijkt. “Alle meet- en aanpasapparatuur is mobiel.”

Een afspraak maken kan telefonisch via 0497 21 85 98 of via www.hoorcentrumdedeken.be

error: De inhoud is beschermd!