Search

“Iedereen uit de streek is welkom op Santanijs!”

copyright foto Els Deleu

In de gemeenteschool in de Dalestraat 40 in Sint-Denijs vindt er op vrijdag 15 december Santanijs plaats. “Deze wintermarkt op school staat open voor iedereen uit de streek en beperkt zich niet enkel tot kinderen van de school en hun familie”, luidt het.

We hadden over Santanijs een babbel met Hadewijch Vanwynsberghe van de ouderraad. Ze maakt deel uit van de werkgroep van Santanijs. Die werkgroep bestaat uit leden van de ouderraad en van de school. “Het is een gezamenlijke organisatie.”

“Santanijs vond al twee keer plaats binnen hetzelfde concept. Eén keer kon het door corona niet georganiseerd worden.”

“We organiseren met de ouderraad tal van activiteiten ten voordele van de werking van de school.” Zo is er een koekjesverkoop, een wandeling, komt er nog een color-run en in juni is er een ontbijt aan huis. Er is gewoonlijk ook iets ten voordele van de sport- en bosklassen van de hogere jaren.

“We financieren op school ook maandelijks de proevertjes. Op school is er aandacht voor gezonde voeding en één keer per maand bieden we fruit, gedroogd fruit uit een biowinkel of andere gezonde tussendoortjes aan. We werken hiervoor ook samen met sponsors.”

Ook de opbrengst van Santanijs gaat gedeeltelijk naar de school. “Men wil onder meer een slaapklasje inrichten en ook de verdere vergroening van de speelplaatsen staat op het programma.”

Er gaat ook een deel van de opbrengst naar Ten Dries in Sint-Denijs. “Deze organisatie binnen de jeugdzorg kan nog extra centjes gebruiken voor de vakantiekampen.”

Tenslotte wordt er ook een gedeelte geschonken voor de crowdfunding voor een meisje in Sint-Denijs dat een rolstoel nodig heeft.

Santanijs

Er zullen op Santanijs verschillende kraampjes staan waar de kinderen hun zelfgemaakte werkjes verkopen. “Deze kunnen dienen voor onder de kerstboom.”

Daarnaast zijn er eet- en drinkkraampjes. Zo zal er de typische chocomelk met rhum zijn, maar ook glühwein, chocomelk en de gewone dranken. Ook om de inwendige mens te vullen zal er voldoende zijn, zo is er tartiflette, pasta, wafels, frietjes, hotdogs…

Er wordt ook gezorgd voor kinderanimatie zoals grime, gekke kapsels en springkastelen en de Kerstman komt om 18.30 uur.

De wintermarkt met verkoop en activiteiten start om 17 uur.

De kinderen

Ook Thibaut Jacob en Emilia Malfait uit het vijfde leerjaar komen er bij zitten. Zij maken met hun klas kerstboompjes van rekenstaafjes. Emilia heeft haar boompje al afgewerkt en heeft het bij. Die zullen ze verkopen op Santanijs. Andere klassen maken sneeuwmansleutelhangers, theelichtjes, snoepbrochettes, kandelaars in klei, kerstkabouters en nog veel meer.

Thibaut zal op Santanijs samen met twee vrienden een kraampje bemannen. Emilia ziet al de glittertattoos zitten. En ook de fotobooth waarvoor grappige accessoires aangekocht werden zien ze zitten. Voor de foto op StreekgenoOt probeerden ze al enkele zaken uit.

“We vinden het fijn dat er zoveel gesteund wordt op school. “Wij gingen vorig jaar op zeeklassen en in mei trekken we op sportklassen. Volgend jaar zullen het bosklassen zijn. We kijken daar echt naar uit!”

error: De inhoud is beschermd! U kan foto\'s en teksten bestellen. Foto's downloaden of afdrukken is strafbaar.