Search

Iets van speelgoed afstaan om iets nieuws te krijgen van de Sint

copyright foto Els Deleu

Op zaterdag 18 november start voor de achtste keer de actie ‘Ieder Kind een Sint’ van KWB Moorsele in samenwerking met Beweging.net Wevelgem en het Sociaal Huis Wevelgem.

Van zaterdag 18 tot en met zaterdag 25 november kan er in de bibliotheek in Wevelgem speelgoed ingeleverd worden, dit tijdens de openingsuren van de bibliotheek.

“Verleden jaar hadden we enorm veel speelgoed”, luidt het. “Mensen die naar het sociaal huis komen konden we zo bevoorraden voor Sinterklaas en ze konden zelfs nog eens terugkomen om ook kerstcadeautjes voor hun kinderen te kiezen.”

De organisatoren van de actie vertellen dat het ook wel een beetje om bewustmaking bij de kinderen zelf gaat: ze staan een stuk speelgoed af voor ze iets nieuws krijgen van de Sint. “Daarom kunnen de kinderen hun speelgoed op zaterdag 19 november tussen 10 en 12 uur zelf komen afgeven aan de Roetpiet die in de bibliotheek zal zitten. De kinderen zijn dan zelf een beetje ‘hulpsinten’.”
Op die dag zijn er van 10 tot 12 uur ook mensen die kunnen helpen uitladen of dragen.

“Meer en meer wordt er ook nieuw speelgoed aangekocht om weg te geven aan de kinderen van wie de families het niet zo breed hebben.”

Kinderarmoede

“Kinderarmoede blijft een harde noot om te kraken. We horen noodkreten van scholen met onbetaalde schoolfacturen, kinderen die niet mee kunnen op uitstapjes, bosklassen of gaan zwemmen, boterhamdozen die niet gevuld zijn en er zijn kinderen die geen vers fruit mee hebben op de fruitdag”, stelt Inge Goemaere. “Uit cijfers blijkt dat 12,8 % van de kinderen in België opgroeit in armoede. In Vlaanderen is dat rond de 8,5 %. Die cijfers zakken niet!”

“Wij willen zorgen dat alle kinderen goed en gezond leven en willen met KWB, Beweging.net en het Sociaal Huis het verschil maken!”

Een fijne Sinterklaasperiode

De verdeling van het speelgoed gebeurt door het Sociaal Huis. “Daar weet men het best welke gezinnen het meest in nood zijn.”

De bedoeling van de actie ‘Ieder kind een Sint’ is om aan alle kinderen een fijne Sinterklaasperiode te bieden én armoede meer bespreekbaar te maken.

“We doen een oproep om met de kinderen over armoede te spreken in de hoop dat er meer begrip is voor gezinnen in armoede en om sociale uitsluiting een gezicht te geven.”

Verdeling

Er worden pogingen gedaan om aan elk kind een stuk educatief en/of uitdagend speelgoed te geven, en ook zeker nog een strip of een boek. “We krijgen omwille van de hygiëne liever geen pluche.”

Het speelgoed dat binnenkomt wordt nog gecontroleerd om te zien of het in orde is. “Geef gewoon wat je zelf zou willen krijgen, en geef bv. geen puzzels die niet meer volledig zijn!”

error: De inhoud is beschermd! U kan foto\'s en teksten bestellen. Foto's downloaden of afdrukken is strafbaar.